Ulcerate – Stare Into Death And Be Still

Ulcerate – Stare Into Death And Be Still

Χρονολογία: 2020
Συνολική Διάρκεια: 58:29
Εταιρεία: Debemur Morti Productions

Αυτό είναι το album που, προσωπικά, προσδοκούσα να βγάλουν οι ULCERATE. Η τριάδα από τη Νέα Ζηλανδία είναι από τις μπάντες που τάραξαν για τα καλά τα νερά του τεχνικού Death Metal, φέρνοντας νέα ήθη στην αισθητική και στον τρόπο παιξίματος του εν λόγω ιδιώματος. Απομακρυνόμενοι από την οπτική «του ωδείου» και τη στείρα, ανέμπνευστη αντιγραφή των DEATH, ATHEIST κ.α., κατάφεραν να συνδυάσουν ταυτόχρονα τη δυσαρμονία, το περίτεχνο drumming, τον βαρύ ήχο κι έναν σχετικά «αφηρημένο» τρόπο σύνθεσης, σε ένα ύφος καινοτόμο, τριπαρισμένο και εχθρικό για τους μη μυημένους, αλλά εθιστικό για όσους μπόρεσαν να «συντονιστούν» με το συγκρότημα. Κατά τη γνώμη μου, το ιδιαίτερα προσωπικό στυλ του συγκροτήματος αποθεώθηκε στο τρίτο του album, «The Destroyers Of All» (2011), μετά την κυκλοφορία του οποίου άρχισαν σταδιακά να εμφανίζονται και διάφορες μπάντες-ακόλουθοι των Νεοζηλανδών.

Στα επόμενα δύο albums τους, οι ULCERATE κινήθηκαν πάνω στη φόρμα που εδραίωσαν στο «The Destroyers…», με κάτι-παραπάνω-από-αξιοπρεπή έως πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά σε εμένα προσωπικά δημιουργήθηκε η εντύπωση πως κάπου η πολυπλοκότητα και η τεχνική άρχισαν να γίνονται αυτοσκοπός, και αν η μπάντα συνέχιζε στον ίδιο εκφραστικό δρόμο, θεωρώ πως το δημιουργικό αδιέξοδο θα ήταν πλέον αναπόφευκτο. Γι’ αυτό είπα στην αρχή πως το «Stare Into Death And Be Still» είναι ο δίσκος που προσδοκούσα να βγάλουν οι ULCERATE. Επειδή εδώ το συγκρότημα (παρόλο που εκτελεστικά το κάθε μέλος κινείται σε κορυφαία επίπεδα – ιδίως ο drummer Jamie Saint Merat μπορεί να είναι σήμερα και ο καλύτερος στον ακραίο metal ήχο) υπέταξε τις αναμφισβήτητες τεχνικές του ικανότητες ώστε αυτές να υποστηρίξουν σωστά τις συνθέσεις και την ομαλή ροή του δίσκου, και αυτό το κατάφεραν μειώνοντας τα blastbeats και προσθέτοντας κάποιες αξιοσημείωτες μελωδικές φράσεις στα κιθαριστικά θέματα, οι οποίες όμως ούτε γλυκανάλατες ηχούν, ούτε τυπικές, αλλά ούτε και θα ξενίσουν τους φίλους του παλιότερου υλικού τους, καθώς εντάσσονται με τον καλύτερο τρόπο στο ύφος της μπάντας, κάνοντάς το σαφώς πιο ατμοσφαιρικό.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την άψογη δουλειά σε παραγωγή, μίξη και mastering (υπεύθυνος και γι’ αυτά ο Saint Merat) έχουν ως αποτέλεσμα μία καταπληκτική κυκλοφορία η οποία στο μέλλον θα μνημονεύεται ως μία από τις καλύτερες (αν όχι η καλύτερη) του συγκροτήματος, ένα album με σχεδόν κινηματογραφική ροή, όπου κάθε τραγούδι βρίσκεται στη σωστή του θέση, ένα album που οφείλεις να το ακούσεις ολόκληρο από την αρχή ως το τέλος ώστε να «βυθιστείς» μέσα σε αυτό, μόνο και μόνο για να καταλάβεις (όταν αυτό τελειώσει) ότι μόλις άκουσες κάτι που θα σε στοιχειώνει για πολύ καιρό. Στο «Stare Into Death And Be Still» το ύφος των ULCERATE «ενηλικιώθηκε» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: Πρόκειται πια για υψηλής αισθητικής, σύγχρονο ακραίο Metal που υπερβαίνει τα επιμέρους ιδιώματα. Η μπάντα έχει πλέον θέσει πάρα πολύ ψηλά τα ποιοτικά της δεδομένα κι εύχομαι μόνο να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτά μελλοντικά.

Βαθμολογία: 9/10
Συντάκτης: Γιάννης Πούσιος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: ULCERATE – Επίσημη Σελίδα

Please follow and like us:

This Post Has 3 Comments

 1. Δημος

  Απλά αριστούργημα. Ως που είναι ικανοί άραγε να φτάσουν ή έστω να παραμείνουν στην κορυφή;

 2. George Manis

  Απίστευτο το πόσο ραγδαία εξελίσσεται αυτή η μπάντα!
  Συμφωνώ απόλυτα με την βαθμολογία!
  Και ναι ο Μεράτ είναι πια ένας από τους κορυφαίους ντράμερ αυτού του κατά τά άλλα μάταιου κόσμου!
  Μακάρι να συνεχίσουν έτσι και να μοιράζουν την μαυρίλα τους απλόχερα. Το χρειαζόμαστε.

 3. Spiros

  Με τέτοια διακοκριτικη πως να μην μπεις στη διαδικασία να ακούσεις αυτό το άλμπουμ … Πράγματι πρόκειται για φοβερή κυκλοφορια , έχω αρχίσει ήδη και σκαλίζω την δισκογραφία τους !

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu