Meshuggah – Immutable

You are currently viewing Meshuggah – Immutable

Χρονολογία: 2022
Συνολική Διάρκεια: 66:00
Εταιρεία: Atomic Fire Records

Έξι χρόνια μετά από το φοβερό «The Violent Sleep Of Reason» οι Σουηδοί θεοί MESHUGGAH επιστρέφουν με το δέκατό τους άλμπουμ «Immutable» για να μας δείξουν για ακόμη μια φορά πως παίζεται το παιχνίδι.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί MESHUGGAH, μιλάμε για μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μπάντες στο χώρο του Metal. Από πολύ νωρίς στην καριέρα τους η παρέα από την Umea της Σουηδίας έδειξε ότι ήθελε να ξεχωρίσει από όλες τις υπόλοιπες Metal μπάντες και τα κατάφερε πανηγυρικά: Δημιούργησε ένα καινούργιο είδος το οποίο επηρεάζει συγκροτήματα ακόμα και σήμερα, καταφέρνοντας παράλληλα να κρατήσει έναν εντελώς προσωπικό και αναγνωρίσιμο ήχο για εδώ και τρεις δεκαετίες.

Μετατρέποντας το Thrash Metal των METALLICA και το Groovy/Post Thrash Metal των PANTERA σε έναν εντελώς μηχανικό πολυρυθμικό πανδαιμόνιο, εμπλουτισμένο με ημί-Death Metal φωνητικά και τζαζ σόλο, οι Σουηδοί δημιούργησαν έναν εντελώς εξωγήινο ήχο που ακόμα και σήμερα φαντάζει πολύ μπροστά για την εποχή του.

Το «Immutable» βρίσκει τους MESHUGGAH στην πιο οργανική τους φάση. Οι συνθέσεις ακούγονται πιο ανθρώπινες και ταυτόχρονα πιο «πιασάρικες», αν μου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω αυτήν τη φράση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η μπάντα το γύρισε σε prog rock με καθαρά φωνητικά. Εν αντιθέσει, όλα τα χαρακτηριστικά του συγκροτήματος είναι εδώ. Ο όγκος στις κιθάρες, οι στακάτοι ρυθμοί, το μηχανικό παίξιμο και οι κραυγές του Jens Kidman, είναι όλα εδώ. Η διαφορά είναι ότι αυτήν τη φορά, τα τραγούδια μοιάζουν να έχουν γραφτεί από ανθρώπους και όχι από κρύες και άψυχες μηχανές!

Το άλμπουμ θα ξεκινήσει εκπληκτικά με τις κιθάρες του «Broken Cog» να σφυροκοπάν ανελέητα τα αυτιά μας σαν ένα θεόρατο μεταλλικό πιστόνι. Η συνέχεια γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, με κομμάτια σαν το «The Abysmal Eye» και «God He Sees In Mirrors» να παρουσιάζει τους Σουηδούς πιο επιθετικούς από ποτέ. Ο Fredrik Thordendal αν και επίσημα έχοντας απομακρυνθεί από το γκρουπ από το 2017, συμμετέχει στο δίσκο με 6 εξαιρετικά κιθαριστικά leads και solos.

Πέρα από τα κλασσικά κομμάτια των MESHUGGAH, το «Immutable» περιλαμβάνει και πιο proggy στιγμές σαν το «Phantoms» και το σχεδόν δεκάλεπτο «They Move Below» ενώ στο «Black Cathedral» οι Σουηδοί θα κάνουν μια σύντομη στάση στο χώρο του Black Metal χρησιμοποιώντας έξυπνα την Tremolo picking τεχνική. Λίγο πριν από το τέλος, ένας ακόμη ογκόλιθος, το «Armies of the Preposterous» sστο οποίο η μπάντα δείχνει για λίγο και τις Thrash Metal καταβολές της. Στο κλείσιμο, θα συναντήσουμε το «Past Tense», ένα ήρεμο και ατμοσφαιρικό κομμάτι με τις καθαρές κιθάρες να δημιουργούν μια σκοτεινή και μελαγχολική διάθεση.

Όντας ίσως το μεγαλύτερο σε διάρκεια άλμπουμ των Σουηδών, είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν κάποιες στιγμές οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν παραλειφθεί από το τελικό αποτέλεσμα. Είναι τέτοια η φύση της μουσικής των MESHUGGAH όπου η συνεχόμενη και ανελέητη επίθεση της μπάντας μπορεί να επιφέρει μια κούραση, καθώς κανένα ανθρώπινο αυτί δεν είναι φτιαγμένη για μια τέτοιου είδους ηχητική ακρότητα.

Βέβαια το γεγονός ότι η μπάντα παραμένει ακμαία ακόμα μετά από τριάντα χρόνια είναι εκπληκτικό επίτευγμα. Οι MESHUGGAH καταφέρνουν να παράγουν ακόμα συνθέσεις που σφύζουν από φρεσκάδα και νεανική ορμή, παρά τα 50+ χρόνια των μελών. Προσωπικά ο δίσκος μου φαίνεται καλύτερος από τους δύο προηγούμενους και άμα είχε πέσει και λίγο ψαλίδι στην διάρκεια του, πιστεύω θα κόντραρε στα ίσα το «Obzen».

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Δημήτρης Μπενετάτος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: MESHUGGAH – Επίσημη Σελίδα

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση