Συναυλία: Marduk, Valkyrja (Tilburg, Ολλανδία – 16/11/2021)

You are currently viewing Συναυλία: Marduk, Valkyrja (Tilburg, Ολλανδία – 16/11/2021)

Η συναυλία των MARDUK επί ολλανδικού εδάφους πέρασε από χίλια μύρια κύματα, μέχρι τελικά να πραγματοποιηθεί. Ακυρώθηκε ήδη μία φορά, τον περασμένο χρόνο, ελέω της πανδημίας, ενώ αυτή τη φορά λίγο έλειψε να γίνει πάλι η ζημιά. Βλέπετε, μόλις τρεις ημέρες πριν την πραγματοποίησή της, η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε όλα τα μπαρ, εστιατόρια και λοιποί χώροι ψυχαγωγίας να κλείνουν αυστηρά στις 20:00.

Μέχρι και την προηγούμενη μέρα της συναυλίας δεν γνωρίζαμε πραγματικά τι θα γινόταν. Ώσπου, όλοι οι κάτοχοι εισιτηρίων ενημερώθηκαν με προσωπικό μήνυμα ότι τελικά το live θα πραγματοποιηθεί, χωρίς φαγητό και ποτό από τις 20:00 και μετά, επιπλέον το σετάρισμα του χώρου θα παρέπεμπε σε …σινεμά, αφού οφείλαμε να παρακολουθήσουμε τη συναυλία καθιστοί.

Καθήμενο show και MARDUK όπως καταλαβαίνετε είναι σχήμα οξύμωρο, οπότε – αν και εμφανώς ξενερωμένος – είχα πραγματικά την περιέργεια να βιώσω αυτή τη διαφορετική εμπειρία, μιας και έχω ήδη δει τους Σουηδούς τρεις φορές υπό κανονικές συνθήκες.

Έφτασα στον οικείο χώρο του Poppodium 013 στο Tilburg στις 20:30, και μπαίνοντας στην κεντρική αίθουσα χωρητικότητας 7.000 θεατών, αντίκρισα αυτό το ιδιόρρυθμο στήσιμο των 500 περίπου θέσεων. Με έναν κόμπο στο λαιμό κάθισα στη θέση μου, ενώ οι πρώτες νότες του «Crowned Serpent» των Σουηδών VALKYRJA ζέσταιναν το παγωμένο κλίμα. Η εμφάνισή τους ήταν υποδειγματική. Για όσους δεν γνωρίζετε την μπάντα, σας προτρέπω να τους ακούσετε, ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους «Throne Ablaze». To set τους είχε διάρκεια σχεδόν μιας ώρας και μας κράτησε στην τσίτα για τα καλά. Ευθύβολο και καταιγιστικό black metal νορβηγικής σχολής, επιβλητική σκηνική παρουσία, στουντιακή απόδοση, οι VALKYRJA αποτέλεσαν την καλύτερη πρόγευση και αποθεώθηκαν.

Η ώρα είναι 21:45, τα φώτα χαμηλώνουν, πολεμικές ιαχές στο background και η τετράδα από τo Norrkoping εισβάλλει στη σκηνή με το «Werwolf» από την τελευταία   της δουλειά «Viktoria». Οι μέχρι τότε καθήμενοι ξεκινούν σιγά σιγά να ανασκουμπώνονται, αφού κανείς δεν μπορεί να πιστέψει το ότι πρέπει για το υπόλοιπο της βραδυάς να μείνουμε όλοι «βιδωμένοι» στις θέσεις μας. Ως εκ τούτου, τουλάχιστον οι μισοί από τους 500 παρευρισκόμενους ανέλαβαν δράση και επιδόθηκαν σε ανελέητο moshing.

Όπως ήταν φυσικό, οι υπάλληλοι ασφαλείας του χώρου ενεργοποιήθηκαν, όμως δεν ήταν δυνατό να συγκρατήσουν σε καμία περίπτωση τον κόσμο, και έτσι το καθήμενο show έλαβε τέλος. Από εκεί και πέρα, ζήσαμε μια υπέρ του δέοντος πορωτική συναυλία. Η ατάκα των MARDUK, λίγο πριν ακουστούν οι πρώτες νότες του «Wolves» ήταν χαρακτηριστική: «Αυτοί οι ηλίθιοι δεν θα μας σταματήσουν», εννοώντας προφανώς την γενική κατάσταση με τους περιορισμούς και την εκβιαστική λογική που γίνεται πράξη σε πολλές χώρες στο όνομα της πανδημίας. 15 συνολικά κομμάτια, με 3 encore παρακαλώ, και καλύτερες στιγμές τα «Panzer Division Marduk», «Frontschwein», «Those Of The Unlight», «Materialized In Stone», «Viktoria» και «Slay The Nazarene».

Μετά το τέλος της συναυλίας είχαμε την ευκαιρία να αράξουμε στο περίπτερο με το merchandise των συγκροτημάτων, το οποίο έτυχε ιδιαίτερης ανταπόκρισης από τον κόσμο. Οι Ολλανδοί έχουν μία πολύ ωραία κουλτούρα να στηρίζουν έμπρακτα τις μπάντες αγοράζοντας υλικό τους, οπότε μεγάλο μέρος των διαθέσιμων t-shirts έγινε καπνός πολύ σύντομα.

Συμπερασματικά, επρόκειτο για μία εκρηκτική βραδυά, από δύο black metal μπάντες υψηλού επιπέδου, που στάθηκαν στο ύψος των (ιδιαίτερων) περιστάσεων, ενώ την ίδια στιγμή πολύς κόσμος έβγαλε τα σώψυχά του για την οριακή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε με τους περιορισμούς και τις πολιτικές των κρατούντων.

Ανταπόκριση: Κώστας Καφρίτσας
Επιμέλεια Εξωφύλλου: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Ανταπόκρισης: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Φωτογραφίες: Κώστας Καφρίτσας
Ημερομηνία: 16 Νοεμβρίου 2021
Copyright © 2021 by THEGALLERY.GR

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση