Συναυλία: Dark Tranquillity, Ensiferum, Pyogenesis, Gwendydd (Fuzz Club, Αθήνα, Ελλάδα – 12/05/2022)

Συναυλία: Dark Tranquillity, Ensiferum, Pyogenesis, Gwendydd (Fuzz Club, Αθήνα, Ελλάδα – 12/05/2022)

Μια συναυλία που αναμέναμε διακαώς, κατόπιν ελλείψεως ζωντανών εμφανίσεων λόγω πανδημίας και φυσικά υπό την σκέψη ότι οι DARK TRANQUILLITY έχουν επιδείξει μόνο αξιόλογες ζωντανές εμφανίσεις κατά το πέρασμα των ετών και δεν απογοητεύουν ποτέ τους πιστούς ακολούθους τους. Σε αυτή την περιοδεία ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Φινλανδούς ENSIFERUM και μας προσέφεραν ένα double-headlining show λυτρωτικό για την ψυχή.

Πρώτοι στη σκηνή ανέβηκαν οι GWENDYDD, ένα νεοσύστατο Βουλγαρικό συγκρότημα, του οποίου η σύνθεση κατά τα 4/5 αποτελείται από γυναίκες (εκτός του ντράμερ). Αρκετά καλή η εμφάνισή τους, ο ήχος τους έχει στοιχεία από μελωδικό death metal και metalcore, αν και όχι τόσο πρωτότυπος. Σίγουρα είναι μία νεοσύστατη σχετικά μπάντα που έχει μπροστά της τον χρόνο να «πλάσει» ακόμη καλύτερα τον προσωπικό της ήχο.

Τη σκυτάλη πήραν οι Γερμανοί PYOGENESIS, ένα συγκρότημα που έχει συνταιριάξει ένα κράμα μουσικών ειδών από alternative και gothic metal έως punk rock. Καλή σκηνική παρουσία με τον τραγουδιστή τους να έχει αμεσότητα με το κοινό, προτρέποντας σε sing-along ιαχές και να δείχνει να το απολαμβάνει.

Η ώρα για το double-headlining show έφτασε και οι ENSIFERUM ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους με το που ανέβηκαν στη σκηνή, γύρω στις 21:10, με την έντονη σκηνική τους παρουσία. Ευθύς εξαρχής μας έβαλαν στο κλίμα του folk/epic/pagan με melodeath στοιχεία metal που εκπροσωπούν, παίζοντας το “Rum,Women,Victory” από τον τελευταίο δίσκο τους Thalassic. Η συνέχεια ήταν καταιγιστική, καθώς ξεσήκωσαν το κοινό με την δυναμική τους, το κράμα μελωδικότητας και επιθετικότητας σε συνδυασμό με την ευθυμία που προσδίδει το folk ως ιδίωμα και σαφώς την μουσική τους απόδοση. Και είναι γνωστό ότι οι Φινλανδοί ξέρουν πολύ καλά να δημιουργούν αυτή την ευχάριστη, ανεβαστική ατμόσφαιρα και να σε ταξιδεύουν μέσα στη «μάχη» (Into Battle), όπως λέει και το ομότιτλο τραγούδι τους. Έπαιξαν κομμάτια από την πλειονότητα των δίσκων τους, για την ακρίβεια από τους έξι εκ του συνόλου των οκτώ δίσκων, με σαφή βαρύτητα στον τελευταίο. Πραγματικά απολαυστικοί! Ο κόσμος συμμετείχε ενθουσιασμένος υψώνοντας τα χέρια ως άλλα σπαθιά με highlight των δέκα κομματιών που μας παρουσίασαν, το “In my Sword I Trust” .

Setlist:

1.         Rum, Women, Victory
2.         Andromeda
3.         One More Magic Potion
4.         Into Battle
5.         For Sirens
6.         Run From the Crushing Tide
7.         Treacherous Gods
8.         In My Sword I Trust
9.         Lai Lai Hei
10.       From Afar

Κατά τις 22:30 οι Σουηδοί, προπάτορες του μελωδικού death metal, DARK TRANQUILLITY ανέβηκαν επί σκηνής και όλοι οι παρευρισκόμενοι στο κατάμεστο Fuzz Club δείχνουν υπ’ ατμόν ! Έπειτα από 5 χρόνια από την τελευταία εμφάνισή τους στη χώρα μας και με καινούριο άλμπουμ στις αποσκευές τους, αναμένουμε όλοι με ζέση τα κομμάτια που θα ακούσουμε από την πλούσια δισκογραφία τους. To έναυσμα δόθηκε με το “Identical to None” από τον νέο τους δίσκο. Ο Mikael Stanne εξαιρετικά ευδιάθετος, σε άψογη φόρμα και υπέρμετρα απλός και επικοινωνιακός, επέδειξε για ακόμη μια φορά πως τόσο εκείνος, όπως και όλα τα μέλη της μπάντας, έχουν τη στόφα της επιτυχίας και της συνέπειας σε ό,τι καταπιάνονται στουντιακά και ζωντανά, παρόλες τις αλλαγές στο line-up.

Το κοινό με πλήρη ενθουσιασμό και εμφανή την αίσθηση της απόλαυσης της όλης εμφάνισής τους, συμμετείχε ενεργά τραγουδώντας παράλληλα κομμάτια – άσματα, όπως “Monochromatic Stains”, “Terminus”, “Final Resistance”, “Therein” και επιδίδονταν σε συνεχές headbanging! Ακούστηκαν κομμάτια από το μεγαλύτερο φάσμα της δισκογραφίας τους (8 από τα 12 άλμπουμ) με μία μικρότερη βαρύτητα στον νέο δίσκο. Στο κομμάτι “Punish my heaven” ( από το μνημειώδες The Gallery) ακολούθησε χαμός, όπως και στα “Lost to Apathy” kai “Misery’s Crown” με τα οποία ολοκληρώθηκε η συναυλία. Μολονότι ο ήχος δεν ήταν ο βέλτιστος που θα περίμενε κανείς, οι DARK TRANQUILLITY μας συνεπήραν και μας ανέτειναν ψυχικά με την άρτια μουσική τους απόδοση, την ένταση και δυναμική που τους χαρακτηρίζει. Ο αεικίνητος frontman μεταξύ των τραγουδιών ανέφερε πόσο χαίρεται που βρίσκονται ξανά στην Αθήνα και πως θυμάται όλες τις συναυλίες που έχουν δώσει επί ελληνικού εδάφους. Εξάλλου όλοι οι παρευρισκόμενοι τραγουδούσαν συνεχώς, φώναζαν το όνομα της μπάντας σε κάθε ευκαιρία, χειροκροτούσαν επί μακρόν, «έσπασαν» τους σβέρκους τους. Όλα αυτά συνέτειναν στην συγκίνηση που έδειξε στο τέλος ο Mikael Stanne, περνώντας λίγα λεπτά απλώς να κοιτά το κοινό με το χέρι στην καρδιά! Αναμένουμε την επόμενη εμφάνισή τους ! Ποτέ δεν απογοητεύουν!

Setlist:

1.         Identical to None
2.         The Treason Wall
3.         Monochromatic Stains
4.         Forward Momentum
5.         Terminus (Where Death Is Most Alive)
6.         The Dark Unbroken
7.         Punish My Heaven
8.         Atoma
9.         The New Build
10.       Inside the Particle Storm
11.       Phantom Days
12.       Final Resistance
13.       Encircled
14.       ThereIn

Encore:
15.       State of Trust
16.       Lost to Apathy
17.       Misery’s Crown

Ανταπόκριση: Φιλομένη Ρήγα
Επιμέλεια Εξωφύλλου: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Ανταπόκρισης: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Φωτογραφίες: Μάριος Τσαμπάσογλου
Ημερομηνία: 12 Μαΐου 2022
Copyright © 2022 by THEGALLERY.GR

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση