Cradle Of Filth – Existence Is Futile

Cradle Of Filth – Existence Is Futile

Χρονολογία: 2021
Συνολική Διάρκεια: 70:23
Εταιρεία: Nuclear Blast

Οι ρομαντικοί άνθρωποι συνηθίζουν να λένε πως «οι μεγάλες αγάπες δεν πεθαίνουν ποτέ». Οι Άγγλοι CRADLE OF FILTH είναι μία από αυτές, ακόμα θυμάμαι την εντύπωση που μου είχε κάνει το εξώφυλλο του πρώτου τους δίσκου όταν ήρθε τότε στο Rock City (R.I.P.) στην Αθήνα και προφανώς το πήρα αμέσως, με την προτροπή του Λουκά εκεί, αν και δεν τους ήξερα. Τους ακολούθησα φυσικά φανατικά μέχρι την αλλαγή του αιώνα στην κορυφαία τους στιγμή, το «Midian» και μετά σιγά σιγά άρχισαν να χωρίζουν οι δρόμοι μας. Όμως, ποιος θα μου το λεγε, ό,τι μετά από τόσα χρόνια θα ξανασυναντιόμασταν και αυτό το παλιό αίσθημα θα φούντωνε και πάλι. Το κατάφεραν λοιπόν, οι αγαπητοί «δρακουλιάρηδες», όπως λέγαμε τότε και κυκλοφόρησαν ένα νέο δίσκο ο οποίος από την πρώτη κιόλας ακρόαση σου ξαναφέρνει στο μυαλό παλιές δοξασμένες εποχές με μια μοντέρνα όμως αισθητική.
Το «Existence Is Futile» είναι ο 13ος και σίγουρα καθόλου γρουσούζικος δίσκος τους ο οποίος διαδέχεται το «Cryptoriana – The Seductiveness Of Decay» του 2017. Από την αρχή του δίσκου με το «The Fate Of The World On Our Shoulders» και το «Existential Terror» οι διαθέσεις της μπάντας είναι ξεκάθαρες. Ορχηστρικού τύπου, ογκώδης παραγωγή, ατμόσφαιρες και χορωδιακά μέρη συνθέτουν έναν εφιάλτη που σκοπό έχει να μας δηλώσει απλά ότι «Κάθε ύπαρξη είναι μάταιη». Και όλα αυτά ξεκίνησαν να δημιουργούνται το 2019 πριν την εξάπλωση της πανδημίας, φανταστείτε τώρα τι γίνεται. Μετά καθώς ακολουθεί το κλασικό C.O.F. hit-άκι «Necromantic Fantasies» που πρέπει να υπάρχει σε κάθε δίσκο, ωστόσο και αυτό είναι εξίσου δυνατό και ποιοτικό, τα πλήκτρα και τα βοηθητικά φωνητικά της Anabelle Iratni το ανεβάζουν σε άλλο επίπεδο και είμαι σίγουρος ότι το ρεφραίν του θα ας μείνει στο κεφάλι καιρό.

Η συνέχεια είναι εξίσου ενδιαφέρουσα έως και εντυπωσιακή θα μπορούσα να πω. Καθώς ο δίσκος συνεχίζει κατά κάποιον τρόπο στο πνεύμα των δύο προηγούμενων, χάρη στο σταθερό line up, το οποίο ξεκίνησε ως λύση ανάγκης λόγω συναυλιακών υποχρεώσεων αλλά τελικά τα μέλη κόλλησαν μεταξύ τους και έμειναν δίνει μια φρεσκάδα και μια στιβαρότητα στον ήχο ο οποίος είναι γεμάτος, σχεδόν κινηματογραφικός, αλλά ταυτόχρονα απλός όσο πρέπει για να μην κουράζει, γίνεται κατανοητός και κρατά τον ακροατή σε εγρήγορση καθ’ όλη την κάπως μεγάλη σίγουρα διάρκειά του, αφού μαζί με τα 2 bonus tracks ξεπερνάει τη μία ώρα στο σύνολο. Θα διαπιστώσετε όσο περισσότερο τον ακούτε, ότι υπάρχουν διάσπαρτες thrash και techno-trash κυρίως επιρροές, κάποια power περάσματα και φυσικά η θεατρική ατμόσφαιρα του ηγέτη ALICE COOPER, πιο πολύ στο κορυφαίο (φυσικά) «Us, Dark, Invincible» αλλά και αλλού. Για τις ρομαντικές ψυχές εκεί έξω υπάρχει η black metal μπαλάντα (λέω εγώ) «Discourse Between A Man And His Soul» και για αυτούς που βράζει το αίμα τους, τα ιδιαίτερα γρήγορα «Crawling King Chaos «, «The Dying Of The Embers». Στο ατμοσφαιρικό «Suffer Our Dominion» δανείζει για άλλη μια φορά τη φωνή του ο Doug ‘Pinhead’ Bradley (από τις ταινίες Hellraiser) στέλνοντάς το στα ουράνια καθώς η μπάντα καταπιάνεται με το ασυνήθιστο γι αυτούς θέμα της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Αν δεν σας έφτασαν όλα τα παραπάνω, υπάρχουν και 2 bonus tracks, με το πρώτο από αυτά, το «Sisters Of The Mist» να αποτελεί την αποκορύφωση της «Her Ghost In The Fog» τριλογίας που ξεκίνησε στο «Midian», οπότε τελειώνει και με τον αντίστοιχο τρόπο.

Όσοι λοιπόν ψάχνετε την προφητεία για την επικείμενη καταστροφή του κόσμου, ντυμένη με ορχήστρα και μουσική, τότε μην ψάχνετε άλλο. Οι CRADLE OF FILTH το 2021 είναι και πάλι εδώ, πατάνε γερά και προσφέρουν έναν δίσκο αντάξιο του βάρους του ονόματός τους. Μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια, με αλλαγές, ανατροπές, ατμόσφαιρα και ταχύτητες, θυμίζουν αρκετά τις πρώτες τους μέρες, χάρης όμως στην σπουδαία δουλειά που έγινε στον τομέα της παραγωγής δεν ακούγονται σαν αποτυχημένη ρετρό ή reunion μπάντα, ο Dani Filth σε μεγάλα κέφια και η θεματολογία σύγχρονη με έναν τίτλο που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Η ύπαρξη όλων είναι μάταιη, θα πεθάνουμε όλοι !!!

Βαθμολογία: 8,5/10
Συντάκτης: Αντώνης Λιβάνιος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: CRADLE OF FILTH – Επίσημη Σελίδα

Please follow and like us:

This Post Has One Comment

  1. kostas pappas

    τρομερός δίσκος,δεν τον χορταίνω Μακάρι να είχαν συνεχίσει έτσι απο το midian αλλα κάλιο αργά παρά ποτε

Αφήστε μια απάντηση