Συναυλία: Mgla, In Twilight’s Embrace, Odium Humani Generis (Αρχιτεκτονική, Αθήνα, Ελλάδα – 10/9/2022)

You are currently viewing Συναυλία: Mgla, In Twilight’s Embrace, Odium Humani Generis (Αρχιτεκτονική, Αθήνα, Ελλάδα – 10/9/2022)

Τα γεγονότα που προηγήθηκαν της συναυλίας των τεράστιων MGLA και η άρνηση των υπευθύνων του ΚΥΤΤΑΡΟΥ να πραγματοποιήσουν την συναυλία εκεί, αποτέλεσαν τελικά την καλύτερη διαφήμιση για όσους δίσταζαν να πάνε στο live και το άφηναν για την τελευταία στιγμή. Αποτέλεσμα; Sold out συναυλία! Όπου και να έπαιζαν βέβαια οι Πολωνοί, θα πηγαίναμε! Για πολλούς η απόδοση των MGLA ήταν καλύτερη απ’αυτή στο Gagarin το 2019…Το σίγουρο είναι ότι απολαύσαμε το καλύτερο Black Metal event για το 2022!

Πλησιάζοντας τον cult συναυλιακό χώρο της Αρχιτεκτονικής, όλοι μας κάναμε την κρυφή σκέψη… «βρε μήπως;;»…  Όλα ήταν όμως κανονικά και ήσυχα όπως συμβαίνει πάντα με τα events της Metal κοινότητας. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ο αυστηρός σωματικός έλεγχος κατά την είσοδο στο club, στοιχείο επαγγελματισμού και πραγματικά αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους διοργανωτές που έκαναν κυριολεκτικά τα πάντα για να γίνει τελικά η συναυλία!

Το πρόγραμμα τηρήθηκε χρονικά ακριβώς. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόλαβα να δω πολλά πράγματα από τους ODIUM HUMANI GENERIS. Όμως εντύπωση μου έκανε ο δεμένος ήχος τους που παρέπεμπε στο ένδοξο παρελθόν του Black Metal.

Οι επίσης Πολωνοί IN TWILIGHT’S EMBRACE που ακολούθησαν, δεν είναι καινούργια μπάντα, αφού δραστηριοποιούνται από τις αρχές του 2000 ξεκινώντας από το μελωδικό Death Metal, για να καταλήξουν εσχάτως στο μελωδικό Black με σαφείς επιρροές από την νορβηγική σχολή. Η απόδοσή τους ήταν καταπληκτική και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη εισαγωγή για την αξέχαστη συνέχεια.

Χωρίς «καλησπέρες» και χωρίς πολλά-πολλά, οι γνώριμες φιγούρες των MGLA, ακίνητες στη θέση τους, με τα δερμάτινα μπουφάν, τις μαύρες κουκούλες και μάσκες, εμφανίστηκαν στη σκηνή και άρχισαν να σκορπούν τις νότες της σκοτεινής μουσικής τους στο ήδη κατάμαυρο mood που υπήρχε στο χώρο. Με την τρομερή απόδοση των κομματιών τους, με το απίστευτο δέσιμο και την ακρίβεια στο παίξιμό τους, απέδειξαν και στον πιο δύσπιστο γιατί θεωρούνται ήδη από τα κορυφαία Black Metal σχήματα παγκοσμίως. Ήχος εκπληκτικός στην λεπτομέρεια αφού μπορούσες να ξεχωρίσεις την lead από τη rhythm κιθάρα, το μπάσο και φυσικά το εκρηκτικό και καταιγιστικό παίξιμο στα κρουστά. Και φυσικά το κλασσικό και εκπληκτικό πιατίνι του Darkside (Maciej Kowalski), που πλέον αποτελεί (θα μου επιτρέψετε) το σήμα κατατεθέν στον κατάμαυρο ήχο της μπάντας και τον κάνει να ξεχωρίζει. Θα το ξαναπώ άλλη μια φορά, ο ντράμερ τους είναι από άλλον πλανήτη! Θα μπορούσε ίσως ο ήχος να ήταν λίγο δυνατότερος σε ένταση, δεν ξέρω όμως αυτό τι επίπτωση θα είχε στην καθαρότητα και την ποιότητα που το γκρουπ πιθανόν να ήθελε να προσφέρει στο κοινό του, σε συνάρτηση με τον όντως μικρό συναυλιακό χώρου.

Τα κομμάτια του setlist ήταν κυρίως από τα τεράστια «Age Of Excuse» και «Exercises Ιn Futility» με απλές αναφορές στο «With Hearts Toward None» και «Mdlosci» EP. Επαιξαν για μία ώρα ακριβώς, χωρίς διακοπή, χωρίς να πουν κουβέντα, στον ίδιο δαιμονιώδη και καταιγιστικό ρυθμό, με την ίδια ένταση, χωρίς να πέσει ποτέ η απόδοση και η ακρίβειά τους! Και πιστέψτε με… μια ώρα ήταν αρκετή για να ισοπεδώσουν με τον σκοτεινό τους ήχο τους τα πάντα στην Αρχιτεκτονική! Μινιμαλιστικοί και αυθεντικοί, έχουν ήδη δημιουργήσει την εικόνα που γουστάρουμε για ένα γκρουπ που γράφει εκπληκτική μουσική και κερδίζει συνεχώς καινούργιους οπαδούς!

Μετά το τέλος της συναυλίας και απουσία αποδυτηρίων πίσω από την σκηνή, τα μέλη του γκρουπ πέρασαν ανάμεσα από τον έκπληκτο κόσμο που αποχωρούσε, κατευθυνόμενοι στο πίσω μέρος του club που είχε στηθεί ένας πρόχειρος χώρος στο πατάρι γι’ αυτούς. Στη διαδρομή φυσικά και αποθεώθηκαν από όλους μας, με απόλυτο σεβασμό!

Και μετά όλο αυτό το σοκ που υποστήκαμε, στην έξοδο αναρωτιόμασταν πότε θα βγάλουν νέα δουλειά και φυσικά πότε θα μας ξανάρθουν! Και όταν ξανάρθουν, σίγουρα οι διοργανωτές θα αναζητούν πολύ μεγαλύτερο χώρο….

Υγ.1. Επιτέλους έμαθα από Πολωνό φίλο την ακριβή προφορά τους ονόματός τους,  οποία είναι… Μουγκουά! (ούτε «Εμ Τζι Ελ Εϊ», ούτε «Μούγκλα»!)
Υγ.2. Αυτό το παλικάρι στο merchandising πρέπει να είχε φοβερή υπομονή για να εξυπηρετήσει πρόθυμα τους πολλούς ομολογουμένως, που έσπευσαν να προμηθευτούν μπλουζάκια ή cd του γκρουπ.

Υγ.3. Κάποια στιγμή θα ήθελα να ακούσω κάτι από το δυνατό άλμπουμ «Groza» και το EP «Presence».

Setlist:

Age of Excuse II
Exercises in Futility I
Exercises in Futility IV
Mdłości II
Age of Excuse V
With Hearts Toward None I
Age of Excuse IV
Exercises in Futility II
Exercises in Futility V
Age of Excuse VI

Ανταπόκριση: Αντώνης Κουρούνης
Επιμέλεια Εξωφύλλου: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Ανταπόκρισης: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Φωτογραφίες: Έφη Γαλιατσάτου
Βίντεο: Αντώνης Κουρούνης
Ημερομηνία: 10 Σεπτεμβρίου 2022
Copyright © 2022 by THEGALLERY.GR

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση