Burzum – Hliðskjálf

You are currently viewing Burzum – Hliðskjálf

Χρονολογία: 1999
Συνολική Διάρκεια: 33:42
Εταιρεία: Misanthropy Records/Elfenblut

Το να έχεις πάντοτε ένα PC στο κελί σου δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο. Έτσι αρκετοί αμφέβαλλαν αν ο Vikernes θα κατάφερνε ή όχι να συνεχίσει την τριλογία που ξεκίνησε το ’97 με το εκπληκτικό «Dauði Baldrs». Το δεύτερο μέρος, ονόματι «Hliðskjálf» (ο ύψιστος θρόνος του Odhinn) ηχογραφήθηκε πρόσφατα σε πλήκτρα και PC, στις φυλακές του Trondheim όπου βρίσκεται ο Varg από πέρυσι την άνοιξη.

Πιο πλούσιο ηχητικά, συγκρινόμενο με τον προκάτοχο του και πιο πολύ ambient, χωρίς την βαριά -σχεδόν προκλασική- ατμόσφαιρα που διακατείχε το «Dauði Baldrs», το «Hliðskjálf» έρχεται, χωρίς ενιαίο concept, να ντύσει και να τονίσει τα σημεία διαφόρων Νορδικών μύθων που επιθυμεί να διαλέξει ο Vikernes για να εκφράσει την σημερινή του στάση. Από τον θάνατο του Odhinn κατά τον Ragnaroek, τη δάμαση του λύκου Fenris (είναι εκπληκτικά συγκινητικό το ότι ο Varg ανακάλυψε και χρησιμοποιεί την πρωτογερμανική του ονομασία Fanjariho) μέχρι το μινιμαλιστικό ambient υπόβαθρο του «Ansuzgardaraiwô» που συμπληρώνουν οι πολεμικοί ρυθμοί από κλαγγές μετάλλων, δημιουργώντας τόσο μία επική όσο και σκοτεινή ατμόσφαιρα. Αν και όταν το κομμάτι πραγματεύεται τον θρύλο γύρω από το «κοπάδι της αυγής» («Åsgårdsreien»), κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο. Πομπώδες, επιβλητικό όσο και μονότονο ambient το οποίο ο Vikernes εμπλουτίζει με μελωδικούς μονόλογους σε folk, αρκετά συχνά σε μεσαιωνικό και όλο πιο επικό όσο και βαθιά μελαγχολικό, ύφος.

Καθαρά προσωπικό BURZUM στυλ, αν και δεν κρύβω την χαρά μου για τις εμφανείς αναφορές του «Tuistos Herz» στους (κατά ένα τρόπο) συνοδοιπόρους ALLERSEELEN του «Goldene Dämmerung». Γι’ άλλη μια φορά, οι BURZUM χαϊδεύουν τις εσωτερικές χορδές του συλλογικού ασυνείδητου της Ευρώπης. Οι έχοντες την σπίθα θα ακολουθήσουν. Οι υπόλοιποι ας περιμένουν τη φωτιά.

Υ.Γ.: Όταν η μελωδία στο «Der Weinende Hadnur» αρχίσει να σας θυμίζει κάτι, ξαναβάλτε στο πικάπ το «The Crying Orc» από το ντεμπούτο του ΄92.

X-Ray: Το εξώφυλλο φιλοτεχνήθηκε από την Tanya Stene, γνωστή για τα artwork της DARKTHRONE, ULVER, κλπ.,τη συμμετοχή της στις AGHAST όσο και διότι υπήρξε σύζυγος του Fenriz των DARKTHRONE με τον οποίο χώρισε κάπου στα τέλη του ’94. Σήμερα συνεχίζει την μουσική της καριέρα με το προσωπικό της σχήμα NACHT που ανήκει στην CMI.

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Τόλης Γιοβανίτης
Δακτυλογράφηση Κειμένου: Αθηνά Κακριδά
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: BURZUM – Επίσημη Σελίδα

Υγ. Η πρώτη δημοσίευση της εν λόγω δισκοκριτικής έγινε στο έντυπο METAL HAMMER – Τεύχος 172, Απρίλιος 1999.

This Post Has 6 Comments

  1. Kostas Mitzikos

    Κλασικό γράψιμο κριτικής όπως μόνο ο Τολης ξέρει όσοι δεν είναι μυημένοι στον ήχο των burzum δεν μπορούν παρά μόνο να το θάψουν όπως και οι haters για τους λάτρεις ένα ακόμα δίσκος ύμνος για εμας πολύ τίμιο το 8 αρι!!

  2. Kostas Mitzikos

    Πολύ τίμιο το 8αρι για αυτούς που γουστάρουν burzum για τους haters και όσοι δεν είμαι μυημένοι ας μείνουν μακριά γιατί θα το θα τον και ας διαθέσουν τα λεφτά τους σε κάτι άλλο

  3. Γιάννης Αρφαράς

    Ok black metal δεν είναι.. είναι όμως ambient synth δισκάρα με πραγματικά σκοτείνη ατμόσφαιρα. Αν δεν είσαι φαν αυτού του ήχου βέβαια δεν θα σου αρέσει.

  4. Εξαιρετική η πένα του Τόλη !!!
    Είναι ένα καταπληκτικό ambient synth άλμπουμ που μπορούν να απολαύσουν
    τόσο οι οπαδοί όσο και οι μη οπαδοί των Burzum. It’s not too soft or too hard,
    απλά βρίσκει τη σωστή ισορροπία. Οπότε κλείσε τα μάτια και άστο να σε ταξιδέψει.

  5. Φανουρης

    Δεν νομίζω ότι είμαι πολύ κατάλληλος για να εκφέρω γνώμη μιας και με τον εν λόγω δεν έχω ασχοληθεί….. χρόνια πολλά και όμορφα στο Τόλη παρόλα αυτά!

  6. Το πρώτο άλμπουμ Burzum που άκουσα. Παρόλο που τους Mayhem του άκουγα ήδη από το 1994, τον φίλτατο Varg, τον έμαθα πολύ αργότερα. Φανταστείτε την έκπληξή μου όταν άκουσα τα Aske και Burzum και ανακάλυψα ότι κάποτε έπαιζε black metal… Όπως και να έχει, θα είναι πάντα αγαπημένος δίσκος.

Αφήστε μια απάντηση