Anathema – 30 Years Angels Walk Among Us

You are currently viewing Anathema – 30 Years Angels Walk Among Us

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η λέξη «ANATHEMA», έχει πολλές έννοιες. Για την εκκλησία εννοιολογικά αποτελεί τον αφορισμό εντός της Εκκλησιαστικής κοινωνίας, ενώ στο παρελθόν αποτελούσε την κατάρα και τον σωρό από πέτρες που έριχναν οι διαβάτες φωνάζοντας «ΑΝΑΘΕΜΑ».

Όλα ξεκίνησαν το 1990, κάπου στο Liverpool της Μεγάλης Βρετανίας. Εκεί ιδρύθηκε το συγκρότημα, στην αρχή ως  PAGAN ANGEL. Αυτό κράτησε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα μιας και στην συνέχεια δόθηκε σάρκα και οστά στο μεγάλο όραμα των ANATHEMA. Κάπως έτσι ξεκίνησε το μεγάλο μουσικό τους ταξίδι στο οποίο, μαζί με τους PARADISE LOST και MY DYING BRIDE, δημιούργησαν την περίφημη Βρετανική Doom/Death Metal Τριάδα.

Αρχικό Line Up:
Vincent Cavanagh -Vocals , Guitar
Danny Cavanagh – Guitar
Jamie Cavanagh – Bass
John Douglas – Drums
Darren White – Vocals

Τον Νοέμβριο του 1990 ηχογράφησαν το πρώτο τους Demo με τίτλο «An Iliad Of Woes», το οποίο κίνησε το ενδιαφέρον πολλών συγκροτημάτων. Αποτέλεσμα αυτού, να πραγματοποιήσουν τα πρώτα τους βήματα ανοίγοντας συναυλίες για μπάντες όπως οι BOLT THROWER και οι PARADISE LOST.

Στις αρχές του 1991 έλαβαν χώρα οι ηχογραφήσεις του δεύτερου τους Demo με τίτλο «All Faith Is Lost», κάτι που τράβηξε περισσότερο κόσμο στο να τους ακούσει. Ως συνεπεία του ιδιαίτερου ήχου τους, ήρθαν οι υπογραφές συμβολαίου με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκείνης την εποχής, την PEACEVILLE RECORDS. Μαζί συμφώνησαν για την παραγωγή τεσσάρων ολοκληρωμένων κυκλοφοριών.  

Τον Νοέμβριο του 1992 οι ANATHEMA κυκλοφορούν το EP «The Crestfallen», με το οποίο πραγματοποίησαν την πρώτη τους περιοδεία, ανοίγοντας τις συναυλίες για μία από τις μεγαλύτερες μπάντες στον χώρο της Αμερικάνικης Death Metal σκηνής, τους CANNIBAL CORPSE.

Τον Ιούνιο του 1992 μπήκαν στα ACADEMY STUDIOS που βρίσκονται στο Yorkshire της Αγγλίας, για να ξεκινήσουν τις ηχογραφήσεις για την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο «SERENADES». Οι ηχογραφήσεις κράτησαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του ιδίου χρόνου. Σε αυτή την δουλειά ο τραγουδοποιός, Darren White (ο οποίος επιμελήθηκε τους στίχους), έγραψε κι ένα τραγούδι στα Γαλλικά, το οποίο είναι πραγματικά υπέροχο! Ο λόγος για το «J’ai Fait Une Promesse» (σημαίνει «Έκανα Μία Υπόσχεση»), το οποίο ερμηνεύει η Ruth Wilson. Την ηχογράφηση του άλμπουμ επιμελήθηκε ο Paul Hammy Haimshaw (ως παραγωγός) και την μίξη ο Keith Appleton.

Ο πρώτος αυτός δίσκος κυκλοφόρησε στις 28 Φεβρουαρίου 1993 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις 2 Μαϊου 1993 στην Αμερική, μέσω της The Futurist Label. Την θέση του Jamie στο μπάσο, πήρε ο Duncan Patterson. Ένα τραγούδι που έπαιξε μεγάλο ρόλο ώστε να γνωστοποιηθεί το «Serenades», ήταν το «Sweet Tears», το οποίο έγινε βίντεο κλίπ και μπήκε απευθείας στην λίστα προβολής του MTV. 

Το 1994 οι ANATHEMA πραγματοποίησαν την πρώτη Ευρωπαϊκή τους περιοδεία ως Headliners, ενώ τον ίδιο χρόνο συμμετείχαν στο Intependent Rock Festival της Βραζιλίας.

Τον Μάη του 1995 μπαίνουν στα Lynx Studios που βρίσκονται στο Newcastle, με σκοπό να ηχογραφήσουν το άλμπουμ «The Silent Enigma». Την παραγωγή του δίσκου επιμελήθηκε ο τραγουδιστής και κιθαρίστας των SKYCLAD, Kevin Ridley. Το κομμάτι «...Alone» ήταν το μοναδικό που δεν ηχογραφήθηκε στο ίδιο studio, μιας και η όλη ηχοληψία έγινε στα M.A Studios στο Liverpool, με την Rebecca Wilson να βάζει την φωνή της στην συγκεκριμένη σύνθεση.

Στο εν λόγω-δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους, ο Vincent Cavanagh είχε πάρει τα ηνία του στιχουργικού τομέα και των φωνητικών. Ο Darren White, λόγω της δημιουργίας του project THE BLOOD DIVINE το 1995 μαζί με τον κιθαρίστα Paul Allender (πρώην CRADLE OF FILTH), αποχώρησε από την μπάντα. Σε κείνη την φάση πραγματοποιήθηκε η Βρετανική περιοδεία στο πλευρό των CATHEDRAL. Ο αρχικός τίτλος του δίσκου (πριν την κανονική του ονομασία) ήταν «Rise Pantheon Dreams», εμπνευσμένο από τον Darren White, αλλά εκείνος, φεύγοντας από την μπάντα, αποφάσισε να τον χρησιμοποιήσει στο Demo των THE BLOOD DIVINE. 

Κυκλοφορία του δεύτερου αυτού άλπουμ: 23 Οκτωβρίου 1995. Συναντάμε ένα ήχο που δείχνει ότι άρχιζει μια «ατμοσφαιρική» περίοδος για το συγκρότημα, κάνοντας τους Vincent & Danny Cavanagh να απελευθερώνονται μουσικά και να πειραματίζονται πιο έντονα στην μουσική που δημιουργούν, εκθέτοντας όλο και περισσότερο τις μουσικές τους επιρροές… Στο «The Silent Enigma» έχουν ελαττωθεί κατά πολύ τα «βαριά φωνητικά» ενώ κυριαρχούν οι καθαρές φωνές. Επίσης σε αρκετά τραγούδια υπάρχει ενα πιο μελωδικό ηχόχρωμα, σε άλλα συναντάς πιο επιθετικές κιθάρες ενώ σε κάποια επικρατούν ιδιαίτερα «μυστήριες-απόκοσμες» συνθέσεις. Παράδειγμα αυτού το «Shroud Of Frost», στο οποίο υπάρχει αφήγηση με την συμμετοχή του Derek Fullwood. Το «The Silent Enigma» επανακυκλοφόρησε το 2003, εμπεριέχοντας επιπλέον το DVD (το πρώτο τους επίσημο) με την συναυλία στην Κρακοβία της Πολωνίας που έλαβε χώρα την 1η Μαρτίου 1996. Επίσης, θα βρούμε τέσσερα promo βίντεο, με το ένα εξ’ αυτών να αποτελεί διασκευή στον κιθαρίστα Roy Harper. Ο λόγος για το τραγούδι «Hope».

Στα μέσα του επόμενου χρόνου οι ANATHEMA ταξίδεψαν στην Ουαλία για να ηχογραφήσουν τον τρίτο τους δίσκο, που χαρακτηρίζεται ως ένας πιο «ελαφρύς» δίσκος σε σχέση με το παρελθόν τους. Ο λόγος για το «Eternity», το οποίο έχει ως παραγωγό τον Tony Platt. Ένας αρκετά συναισθηματικός δίσκος, πράγμα που αντιλαμβανόμαστε απευθείας στα δύο καλύτερα κομμάτια του άλμπουμ, τα «Sentient» και «Angelica». Εδώ φαίνονται πιο έντονα η επιρροές του συγκροτήματος απο τους τεράστιους PINK FLOYD.

Κυκλοφορία του δίσκου: 28 Νοεμβρίου 1996. Μέσα από την όλη ατμόσφαιρα των συνθέσεων, ξεχώριζουν τα γεμάτα πάθος φωνητικά του Vincent, ο οποίος εδώ δίνει πραγματικά μία κατάθεση ψυχής. Διαπιστώνουμε πως υπάρχει έντονα η παρουσία των γυναικείων φωνητικών και η προσθήκη των πλήκτρων του Les Smith (πρώην CRADLE OF FILTH 1997-1999). Μεγάλο ρόλο στην σύνθεση των κομματιών έπαιξε και ο μπασίστας του συγκροτήματος, Danny Patterson, ο οποίος ανέλαβε να γράψει τα μισά περίπου τραγούδια του «Eternity».

Το 1997 είναι η χρονιά που ο John Douglas αποχωρεί από το συγκρότημα και την θέση του παίρνει ο Shaun Steels, γνωστός από το single των IRONSIDE του 1994. Το ίδιο έτος ξεκίνησαν οι συνθέσεις για το νέο άλμπουμ, με τους Βρετανούς του Λίβερπουλ να βάζουν πλώρη για κάτι πολύ ξεχωριστό…

Στην αρχή του 1998 οι ΑΝΑΤΗΕΜΑ μπήκαν στο studio για να ξεκινήσουν τις ηχογραφήσεις του νέου και κατά σειρά τέταρτου πονήματός τους, «Alternative 4». Ένας δίσκος αποτελούμενος από πολλά ορχηστρικά μέρη, εμφανίζει σίγουρα τον πιο ώριμο χαρακτήρα του συγκροτήματος εως τώρα. Πρόκειται για την τελευταία κυκλοφορία τους μέσω της Peaceville Records, η οποία χαρακτηρίζεται απο μία πολύ δύσκολη περίοδο αναφορικά με την μουσική εξέλιξη της μπάντας…

Στις 22 Ιουνίου του 1998 λοιπόν, οι Βρετανοί κυκλοφόρησαν έναν δίσκο-κατάθεση ψυχής, στον οποίο δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ τραγούδι που να μην έχει αγαπηθεί από τον κόσμο! Ειδικά τα «Fragile Dreams», «Lost Control» και «Alternative 4» , απελευθερώνουν συναισθήματα που φοβόμαστε να εκδηλώσουμε στην καθημερινότητά μας! Ο τίτλος του δίσκου είναι εμπνευσμένος από το βιβλίο «Alternative 3» του Leslie Watkins, βασισμένο σε Θεωρίες συνωμοσίας. Το «Alternative 4» θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά άλμπουμ της δεκαετίας του ’90. Οι ANATHEMA, παρότι έδιωξαν τον μανδύα του ακραίου ήχου, δημιούργησαν ένα κλασσικό άλμπουμ που χαρακτηρίστηκε εξαίρετο για τον βρετανικό ήχο. Τέλος να αναφέρω πως στην επανακυκλοφορία του 2003 υπάρχουν 3 διασκευές από PINK FLOYD και μία από τους BAD RELIGION ως επιπρόσθετα τραγούδια.

Στις αρχές Απριλίου του 1999, οι Βρετανοί πραγματοποίησαν την πρώτη τους διήμερη επίσκεψη στην χώρα μας (3 Απριλίου στο Club Ydrogeios της Θεσσαλονίκης και 4 Απριλίου στο ιστορικό Rodon Club) για να προωθήσουν το «Alternative 4». O κόσμος που παρευρέθηκε σε αυτές τις συναυλίες, είχε την τύχη να ακούσει κάποια πρώτα δείγματα από τον επερχόμενο δίσκο «Judgement», καθώς επίσης και μια διασκευή στο «Territorial Pissings» των NIRVANA. Η «Θλιβερή» τριλογία των Βρετανών ολοκληρώνεται με την κυκλοφορία αυτού του άλμπουμ-φόρο τιμής στην μητέρα των αδερφών Cavanagh, Helen Cavanagh με τίτλο «Judgement». Στα ντραμς επιστρέφει ο John Douglas και την θέση του Duncan στο μπάσο, αναλαμβάνει ο Dave Pybus. Οι ηχογραφήσεις του δίσκου πραγματοποιήθηκαν στα Damage inc. Studios , που βρίσκονται στην ιστορική Βεντιμίλια, μία περιοχή κοντά στην περιφέρεια της Βόρειας Ιταλίας. Εκεί, για ακόμη μία φορά συνεργάστηκαν με τον παραγωγό Kit Woolven.

Μία κυκλοφορία με ιδιαίτερα συναίσθηματα, πάθος και σοβαρότητα. Ενας δίσκος μνημείο που τράβηξε τα μάτια όλων των social media, παίρνοντας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο πολύ καλές κριτικές. Ξεχωρίζουν τα τραγούδια «Deep» (μια σύνθεση που έγραψαν τα αδέρφια Cavanagh), «Make It Right» (τραγούδι που έγραψε ο John Douglas) και φυσικά το υπεραγαπημένο σε όλο τον κόσμο «One Last Goodbye» που έγραψε ο ίδιος ο Danny Cavanagh, ως φόρο τιμής στην μητέρα του όπως και το «Parisienne Moonlight», που ερμηνεύει ο ίδιος ο Danny με την συμμετοχή της Lee Douglas και την εξαίρετη φωνή της!

Κάτι που σίγουρα κινεί το ενδιαφέρον, είναι πως την φωτογραφία στο πίσω μέρος του εξωφύλλου την τράβηξε ο πρώην τραγουδιστής τους, Darren J. white. Ο Δίσκος κυκλοφόρησε στις 25 Ιουνίου 1999 μέσω της Music For Nations και έτσι τελειώνει μία σειρά δίσκων φορτωμένων από ποικιλία συναισθημάτων.

Έτος 2000. Η μπάντα αλλάζει εντελώς μουσικό προσανατολισμό και αποφασίζει να κινηθεί σε τελείως διαφορετικά μονοπάτια, αποφασίζοντας να περιπλανηθεί σε εναλλακτικά ακούσματα, πιο «progressive» θα μπορούσε κάποιος να πει. Το ίδιο έτος, ο Les Smith εισχωρεί μόνιμα στην μπάντα ως κιμπορίστας.

Η ηχογραφήσεις του επερχόμενου «A Fine Day to Exit» ξεκίνησαν στα Crash Studios του Liverpool, στην συνέχεια προχώρησαν στα Windlings στην Ουαλία και τέλος ολοκληρώθηκαν στα Chapel Studios του Lincolnshire, μία Κομητεία του Ανατολικού Yorkshire.

Ο έκτος δίσκος της μπάντας λοιπόν, κυκλοφόρησε την 1η Οκτωβρίου του 2001 και αναρριχήθηκε γρήγορα στα μουσικά Charts. Σαφώς πιο έκδηλες εδώ οι επιρροές του συγκροτήματος από τους PINK FLOYD και τους BEATLES. Ο Nick Griffths επιμελήθηκε την παραγωγή του δίσκου. Τα κομμάτια «Pressure» , «Looking Outside Inside» και «Panic» είχαν προ-ηχογραφηθεί από τον Danny. To τραγούδι «Temponary Peace» που κλείνει τον δίσκο, αποτελείται από πέντε μέρη («Temponary Peace», «Crashing Waves», «Sound Of Footsteps And Voices», «5 Minutes Silence» και «In The Dog’s House» σε ένα ακουστικό φινάλε που αποτελεί κρυφό κομμάτι στον δίσκο). Στα φωνητικά συμμετέχει για άλλη μία φορά η Lee Douglas. Το εξώφυλλο του δίσκου φέρνει κάτι καλοκαιρινό στο μυαλό, όντας πιο «Vintage». Πρόκειται για ένα από τα αδικημένα album της μουσικής πορείας των ANATHEMA.

Το 2002 ο Danny Cavanagh με ένα δελτίο τύπου ανακοινώνει την αποχώρηση του από το συγκρότημα. Ως λόγο ανέφερε την συνεργασία του με τον Duncan Patterson σε ένα νέο μουσικό Project. Τελικά το 2003 επέστρεψε και το ίδιο έτος ξεκίνησαν οι ετοιμασίες για την επόμενη δουλειά των ANATHEMA. Επιπλέον, είχαμε την επιστροφή του Jamie Cavanagh.

Στις 17 Αυγούστου 2002 οι ANATHEMA εμφανίστηκαν στο πρώτο ΜΕΤΑΛ φεστιβάλ που έλαβε χώρα στα Χανιά της Κρήτης, το αγαπημένο μας πλέον CHANIA ROCK FESTIVAL Όσοι παρεβρέθηκαν εκεί, είχαν την τύχη να απολαύσουν το συγκρότημα σε μια φοβερή απόδοση και μετά όλοι παρέα μπύρες μαζί με την μπάντα στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Η αγάπη του συγκροτήματος για την χώρα μας έχει αρχίσει να γίνεται πλέον πολύ εμφανής!

Τον Ιούλιο του 2003 ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις του «A Natural Disater» στα Parkgate Studios. Την παραγωγή επιμελήθηκε ο Dan Turner σε συνεργασία με το ίδιο το συγκρότημα. Όσοι παρακολουθείτε τις σειρές του Πάνου Κοκκινόπουλου, θα έχετε διαπιστώσει την ιδιαίτερη αδυναμία που έχει σε αυτό το άλμπουμ, μέσα από την μουσική επιμέλεια που χρησιμοποιεί, με κομμάτια όπως «Are You There?» , «Violence», «A Natural Disaster» και «Closer». Ένας δίσκος σαφώς πιο «ελαφρύς» και ατμοσφαιρικός, με πινελιές Post Rock και αρκετές σκοτεινές μελωδίες. Συχνά συναντάμε παραμορφωμένες κιθάρες, συνοδευόμενες απο τις πανέμορφες γυναικείες φωνές των Anna Livingstone και Lee Douglas,πάντα σε συνδυασμό με το καταθλιπτικό παίξιμο πιάνου η πλήκτρων. Ίσως ένα από τα πιο υπερεκτιμημένα άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής οι Βρετανοί, καθώς είναι μία ειδική περίπτωση πειραματισμού, που σε παρασέρνει όμως να το εξερευνήσεις περισσότερο. Δεν είναι καθόλου «τυχαία» αυτή η κυκλοφορία, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 2003.

Δεκέμβριος του 2003 και για άλλη μία χρονιά οι ANATHEMA εμφανίζονται στην Ελλάδα. Aυτή την φορά όχι για δύο εμφανίσεις αλλά για τέσσερις (19 Δεκεμβρίου στο An Club & 20 Δεκεμβρίου στο Club22 στην Αθήνα ενώ στην Θεσσαλονίκη εμφανίστηκαν στις 21 και 22 Δεκεμβρίου, στο Mylos Club). Σε αυτό το τετραήμερο, εκτός των άλλων, ακούστηκε και η διασκευή-έκπληξη στο «Wasted Years» των IRON MAIDEN!

Το 2004 ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή περιοδεία των ANATHEMA που ήταν βασισμένη στην συλλογή με τίτλο «Fine Days 1999 – 2004». Μία από τις πιο πετυχημένες εμφανίσεις τους ήταν αυτή στην Κρακοβία της Πολωνίας, που βιντεοσκοπήθηκε για να αποτελέσει το πρώτο επίσημο DVD της μπάντας με την ονομασία «Were You There?». Κυκλοφόρησε στις 15 Νοεμβρίου 2004 μέσω της Music For Nations. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα live show της μπάντας.

Το 2006 η Sony BMG αγόρασε την Music For Nations με αποτέλεσμα οι Βρετανοί να βρεθούν χωρίς συμβόλαιο, παρόλο που κατάφεραν να θριαμβεύσουν σε άλλη μία περιοδεία μαζί με τους HIM. Ταυτόχρονα, το 2006 κυκλοφόρησαν άλλο ένα DVD με τίτλο «A Moment In Time», το οποίο βασίζονταν στην πρώτη τους Live εμφάνιση στο Metalmania Festival που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία, στις 4 Μαρτίου του 2006, με την συνοδεία μίας μικρής ορχηστρικής ομάδας αποτελούμενη από βιολιά και τσέλο.

Για πολύ καιρό είχαν απομακρυνθεί από την δισκογραφική πορεία τους, λόγω έλλειψης εταιρείας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μπάντα να αποκτήσει μία φιλοσοφία αυτονόμησης, προωθώντας τραγούδια μέσα από την επίσημη σελίδα τους και γενικότερα μέσα από τα Social Media που διαχειρίζονταν, ενώ ταυτόχρονα συνέχιζαν τις live εμφανίσεις τους. 

Το 2008 κυκλοφορούν μία ακουστική συλλογή με τίτλο «Hindsight», η οποία κυκλοφόρησε μέσω της Βρετανικής Kscope Music που βρίσκεται στο Λονδίνο, Πρόκειται για μία κυκλοφορία που αποτελείται από τραγούδια προηγούμενων άλμπουμ, τα οποία ηχογραφήθηκαν σε ακουστικές εκδόσεις και γράφτηκαν σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (Γαλλικά, Αγγλικά και Ιταλικά)

Το 2010 στο Bunglaow (Yorkshire), στα Propagation House (Cornwall) καθώς και στα Angel Studios στο Λονδίνο, ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις του νέου τους δίσκου με τίτλο «We’re Here Because We’re Here». Ήταν ένας δίσκος που πέρασε από πολλά στάδια παραγωγής και αρκετό ψάξιμο στον ήχο, με το τελικό αποτέλεσμα να μας στρέφει σε πιο «Progressive» μονοπάτια…

Συμμετοχή στην μίξη του δίσκου είχε ο συνθέτης και ιδρυτής των PORCUPINE TREE , Steven Wilson. Γενικότερα ήταν ένας δίσκος στον οποίο συμμετείχαν γνωστές προσωπικότητες όπως ο Frontman των HIM, Vile Valo καθώς συμμετοχή είχε και ο Dave Stewart στην ενορχήστρωση των κομματιών. Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 31 Μαϊου 2010 και χαρακτηρίστηκε ως το πιο Progressive Album της χρονιάς από το γνωστό περιοδικό «Classic Rock Magazine».

Έναν χρόνο μετά, στα Parr St. Studios, ηχογραφήθηκαν ξανά τα πρώτα τραγούδια που γράφτηκαν απο την μπάντα («The Crestfallen», «Pentecost III», «Serenades», «A Silent Enigma») σε μία συλλογή τελείως διαφορετική απο τις άλλες με τίτλο «Falling Deeper». Η συλλογή κυκλοφόρησε στις 5 Σεπτεμβρίου 2011. Είναι η πρώτη κυκλοφορία στην οποία συνεργάζονται με την Anneke Van Giersbergen (πρώην THE GATHERING) η οποία συμμετείχε σε δυο τραγούδια («Everwake» και «.Alone»). Ταυτόχρονα ξεκινούσαν οι ετοιμασίες για την επόμενη κυκλοφορία τους με τίτλο «Weather Systems».

Μέσα στο 2012, στα Aerial Studios του Wrexham και στα Parr St. Studios του Liverpool ηχογραφούν το νέο τους πόνημα με παραγωγό τον Νορβηγό παραγωγό Christer-Andre Cederberg. Στο «Weather Systems», ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα εντελώς διαφορετικό μουσικό χαρακτήρα, ο οποίος θυμίζει έντονα τις συνθέσεις του «A Natural Disaster», προσθέτοντας κάποιες διαφορετικές πινελιές, περισσότερο ορχηστρικού τύπου. Το «Weather Systems» πήρε πολύ καλές κριτικές και από το περιοδικό Terrorizer χαρακτηρίστηκε ως «τέλειο».

Απ’ ότι φαίνεται ο ήχος τους άλλαξε τελείως, έγινε πιο πειραματικός, πιο ψαγμένος και πιο κοντά σε ήχους παλαιότερων εποχών, κάτι μεταξύ PINK FLOYD και RUSH.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2012, στο αρχαίο θέατρο της Φιλιππούπολης (Βουλγαρία), πραγματοποίησαν την πρώτη τους συναυλία σε συνεργασία με την Φιλαρμονική ορχήστρα της Φιλιππούπολης.

Το Live Album κυκλοφόρησε στις 15 Ιουλίου 2013 με τίτλο «Untouchable». Είναι διπλό και αποτελεί μια κυκλοφορία για τους οπαδούς του συγκροτήματος, με ολόκληρη την συναυλία στην Βουλγαρία. Στις 23 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους κυκλοφορει DVD με τίτλο «Universal», στο οποίο βρίσκεται βιντεοσκοπημένη η συναυλία απο την Βουλγαρία.

Στις 19 Απριλίου του 2014 κυκλοφόρησε ένα single με τραγούδι από την προηγούμενη δουλειά τιους, σε διαφορετική έκδοση και για τα δύο μέρη του κομματιού «Untouchable», σε live και studio εκτελέσεις, ενώ στις 3 Ιουνίου κυκλοφόρησε το «The Lost Song Part 3» σε single, αποτελούμενο από 3 τραγούδια. Αποτέλεσμα αυτού, μία ξεχωριστή κυκλοφορία βασισμένη στο Post Rock αλλά και Pop Rock ύφος των Βρετανών, αναδεικνύοντας μία νέα μουσική ταυτότητα για το συγκρότημα.

Στο νέο και κατά σειρά δέκατο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους, την θέση του John Douglas στα τύμπανα παίρνει ο Πορτογάλος Daniel Cardoso. Να επισημάνω ότι σε πολλά τραγούδια του «Distant Satellites» δεν υπάρχει μπάσο αλλά ηλεκτρονικοί ήχοι, τους οποίους αναλαμβάνει ο ίδιος ο John Douglas που συνέθεσε και δυο κομμάτια εξ’ ολοκλήρου (τα «You’re Not Alone» και «Distant Satellites»). Ο δίσκος ηχογραφήθηκε το 2014 στα Cederberg Studios στο Όσλο, τα τύμπανα στα Urban Studios και το Mastering επιμελήθηκε ο Chris Sansom στα Propellor Studios, ενώ μίξη, παραγωγή και μπάσο στον δίσκο ανέλαβε ο Christer-Andre Cederberg. Με λίγα λόγια ήταν ένας δίσκος που είχε σαφώς πιο «σκανδιναβικό χαρακτήρα».

Το συγκεκριμένο άλμπουμ είναι άλλη μία αδικημένη δουλειά των Βρετανών, την οποία ο κόσμος χαρακτήρισε ως «όχι κάτι ιδιαίτερο». Αντιθέτως, ο παγκόσμιος τύπος την εμφάνισε ως κάτι «πολύ ξεχωριστό», δίνοντας πολύ υψηλές βαθμολογίες. Αποτελεί «το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς» όπως ανέφερε ο συντάκτης Adam Rees του βρετανικού Metal Hammer. Ο δίσκος αυτός για τους ANATHEMA, ήταν το κλειδί για να ταξιδέψουν για πρώτη φορά στην Ωκεανία και πιο συγκεκριμένα στην Αυστραλία. Επίσης στις 7 Μαρτίου του 2015 έπαιξαν για πρώτη φορά μέσα στον ναό του Liverpool. Ο λόγος για το Liverpool Cathedral, στο οποίο όσοι τυχεροί παρεβρέθηκαν εκείνη την ημέρα, βιώσανε μία από τις ομορφότερες συναυλίες των ANATHEMA. Οι Βρετανοί βιντεοσκόπησαν εκείνη την βραδιά η οποία κυκλοφόρησε ως Live Album με τίτλο «A Sort Of Homecoming», στις 15 Οκτωβρίου 2015.

Line Up Live:
Vincent Cavanagh – vocals, guitar
Daniel Cavanagh – guitar, keyboards, vocals, programming
Lee Douglas – vocals
John Douglas – drums
Jamie Cavanagh – Bass , Acoustic Guitar
David Wesling – cello
Anna Phoebe – Violin

Το 2016 ξεκίνησε η προπαραγωγή του επερχόμενου και κατά σειρά ενδέκατου δίσκου τους με τίτλο «The Optimist». Το 2017 ταξιδεύουν στο Donegal της Ιρλανδίας για να ξεκινήσουν τις ηχογραφήσεις στα Attica Audio και στην συνέχεια στην Γλασκώβη της Σκωτίας για να συνεχιστεί η ηχογράφηση στα Castle Of Doom, έχοντας στο πλευρό τους τον βρετανό παραγωγό Tony Doogan.

Το «The Optismist» ήταν ένας δίσκος τύπου «soundtrack», με πιο σινεφίλ χαρακτήρα, «ταξιδιάρικο», όντας μια πιθανή συνέχεια του εμβληματικού «A Fine Day To Exit». Στην ηχογράφηση του δίσκου συμμετέχει και ο Jamie, για τον οποίο είναι ο τελευταίος δίσκος του στους ANATHEMA.

Κάτι που πρέπει να σχολιαστεί ιδιαίτερα είναι ο αριθμός επισκέψεων αυτής της αγαπημένης μπάντας στην χώρα μας. Οι ANATHEMA εχουν επισκεφθεί την Ελλάδα 15 φορές πραγματοποιώντας συνολικά 29 συναυλίες! Με αυτό τον τρόπο δείχνουν την απερίφραστη αγάπη τους για την Ελλάδα. Πέραν αυτού, κάθε φορά που παίζονται τα «One Last Goodbye», «Deep» η «Fragile Dreams» (όπως και πάρα πολλά αγαπημένα τραγούδια των Βρετανών), το Ελληνικό κοινό τα «αγκαλιάζει» με μοναδικό τρόπο…Ας ελπίσουμε λοιπόν στο μέλλον να γίνουν τουλάχιστον 30 οι συναυλίες τους εδώ και να μην μας το χαλάσει ο Κορονοϊός σε αυτό!

Κλείνοντας, θα αναφέρω οτι η τελευταία δισκογραφική εταιρεία που υπέγραψαν οι ANATHEMA είναι η Ολλανδική Mascot Records με την οποία, όπως επισημαίνουν οι βρετανοί, μέσα στο 2021 θα κυκλοφορήσουν νέο δίσκο. Υπάρχει ήδη έτοιμο υλικό και στα μέσα του 2020 θα ξεκινήσουν οι ηχογραφήσεις για το δωδέκα αυτό πόνημα τους…

Επιμέλεια Εξωφύλλου: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Αφιερώματος: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Ημερομηνία: 4 Ιουλίου 2020
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: ANATHEMA – Επίσημη Σελίδα
Copyright © 2020 by THEGALLERY.GR

This Post Has 3 Comments

  1. Vassiliki Pantazi

    Τι εξαιρετικό αφιέρωμα….ότι κ να πουμε ειναι λιγα…!!!!Συγχαρητήρια για αυτη την καταπληκτική δουλειά!!!!!!!

  2. Yiannis Tziallas

    Μπράβο για την ωραία δουλειά!

  3. Dimitris Benetatos

    Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε μέσα από αυτό το αφιέρωμα την καριέρα των Anathema από το πρώτο τους άλμπουμ μέχρι την τελευταία κυκλοφορία τους. Πόσο έχουν προοδεύσει και αλλάξει. Μια πολύ αγαπημένη μπάντα των ελλήνων φιλάθλων.

Αφήστε μια απάντηση