Amon Amarth – Berserker

You are currently viewing Amon Amarth – Berserker

Χρονολογία: 2019
Συνολική Διάρκεια: 56:45
Εταιρεία: Metal Blade

Οι “Berserkers”, στη μυθολογία των Σκανδιναβών, ήταν οι πιο φοβεροί και καταστροφικοί πολεμιστές που είχαν επιλεγεί από τους θεούς αυτοπροσώπως, τους κατείχε μία έντονη πολεμική προδιάθεση και ήταν  πραγματικές πολεμικές μηχανές, έξαλλες κι αιματηρές. Ομοίως, οι Σουηδοί AMON AMARTH κατάφεραν με το πέρασμα των χρόνων να συνθέτουν επιτυχίες στις επιτυχίες και να γίνουν, στην αυγή των 27 χρόνων της σταδιοδρομίας τους, μία από τις πιο δημοφιλείς metal μπάντες της παγκόσμιας σκηνής, μ’ εκπληκτικούς αριθμούς πωλήσεων, συναυλίες μπροστά σε τεράστια πλήθη και merchandise για όλα τα γούστα.

Το “Berserker” είναι το 11ο studio album της σουηδικής Death/Viking metal μπάντας, την παραγωγή ανέλαβε ο Jay Ruston κι εδώ πραγματοποιείται το δισκογραφικό ντεμπούτο του drummer Jocke Wallgren ο οποίος εντάχθηκε στο σχήμα το 2016. Το σωστό, όμως, πρέπει να λέγεται και ας φαίνεται υπερβολικό, μιας και αυτό το album δεν έχει τίποτα νέο να προσφέρει σε σχέση με τις 2 προηγούμενες δουλειές των AMON AMARTH, ειδικά μετά από το “Jomsviking” όπου η ριζοσπαστική αλλαγή στον ήχο της μπάντας είχε νόημα και δεν ήταν τετριμμένη. Αντ’ αυτού, ακούγοντας το album, μου δημιουργήθηκαν δύο σκέψεις: Αφενός, πρώτον, ότι έχουν πλέον μετακινηθεί στην πιο εμπορική πλευρά του metal, ειδικά για ένα συγκρότημα όπως οι AMON AMARTH , ενώ η άλλη σκέψη είναι ότι ίσως δεν χρειαζόμασταν αυτό το album και ότι μία περιοδεία θα είχε πάει πολύ καλά και οι οπαδοί θα ήταν ικανοποιημένοι, δεδομένων των σπουδαίων shows που η μπάντα καταφέρνει να προσφέρει. Το τελικό συμπέρασμα πάντως είναι ότι, καταλήγοντας στην εμπορική πλευρά του metal, δεν είναι τελικά και τόσο κακό. Με τα χρόνια, οι AMON AMARTH έχουν αποδείξει ότι είναι μια μεγάλη μπάντα σε όλα τα επίπεδα, από το μουσικό έως το marketing, καταφέρνοντας τελικά να γίνει εμπορική αλλά χωρίς να το παρατηρήσει κανείς – και αυτή η κυκλοφορία είναι η απόδειξη.

Θεωρητικά, το “Berserker” θα μπορούσε να είναι μία σπουδαία δουλειά, αν το δούμε από την πλευρά της παρουσίασης: έχουμε ένα δεύτερο concept (το πρώτο ήταν το “Jomsviking”) που παρουσιάστηκε μέσα από ένα videoclip το οποίο σε εισάγει την ιστορία που θα ειπωθεί, αλλά μόνο χάρη στις κινήσεις marketing θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα σπουδαίο album. Στο μουσικό επίπεδο, όμως, υπάρχουν αντιφατικές ιδέες: Ακούγοντάς το, φτάνεις στο συμπέρασμα ότι ακούς μία κυκλοφορία που όλα της τα τραγούδια μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, σε σημείο που μέχρι να τη συνηθίσεις, δύσκολα ξεχωρίζεις ποιο είναι ποιο. Με αυτό εννοώ τα riffs: είναι πάρα πολλά αυτά που ηχούν πολύ παρόμοια μεταξύ τους, τόσο σε σχέση με αυτό το album, όσο και σε σχέση με το προηγούμενο. Το ίδιο ισχύει για τους στίχους: μπορείτε εύκολα να κάνετε διαίρεση σε τρία είδη θεμάτων – σε μάχες, μυθολογία και παγανιστικές γιορτές της Σκανδιναβίας.

Και πού είναι η δύναμη του συγκροτήματος σε όλα αυτά; Είναι στο ότι παρά τα αρνητικά του, το album δεν είναι ασήμαντο, καταφέρνοντας να ξεφύγει από την κριτική ίσως ακόμα και των παλιών οπαδών. Το “Berserker” είναι ένα σπουδαίο album για να κάνει το συγκρότημα νέους οπαδούς που μπορούν να ενθουσιαστούν ακούγοντας τραγούδια όπως το “Shield Wall”, το “Mjolner”, το “Hammer of Thor” και το “Valkyria”. Ενώ οι μακροχρόνιοι οπαδοί (πλέον συνηθισμένοι στο σουηδικό μελωδικό death metal) μπορούν μόνο να ελπίζουν ότι η μπάντα θα συνεχίσει έτσι, χωρίς ποτέ ν’ απομακρυνθεί πλήρως από τις ρίζες της και να μη σταματήσει να γράφει επικά τραγούδια όπως το “Ironside”, ή στίχους που μας αφηγούνται μύθους όπως στο “Fafner’s Gold”.

Βαθμολογία: 7/10
Συντάκτης: Φανούρης Εξηνταβελόνης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: AMON AMARTH – Επίσημη Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση