Yaotl Mictlan – Sagrada Tierra Del Jaguar

You are currently viewing Yaotl Mictlan – Sagrada Tierra Del Jaguar

Χρονολογία: 2020
Συνολική Διάρκεια: 56:06
Εταιρεία: American Line Productions

Δεν το κρύβω πως συγκροτήματα με προέλευση από κεντρική και νότια Αμερική, πάντα με συγκινούσαν. Ακόμα περισσότερο όταν η θεματολογία τους έχει να κάνει με τις τοπικές παραδόσεις, μύθους και  γενικότερα την πλούσια ιστορία τους. Μια νέα (για μένα) ανακάλυψη είναι και οι Μεξικανοί YAOTL MICTLAN, αν και υπάρχουν από το 1999 και έχουν άλλα δύο άλμπουμ. Το «Sagrada Tierra Del Jaguar», λοιπόν, είναι η τρίτη τους προσπάθεια, δέκα χρόνια μετά το «Dentro Del Manto Gris De Chaac».

Αντικρίζοντας το απλό, ασπρόμαυρο, αλλά και τόσο ταιριαστό εξώφυλλο, μπαίνεις κατευθείαν στο νόημα. Οι YAOTL MICTLAN, που παρεμπιπτόντως σημαίνει «μαχητές από την γη των νεκρών», έχουν σκοπό να μας μεταφέρουν στην εποχή των Μάγιας, των Αζτέκων και άλλων πολιτισμών της ηπείρου τους. Να μας εξιστορήσουν μύθους και θρύλους για ξεχασμένους θεούς, σαν τον τρομερό Tezcatlipoca, τον θεό του σκότους, της μαγείας και του πολέμου που έπαιρνε τη μορφή ιαγουάρου και εξολόθρευε τους αντιπάλους του με τον μαγικό καθρέφτη που έβγαζε καπνούς. Μουσικά, έχουμε να κάνουμε με 55 λεπτά mid tempo (κατά κύριο λόγο, χωρίς να λείπουν γρήγορα σημεία) Folk/Pagan Black Metal με έναν ιδιαίτερο, ζεστό ήχο.

Το μεξικάνικο τρίο μου βγάζει έντονα την αίσθηση ότι νιώθει πολύ βαθιά από πού προέρχεται. Δεν έχουν αυτό το συγκυριακό, αυτή την «τουριστική» οσμή που βγάζουν πολλά συγκροτήματα του χώρου. Ο δίσκος εκπέμπει ένα μεγαλειώδες, μυστηριακό συναίσθημα με σοβαρότητα και χαρακτήρα. Ένα υπερβατικό δέος, ακριβώς σαν να αντίκριζες μια από τις φυτεμένες στη ζούγκλα πυραμίδες…. Και για να γίνω πιο σαφής, οι YAOTL MICTLAN δημιούργησαν ένα άλμπουμ απλό, στιβαρό, επικό και μονολιθικό, ακολουθώντας την μινιμαλιστική αισθητική του τεράστιου Quorthon, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την εκτρωματική πανηγυριώτικη προσέγγιση της πλειοψηφίας της σύγχρονης Viking/Folk «Black» Metal σκηνής. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, ο ακροατής ανταμείβεται με κορυφαία άσματα όπως το εναρκτήριο «Entre lluvias Fuertes», που σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα με την επική, αργή εισαγωγή και τα υπέροχα πνευστά. Ή το φοβερό «Nuevo Fuego» με το συναισθηματικό, μοναχικό break στο μέσο της διάρκειας του. Υπάρχουν στιγμές που κολλάνε στο μυαλό με κάποια riff ανθολογίας, όπως στο 4:50 του «Tezcatlipoca – Espejo Relumbrante», που οι ταχύτητες ανεβαίνουν.  Ή την πορωτική riffαρα στο 2:18 του «K’inich Janaab’ Pakal». Σίγουρα, λόγω της μεγάλης διάρκειας, υπάρχουν και κάποιες πιο μέτριες στιγμές, αλλά είναι απλά «στιγμές». Ο μέσος όρος είναι πολύ υψηλός.

Highlight του «Sagrada Tierra Del Jaguar», θεωρώ ότι είναι οι δύο τελευταίες καταπληκτικές συνθέσεις. Αρχικά, το «Buho lanzadardos – Entrada Teotihuacana» με τα BOLZER-ικά ξεσπάσματα και τα καρα-επικά κοψίματα με τα υμνικά φωνητικά, το οποίο ακολουθείται από το απίστευτο δεκάλεπτο έπος «Sombra Del Mictlan», που σε αιχμαλωτίζει με την τελετουργική ατμόσφαιρά του.

Συνολικά, πρόκειται για μια φοβερή προσπάθεια, η οποία με κάνει να θέλω να ψάξω την προηγούμενη δισκογραφία τους, αλλά και να ανυπομονώ για το επόμενο βήμα. Πραγματικά, έχω προσδοκίες  για κάτι πάρα πολύ δυνατό.

Βαθμολογία: 7,5/10
Συντάκτης: Λάμπρος Κατσακιώρης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: YAOTL MICTLAN – Σελίδα Bandcamp

This Post Has One Comment

  1. George Manis

    Το ότι η κεντρική και νότια Αμερική έχει μια πολύ μεγάλη σκηνή και στην Black αλλά και στην Thrash μουσική είναι γνωστό.
    Η τεράστια άλλωστε ιστορία των χωρών της Νότιας Αμερικής, αλλά και η ποιότητα των μουσικών της, είναι ίσως ο καταλύτης για να βγουν στην επιφάνεια μεγάλες δουλειές, προσφέροντας τους υλικό σε “ποσότητες”. Το υπέροχο σε όλα αυτά είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, βλέπεις τις επιρροές από τα παραδοσιακά είδη μουσικής των χωρών αυτών, να “εισβάλουν” αλλά και να αφομοιώνονται μέσα στις μουσικές που παίζουν. Πολύ όμορφη κριτική από τον Λάμπρο.

Αφήστε μια απάντηση