Voivod – Synchro Anarchy

You are currently viewing Voivod – Synchro Anarchy

Χρονολογία: 2022
Συνολική Διάρκεια: 47:59
Εταιρεία: Century Media

Αν κάποιος με ρωτούσε τι πιστεύω γι’ αυτό που ονομάζεται «Avant Garde» metal, πολύ λίγες μπάντες θα μου έρχονταν κατευθείαν στο μυαλό: οι CELTIC FROST, οι MR BUNGLE, οι IGORRR, οι MAYHEM και φυσικά οι VOIVOD. Κι από αυτούς που μόλις προανέφερα ακόμα λιγότερα άλμπουμ θα ξεχώριζαν ως ξεκάθαροι εκπρόσωποι αυτού που είναι πραγματικά πειραματικό και πρωτοπόρο. Αλλά ειδικά με τους VOIVOD συναντά κανείς την εξαίρεση του κανόνα. Ο μοναδικός τους ήχος και η ξεχωριστή αισθητική τους προσέγγιση γενικότερα, επηρέασαν ολόκληρα metal υποείδη τη δεκαετία του ’80 και του ’90, ενώ η μπάντα ποτέ δεν σταμάτησε να πειραματίζεται με τον ήχο της ακόμα κι όταν κάτι τέτοιο θεωρούταν «εκτός μόδας» από κοινό και κριτικούς.

Κατά τη μακρά διάρκεια της τεσσαρακονταετούς πια ιστορίας τους, η (σήμερα) τετράδα από τον Καναδά, πήγε και ήρθε, άλλαξε δραματικά τις γραμμές της, μένοντας όμως πιστή στο αρχικό της όραμα. Ο Michel «Away» Langevin, ήταν πάντοτε πίσω από τα τύμπανα και πάντοτε υπερήφανα υπεύθυνος για τα εξώφυλλα των VOIVOD αλλά και τη γενικότερη φουτουριστική κατεύθυνση της μπάντας. Ο Denis «Snake» Bélanger κρατούσε το μικρόφωνο κατά την εικονική πρώτη δεκαετία τους και σήμερα συνεχίζει να το κάνει, ενώ ο master της κιθάρας Denis «Piggy» D’Amour που δυστυχώς πέθανε το 2005, άφησε μια πολύ βαριά κληρονομία στον εξίσου χαρισματικό μουσικό Daniel «Chewy» Mongrain, ο οποίος κρατάει σήμερα την ηλεκτρική κιθάρα στην μπάντα, ενώ στο μπάσο βρίσκεται ο Dominic «Rocky» Laroche από το 2014.

Πίσω στα 2013 το «Target Earth» ήταν το πρώτο στούντιο άλμπουμ με τον Chewy στην κιθάρα και σηματοδότησε ταυτόχρονα την επιστροφή των VOIVOD στον πιο τεχνικό/πειραματικό/thrash ήχο. Το άλμπουμ είχε εξαιρετική αποδοχή από τους οπαδούς της μπάντας και το 2018 το «The Wake» ήρθε να ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Οι οπαδοί ήταν ενθουσιασμένοι και έβρεχε παντού βραβεία. Φάνηκε τελικά ότι οι γερόλυκοι πήραν αυτό που τους άξιζε. Η αναγνώριση και οι διθυραμβικές κριτικές ήταν πραγματικότητα και μάλλον είναι αυτό που λέμε κάλιο αργά παρά ποτέ. Όσο για μένα που τους παρακολουθώ από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, το άλμπουμ ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Μπορώ σήμερα να πω πως το «The Wake» είναι ένα από τα αγαπημένα μου από όλη τη δισκογραφία τους. Την ίδια στιγμή, σκεφτόμουν πως με τον συγκεκριμένο δίσκο οι VOIVOD άγγιζαν το δημιουργικό τους ταβάνι και πως το επόμενο θα ήταν μια σαφώς λιγότερο καλή προσπάθεια. Και είχα συμβιβαστεί μάλιστα με την πιθανότητα χωρίς να με πειράζει και τόσο.

Πόσο εντελώς λάθος ήμουν!

Το «Synchro Anarchy» το προλόγισαν στο κοινό τέσσερα singles πριν φτάσει στα ράφια των δισκοπωλείων και των ψηφιακών μέσων τον Φλεβάρη του 2022. Ήταν τα κομμάτια «Planet Eaters», «Paranormalium», «Synchro Anarchy», και «Sleeves Off» που ήρθαν να προετοιμάσουν τον κόσμο γι’ αυτό που θα ακολουθούσε, αλλά εδώ που τα λέμε ήταν κανείς στ’ αλήθεια προετοιμασμένος για το μεγαλείο αυτού του άλμπουμ; Εννιά κομμάτια το σύνολο και 48 λεπτά μουσικής που μοιάζουν να σκαρφαλώνουν μια παράξενη ανεμόσκαλα σε διάφορα επίπεδα γκροτέσκων και παράξενων ηχοτοπίων. Ο ήχος της κιθάρας του Chewy, έχει σώμα, είναι φτιαγμένος με λίγη παραμόρφωση, αλλά αναπνέει γεμάτος ζωή κι ενέργεια.  Τα riffs δεν είναι ποτέ στατικά κι επαναλαμβανόμενα, αντίθετα κινούνται συνεχώς κι εξελίσσονται καθώς χρησιμοποιούν κάθε διαθέσιμο ηχητικό μέσο για να… αναπτυχθούν. Το μπάσο συμπληρώνει τις κιθάρες έχοντας την ίδια στιγμή τον δικό του διακριτό ήχο και ρόλο και τα τύμπανα έχουν έναν πρωτότυπο και δυναμικό ήχο από την αρχή ως το τέλος του άλμπουμ.

Θυμάμαι να είδα τους VOIVOD live στο Παρίσι στην περιοδεία του «The Wake». Ήταν μέσα σε ένα μικρό καραβάκι σταθμευμένο στις όχθες του Σηκουάνα που έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε μια από τις πιο κλασικές metal σκηνές της πόλης, με τη χαρακτηριστική ονομασία «Le Petit Bain». Ήταν τα γενέθλια του Snake εκείνη την ημέρα, αλλά είμασταν οι παρευρισκόμενοι που λάβαμε το δώρο, καθώς η μπάντα έπαιξε ένα τέλειο σετ με τον Snake να τραγουδάει εξαιρετικά. Η φωνή του βρίσκεται σε χαμηλότερο ρετζίστρο πια, αλλά η ερμηνεία του έχει μια επιπρόσθετη διάσταση και βαρύτητα, όπως επίσης καθαρότερη άρθρωση και γενικά θα έλεγα ότι έχει ωριμάσει πολύ όμορφα. Αυτό το thrash/progressive/punk στοιχείο που χαρακτηρίζει τη μουσική των VOIVOD έχει πολλά να κάνει με τα φωνητικά του Snake και στο Synchro Anarchy αυτές οι ποιότητες είναι παρούσες και θα έλεγα μάλιστα, τελειοποιημένες.

Μέσα στον ηχητικό λαβύρινθο του Synchro Anarchy μπορεί κανείς να βρει πιο punk στιγμές απ’ ότι στο «The Wake». Αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι ο δίσκος υπολείπεται τεχνικής και περιπλοκότητας. Πιστεύω μάλιστα πως υπάρχουν πολλά κομμάτια που είναι πιο τεχνικά απ’όσα έχει δώσει το The Wake, αλλά είναι οι πιο εσωτερικές και doom στιγμές που μου τράβηξαν την προσοχή, όπως το πανέμορφο «Mind Clock». Γενικά, η τραγουδοποιία στέκει σε υψηλότατο επίπεδο και οι στίχοι, παρότι είναι γραμμένοι στο ίδιο φουτουριστικό στυλ που η μπάντα μας έχει συνηθίσει, αυτή τη φορά μοιάζουν πιο άμεσα συνδεδεμένοι με την καθημερινότητα με την τάση να είναι πιο άμεσοι και λιγότερο αλληγορικοί σε σχέση με παλιότερα.

Να είναι άραγε αυτή η δεύτερη χρυσή περίοδος των VOIVOD; Κατά τη γνώμη μου είναι και θεωρώ πως με το Sychro Anarchy το συγκρότημα άγγιξε νέα επίπεδα ωριμότητας και δημιουργικότητας. Το άλμπουμ είναι must και ελπίζω πολύ σύντομα να έχουμε τη χαρά να δούμε τη μπάντα ζωντανά.

Βαθμολογία: 8,5/10
Συντάκτης: Γιάννης Τζιάλλας
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: VOIVOD – Επίσημη Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση