Varg – Zeichen

You are currently viewing Varg – Zeichen

Χρονολογία: 2020
Συνολική Διάρκεια: 51:22
Εταιρεία: Napalm Records

Οι VARG δεν είναι καινούργιοι στο χώρο. Το 2007 έκαναν αίσθηση στην Pagan Metal κοινότητα με το καταπληκτικό ντεμπούτο τους «Wolfszeit». Ήταν τόση μεγάλη η επιτυχία που ο Philipp Seiler (Freki) ηγέτης του γκρουπ, έδωσε το όνομα αυτό στο Pagan/Black fest που διοργανώνει ο ίδιος κάθε χρόνο. To «Wolfszeit Fest», θα γίνει και φέτος (με λιγότερο κόσμο βέβαια λόγω covid-19) στο τέλος του Σεπτέμβρη (BELPHEGOR, EQUILIBRIUM, HARAKIRI FOR THE SKY, MGLA, WOLFCHANT, BATUSHKA μερικά από τα ονόματα).

Μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας οι Γερμανοί επιστρέφουν με τον διάδοχο του, κατά την γνώμη μου, μέτριου «Das Ende Allen Lugen» και την έκτη ολοκληρωμένη τους δουλειά. Δεύτερη συνεχόμενη υπό την ίδια σκέπη (Napalm) προσπαθούν να βρουν ακόμα την μουσική τους ταυτότητα προσπαθώντας να γυρίσουν τον χρόνο στην εποχή του πρώτου τους καταπληκτικού άλμπουμ. Η αλήθεια είναι πως οι πειραματισμοί των προηγούμενων χρόνων με το πάντρεμα Melodic Death με Folk/Pagan στίχους και σύγχρονου Metalcore δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Η θεματολογία της νέας τους δουλειάς έχει μόνο ένα αντικείμενο. Βίκινγκς. Δεν είναι concept απλά όλα τα τραγούδια (οι στίχοι στα γερμανικά) μιλάνε για μάχες, θανάτους, παραδόσεις και φυσικά λατρεία για τους σκανδιναβικούς θεούς.

Το άλμπουμ ξεκινάει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το «793» (είναι η χρονιά πρώτης εισβολής των Βίκινγκς στην Αγγλία) ξεκινά με μία ακουστική εισαγωγή που σε μεταφέρει πάνω στο ντράκαρ και στη συνέχεια εξαπολύει επίθεση. To «Shildwall» είναι ένα καθαρά Viking metal κομμάτι όπου, με τα γρυλίσματα του Freki, άνετα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε οποιαδήποτε δουλειά των κορυφαίων συγκροτημάτων του χώρου. Το «Auf Die Gotter» είναι ένα συναυλιακό τραγούδι και σίγουρα αυτό που θα προσπαθήσει να φέρει νέους οπαδούς στην μπάντα. Με δυνατό χορωδιακό ρεφρέν, γρήγορες κιθάρες και Folk ατμόσφαιρα θα το λατρέψουν οι οπαδοί τους. Στο «Fara Til Ranar» για πρώτη φορά βάζουν γυναικεία φωνητικά (η Fylgja είναι σύντροφος του Freki) και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Εκπληκτικά τα τύμπανα του Fenrier σε όλη τη διάρκεια του κομματιού άλλα τις εντυπώσεις κερδίζει το συναίσθημα που βγάζει η φωνή του νέου μέλους του γκρουπ. Τα «Feld Der Ehre» και «Wanderer» δεν προσφέρουν τίποτα το σημαντικό αλλά η συνέχεια με το οκτάλεπτο «Verrater» επαναφέρει την τάξη. Το πιο σκοτεινό τραγούδι με καταπληκτικά riff  λυσσαλέα τύμπανα και τον στίχο να μιλάει για τους διπρόσωπους ανθρώπους και την τιμωρία τους. Τρομακτική η ερμηνεία του Freki. Τέλος το ομώνυμο τραγούδι κλείνει την νέα τους δουλειά με ένα χορωδιακό ρεφρέν. Αξιόλογο.  

Οι VARG επέστρεψαν;; Τουλάχιστον αυτό ευελπιστούν. Μία αναγέννηση. Να επιστρέψουν στις ρίζες τους. Και η αλήθεια είναι ότι η προσπάθεια τους να αφήσουν πίσω τα τελευταία τους άλμπουμ είναι αξιοπρόσεκτη. Μέχρι και corpse paint άλλαξαν. Οι κόκκινες μαύρες ρίγες στο πρόσωπο (όπως οι TURISAS) αντικαταστάθηκαν με τα χρώματα του πολέμου των Βίκινγκ. Επίσης στο εξώφυλλο υπάρχει το σύμβολο του λύκου στην ρουνική γραφή («varg» λέγεται ο λύκος στην αρχαία σκανδιναβική γλώσσα). Αρκετά καλή η νέα τους προσπάθεια αλλά φυσικά περιμένουμε και ανάλογη συνέχεια.

Βαθμολογία: 6.5/10
Συντάκτης: Νίκος Βλάχος
Διαδικτυακός σύνδεσμος : VARG – Επίσημη Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση