Thyrathen – Villa Dell’ Inferno

You are currently viewing Thyrathen – Villa Dell’ Inferno

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας που τάραξε τα Ελληνικά Black Metal δρώμενα και ακούει στο όνομα «Thanatopsis» από τους THYRATHEN, αυτό το νέο πρότζεκτ μεγάλων Ελλήνων μουσικών της ακραίας σκηνής, έχουμε την τιμή να μιλήσουμε με τον Corax S. για να μάθουμε περισσότερα για την μπάντα!

Καλησπέρα Γιώργο, συγχαρητήρια για το πρώτο επίτευγμά σας ως THYRATHEN! Ποιά είναι η ανταπόκριση του δίσκου από το κοινό έως τώρα;  Είστε ευχαριστημένοι απο την απήχηση που είχε;

Γιώργος: Καλησπέρα Στέφανε. Σε ευχαριστώ θερμά, αφενός για την πρόσκληση-συνέντευξη κι αφετέρου για τα πολύ ωραία έως εγκωμιαστικά λόγια για τη μπάντα μας. Αν όντως ταράχτηκαν «δρώμενα» και αν όντως θεωρείται «επίτευγμα», τότε σημαίνει ότι μάλλον είναι κάτι καλό. Μας δίνεις κουράγιο για τη συνέχεια και σε ευχαριστούμε και πάλι. Σίγουρα είμαστε ενθουσιασμένοι από την απήχηση που είχε το ντεμπούτο μας, με την ευρεία ανταπόκριση του κόσμου αλλά και βεβαίως με τις πολύ όμορφες κριτικές όπου και έλαβε μια προοδευτική και συμβαδίζουσα αναγνωρισημότητα, σε συνδυασμό βεβαίως με το γεγονός ότι εμφανίσθηκε σε υψηλές θέσεις λιστών του 2021 ως ένα από τα καλύτερα album της χρονιάς.

– Μπορείς να μας πεις δύο λόγια για το πως όλοι μαζί πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε την μπάντα ; Πως σας ήρθε στο μυαλό να παραδώσετε κάτι τόσο ποιητικό σε συνδυασμό με την Extreme Metal μουσική;

Γιώργος: Στην ουσία αυτή ήταν η αρχική πρόθεσή μου, από τη στιγμή που επαναφέραμε τη μπάντα από τον πάγο. Αυτό το εγχείρημα πέρασε από πολλά στάδια, σε διαφορετικές περιόδους της ζωή μας και στην ουσία έμεινε το απόσταγμα όλων αυτών των ετών, όπως το ακούμε πλέον σήμερα στην τελική αυτή μορφή του. Η μπάντα πέρασε άλλη μία κρίση αφού αποχώρησαν οικιοθελώς 2 μέλη της. Παρ’ όλα αυτά, παραδόξως, στην προκείμενη περίπτωση τούτο επέδρασε καταλυτικά αλλά και θετικά ώστε να επιτευχθεί η αρχική αυτή μου πρόθεση περί λυρισμού, αφηγηματικού χαρακτήρα-ποιητικού συχνά περιεχομένου, αλλά και ιδίως φιλοσοφικού, φιλτραρισμένο υπό το πρίσμα της αρχαίας τραγωδίας και φυσικά υπό το περίβλημα του «diachronic black metal». Ελπίζω να τα καταφέραμε και σαφώς σε όλο αυτό συμμετείχαν αρκετοί καλλιτέχνες και δηλαδή, στελεχώθηκε αφενός από τους τραγουδιστές-αφηγητές μας, ως εγνωσμένης αξίας, όπως ο Stefan Necroabyssious από VARATHRON, κ.λπ. και ο Αλέξανδρος από ΜΑCΑΒRΕ ΟΜΕΝ κ.λπ., αφετέρου δε, από το λεγόμενο Lyrical Line-Up της μπάντας, το οποίο και αποτελείται στο σύνολό του από 5 καλλιτέχνες και ειδικότερα, από μία ηθοποιό και μία σοπράνο, από ανδρικές φωνές, χορωδίες, τύμπανο κι επιπλέον από χειροποίητα αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα και δηλαδή λύρα (του Απόλλωνα) και δίαυλο. Επίσης, είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούμε πλήκτρα κ.λπ. ούτε στο παραμικρό και την ενδεχόμενη ατμόσφαιρα και μελωδία που μπορούν να προσφέρουν, επιχειρούμε να την επιτύχουμε μέσω του Lyrical line-up μας.

– Όσον αφορά το όνομα της μπάντας, πως επιλέχθηκε και τι αντιπροσωπεύει ;

Γιώργος: Το όνομα είναι Ελληνική λέξη, κυριολεκτικά σημαίνει «έξω από την πόρτα» και χρησιμοποιήθηκε ως εξ αντιδιαστολής επίρρημα κατά τον μεσαίωνα, όπου και χαρακτήριζε τους έχοντες μη εκκλησιαστικό χαρακτήρα, δηλαδή τους έχοντες κοσμικό χαρακτήρα και συνεπώς λίγο-πολύ τους μη χριστιανούς. Συνεπώς, είναι ένα από τα ονόματα που εκφράζει τη μπάντα, η οποία άλλωστε ασχολείται κατά κύριο λόγο με τη φιλοσοφία (ιδιαιτέρως με την Επικούρεια), την ιστορία αλλά και την ποίηση (εν προκειμένω, την αρχαία τραγωδία)

– Είστε και εσείς μια από τις μπάντες που κυκλοφορήσατε υλικό εν μέσω της πανδημίας… είναι η κλασσική ερώτηση, πως σας επηρέασε αυτό; Από την δημιουργία της μπάντας, την ηχογράφηση αλλά μέχρι και την κυκλοφορία σε φυσικό φορμάτ.

Γιώργος: Ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος για όλους μας. Η αλήθεια είναι ότι συγκεκριμένα για την μπάντα επέδρασε θετικά διότι βρέθηκε πολύς κενός χρόνος ώστε να μπούν όλες οι σκέψεις μας σε μία τάξη και να δημιουργηθεί/τελειοποιηθεί όλο αυτό το εγχείρημα, ως ολοκληρωμένο έργο με αρχή μέση και τέλος. Παράλληλα δε, κατά την ίδια περίοδο μετήλθαμε τις προαναφερόμενες δραστικές αλλαγές (αποχωρήσεις/προσθήκες) των μελών της μπάντας, όμως η ίδια περίοδος φάνηκε χρήσιμη ώστε να μπορέσουμε ηχογραφήσουμε και το άλμπουμ μας, για το οποίο και παρεμπιπτόντως,  χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 5 studio ανά τον κόσμο, τα οποία στο σύνολό τους διαχειρίστηκε και επιμελήθηκε με πραγματική μαεστρία μα και τιτάνια υπομονή ο Achilleas (the Sound-Doc.) Kalantzis, ως συμ-παραγωγός, αναλαμβάνοντας παράλληλα την όλη μίξη και βεβαίως το Mastering. Η συμφωνία με τη VAN RECORDS ήταν φυσικά μία απόλυτη επιλογή, διότι αποτελεί μία εταιρία με γνωστή ιστορία και είναι καθιερωμένη για τις πολύ όμορφες, εκλεπτυσμένες και ιδιαίτερες κυκλοφορίες της.

– Πως ακριβώς προσπαθήσατε να προσεγγίσετε μουσικά αυτό το πρότζεκτ; Από την αρχή και πριν την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου άλλωστε είχε ακουστεί πως θα είναι Black Metal αλλά αρκετά διαφορετικού στυλ. Τι είχατε στο μυαλό σας και πως βλέπετε το τελικό αποτέλεσμα;

Γιώργος: Είμαι της άποψης ότι, ό,τι και να κάνουμε στη ζωή μας, πρέπει να το κάνουμε καλά. Συνεπώς, προσωπικά με ό,τι καταπιάνομαι και του δίνω την ψυχή και το σώμα μου, θεωρώ ότι πρέπει να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ, για να νιώσω πρώτα εγώ καλά με τον εαυτό μου ώστε να μπορώ να το μεταφέρω όσο το δυνατόν καλύτερα, υπό το πρίσμα μου, προς όποιον τούτο απευθύνεται. Ομολογώ ότι έθεσα πολύ υψηλά standards, [κάτι που είχαμε και ως φιλοσοφία με την προηγούμενη μπάντα μου (Jackal’s truth) σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα και τις εποχές)], προκειμένου να επιτύχουμε τον σκοπό και στόχο και θεωρώ ότι όλοι όσοι συντέλεσαν και συμμετείχαν στο “ThanatOpsis” νιώθουν πραγματικά ικανοποιημένοι, αν όχι υπερήφανοι. Προσωπικά στο μυαλό μου (σκοπό και στόχο) είχα να ξαναπαίξω και να ξανασυνθέσω μουσική μετά από δεκαετίες, η οποία όμως θα είχε να προσφέρει -ένα λιθαράκι που λέμε- στην Ελληνική σκηνή που τόσο αγάπησα από παιδί και μία προσθήκη που θα είχε κάτι να πει στον κόσμο, ίσως κάτι διαφορετικό, τόσο μουσικά όσο βεβαίως και στιχουργικά. Όσο για το αποτέλεσμα, είναι κάτι που συνήθως μιλάει από μόνο του, προσωπικά όμως νιώθω υπερήφανος για όλο αυτό που εν τέλει παραδώσαμε.

– Εκτός από τις εμφανώς ξεχωριστές μουσικές προσεγγίσεις στο νέο σας υλικό, είναι εξίσου ενδιαφέρον  και το στιχουργικό κομμάτι. Σε τι μονοπάτια κινηθήκατε ως προς αυτό και τι θέλατε να πείτε με τον δίσκο νοηματικά ;

Γιώργος: Σε ευχαριστώ πολύ για τον όρο «ξεχωριστές». Η αλήθεια είναι ότι συχνά αναφέρομαι στον δίσκο ως έργο διότι πέραν της μουσικής του, είναι επιπλέον ένα άλμπουμ όπως είπα και νωρίτερα ολοκληρωμένο στιχουργικά ως concept, χωρισμένο σε 2 κεφάλαια (και ως διπλός δίσκος), επιμορφωτικού χαρακτήρα, καθόσον αποτελεί ουσιαστικά βιβλίο, με παραπομπές για επεξηγήσεις και παρατιθέμενη βιβλιογραφία, για τη συγγραφή του οποίου εκπονήθηκε εκ μέρους μου εκτεταμένη και επισταμένη έρευνα.

-Τι θα μπορούσατε να πείτε πως έχει αυτό το πρότζεκτ που δεν έχουν οι υπόλοιπες μπάντες στις οποίες συμμετέχετε; Τι το κάνει διαφορετικό και ξεχωριστό ;

Γιώργος: Ο καθένας στη δική του μπάντα καταθέτει τη δική του ψυχή. Σίγουρα, για να είμαι θαυμαστής των VARATHRON, των MACABRE OMEN και των KAWIR από την ηλικία των 14-15 μου, μέχρι και σήμερα, μάλλον θα σημαίνει ότι οι ψυχές μας αλλά και οι ρόλοι μας στην συγκεκριμένη μπάντα ταιριάζουν, αφού προσωπικά οι ΤHYRATHEN αποτελούν τη μοναδική μου μπάντα.   

– Μπορεί κάποιος να θεωρήσει πως οι THYRATHEN είναι και μια live μπάντα ή θα παραμείνει ως ένα σχήμα με μονάχα στουντιακές κυκλοφορίες ;

Γιώργος: Ο σκοπός της μπάντας βεβαίως και εμπεριέχει την πραγματοποίηση συναυλιών. Ουδέποτε θα επιχειρούσαμε μουσική, την οποία δεν θα θέλαμε ή δεν θα μπορούσαμε να αποδώσουμε και ζωντανά, επί σκηνής.

– Ίσως να είναι νωρίς για την ερώτηση αυτή αλλά θα το επιχειρήσω… Τι να περιμένουμε στο κοντινό μέλλον από τους THYRATHEN;

Γιώργος: Η μπάντα βρίσκεται εν δράσει ενώ, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει στην κιθάρα και στο μπάσο έχει διαδεχθεί ο Νοch (Θωμάς Παπαρίζος από Black Winter), τον Α.Ζ. που συμμετείχε στο “ThanatΟpsis”. Είμαστε ήδη από το καλοκαίρι του 2021 στην προ-παραγωγή του νέου υλικού μας το οποίο ευελπιστούμε και να έχουμε ολοκληρώσει στο εγγύς μέλλον. Από εκεί και έπειτα και εφόσον ολοκληρωθεί το δεύτερο έργο μας, κατά την ομαλή πορεία των πραγμάτων, θα είμαστε πλέον διαθέσιμοι και για τυχόν συναυλίες.

– Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και πραγματικά εύχομαι τα καλύτερα για την συνέχεια του συγκροτήματος! Τα τελευταία λόγια είναι δικά σου...

Γιώργος: Εγώ σε ευχαριστώ ειλικρινά για την πρόσκληση και το βήμα που μου δίνεις, ώστε να μιλήσω για τη συμμαχία των THYRATHEN και ανταποδίδω τις ευχές για την καλύτερη συνέχεια σε σένα προσωπικά, όπως επίσης και καλή συνέχιση στο EXTREME GALLERY, το οποίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα groups,blogs,channels, με χαρακτήρα, πυγμή και πολύ όμορφο κλίμα. Evohe! 

Συνέντευξη: Στέφανος Προδρομίδης
Επιμέλεια Εξωφύλλου: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Συνέντευξης: Κώστας Μπουντούκος
Ημερομηνία: 22 Σεπτεμβρίου 2022
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: THYRATHEN – Επίσημη Σελίδα
Copyright © 2022 by THEGALLERY.GR

Αφήστε μια απάντηση