Se7en: Γιατί τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να υποπέσεις σε όλα…

You are currently viewing Se7en: Γιατί τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να υποπέσεις σε όλα…

Ο αριθμός 7 μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει τη ζήλεια όλων των υπολοίπων. Αποτελεί ένα συμπαντικό, ιερό νούμερο που έχει καταφέρει να προβληματίσει και να συμβολίσει αρκετά μυστήρια εκεί έξω, ενώ θα μπορούσαμε να αναλύουμε με τις ώρες αρκετές από τις εκδοχές του, καθώς από την Παλαιά Διαθήκη έως και σήμερα μας κάνει να πέφτουμε μονίμως επάνω του, δίχως καμία λογική εξήγηση. 7 μέρες της Δημιουργίας, 7 μέρες της εβδομάδας, 7 μέρες το Πάσχα, 7 ζεύγη ζώων στην κιβωτό του Νώε, 7 πληγές του Φαραώ, 7 πλεξίδες τα μαλλιά του Σαμψών, 7 κλειδιά του Σολωμόντα και πολλά άλλα, όμως το σημαντικότερο… 7 θανάσιμα αμαρτήματα.

Αν ψάχνεις λοιπόν σε τι να ρίξεις το φταίξιμο, ακολούθησε την ταξινόμιση της καθολικής εκκλησίας η οποία “φρόντισε” να τα σχεδιάσει δυναμικά, ώστε να υποπέσουμε σε όλα. Εντελώς ενημερωτικά σε περίπτωση που νιώθεις ότι χρειάζεσαι την “άχρηστη” πληροφορία της ημέρας το κάθε αμάρτημα εκπροσωπείται από έναν δαίμονα, ο οποίος αρκετές φορές είναι κοινός και σε άλλες θρησκείες. Οπότε στην κατάταξη η τελική “σεβενιάδα” διαμορφώθηκε έως εξής: Αλαζονεία (Αζαζέλ), Ζηλοφθονία (Λεβιάθαν), Οργή (Σατανάς) , Οκνηρία (Βεελφεγώρ), Απληστία (Μαμωνάς) , Λαιμαργία (Βελζεβούλ) και Λαγνεία (Ασμοδαίος).

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω έχουν γεννηθεί θεωρίες, ιδέες και συζητήσεις, οπότε θα έλειπε το Hollywood από εδώ; Προφανώς και όχι..

Έτσι, γύρω στο 2005 συναντήθηκαν οι δυνάμεις των David Fincher και Andrew Kevin Walker, όπου η συνεργασία τους μας χάρισε το αριστουργηματικό Se7en και τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα, δε θα ήταν ποτέ πια πρισματικά ίδια…

Υπάρχουν ταινίες που θα δείς ευχάριστα στον ελεύθερο σου χρόνο. Ταινίες με υπερπαραγωγή budjet χωρίς κανένα ιδιαίτερο νόημα που θα ξεχάσεις στο επόμενο λεπτό. Για κάποιες άλλες όμως μία φορά αρκετή, ώστε να την επεξεργάζεται η registry σου στην αιωνιότητα.

Ο κατάλογος είναι μεγάλος αλλά την πρωτοκαθεδρία διαθέτει ένα συγκεκριμένο πάνθεον αριστουργημάτων. Το Se7en λοιπόν, αποτελεί την επιτομή των ψυχολογικών θρίλερ για κάθε σινεφίλ που γνωρίζει τι απαιτήσεις έχει από την οθόνη του.

Έχουν περάσει 25 ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας, ενώ ακόμα και σήμερα καταφέρνει να συζητιέται όσο λίγες. Το Se7en παραμένει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Fincher, ενώ κατάφερε να ανεβάσει τον πήχη ποιοτικά τόσο υψηλά, που παραγωγές σε παρόμοιο ύφος κατάληξαν κάπου στα αζήτητα του IMDB, κάτι σα να λέμε στη δεύτερη σελίδα της google.

Όταν λοιπόν στα χέρια σου υπάρχει το συγκεκριμένο υλικό, τι χρειάζεσαι για να πετύχει η συνταγή; Μα φυσικά τους πρωταγωνιστές της ταινίας οι οποίοι θα την πάνε ένα βήμα παρακάτω, στην απόλυτα πλαστικοποιημένη τελειοποίηση της. Εξάλλου σε τέτοια πρότζεκτ δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη. Εδώ λοιπόν περνάμε στα ψιλά γράμματα πριν την έναρξη των γυρισμάτων, όπως το γεγονός ότι ο Denzel Washington απέρριψε το ρόλο του ντετέκτιβ David Mills, ο οποίος για καλή μας τύχη κατέληξε στον Brad Pitt.

Στην ταινία λοιπόν πρωταγωνιστεί όλη η αφρόκρεμα της εποχής. Morgan Freeman, Brad Pitt, , Gwyneth Paltrow, R. Lee Ermey , John C. McGinley και φυσικά Kevin Spacey σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του, λίγο πρίν τα κάνει όλα μαντάρα και την στείλει δέμα ( δεν είναι εδώ το θέμα μας, αλλά αντικειμενικά δεν είναι και ότι καλύτερο να βλέπεις την αποκαθήλωση ενός τόσο σημαντικού ηθοποιού, αν και “Off the record” θεωρώ ότι δεν γίνονται cancelled το έργο και οι ταινίες του).

Η πλοκή της ταινίας διαδραματίζεται όταν δύο ντετέκτιβ ενώνουν τα “τσανάκια” τους για να μπορέσουν να ανακαλύψουν ποιός κρύβεται πίσω από τον αινιγματικό δολοφόνο, ο οποίος φαίνεται να χρησιμοποιεί τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα σαν μοτίβο στις δολοφονίες του. Απλό; Χμμ μάλλον όχι…

O ιδεαλιστής και αλλαζονικός David Mills (Brad Pitt) ότι έχει μετακομίσει με τη σύζυγο του Tracy (Gwyneth Paltrow) σε μια μεγαλύτερη πόλη κάτι που δε χαροποιεί ιδιαίτερα την ίδια, πόσο μάλλον όταν είναι έγκυος και θεωρεί ότι δεν είναι το ιδανικό μέρος για να μεγαλώσουν το παιδί τους. Σύντομα ο Mills ξεκινά να συνεργάζεται με τον λίγο πριν την σύνταξη William Somerset (Morgan Freeman) και ένα χαοτικό καθεστώς δολοφονιών θα λάβει χώρα, δίχως να υπάρχει αρχικά κάποια ιδιαίτερη θεωρία, από τη δική τους πλευρά πάντα, καθώς στο μυαλό του δολοφόνου όλα είναι τέλεια μελετημένα από την αρχή μέχρι το τέλος. Η Tracy θα εμπιστευτεί στον Somerset την εγκυμοσύνη της και εκείνος θα την συμβουλεύσει να μιλήσει στον Mills μόνο αν αποφασίσει να κρατήσει το παιδί, εξάλλου όλο αυτό του θυμίζει κάτι και από το δικό του παρελθόν.

Οι Mills και Somerset θα αναλάβουν λοιπόν να εξιχνιάσουν τους φόνους που απεικονίζουν τα 7 θανάσιμα αμαρτημάτα. Ένας άντρας αναγκάζεται να φάει μέχρι να σκάσει το στομάχι του συμβολίζοντας τη λαιμαργία και ένας δικηγόρος που δολοφονείται στο όνομα της απληστίας, δείχνουν στους δύο ντεντέκτιβ το τελετουργικό μοτίβο του δολοφόνου, οπότε καταλήγουν άμεσα στο ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνουν άλλοι 5 φόνοι. Ο χρόνος λοιπόν είναι λίγος και τα ενδεχόμενα πάρα πολλά.

Στις επόμενες μέρες που θα ακολουθήσουν οι Mills και Somerset θα βρεθούν αντιμέτωποι με παρόμοιες εικόνες μέχρι να καταλήξουν στον μυστηριώδη Τζόναθαν Ντο, ο οποίος τους αιφνιδιάζει στο διάδρομο της πολυκατοικίας του (όταν έχουν πάει να τον επισκεφθούν) ανοίγοντας πυρ, από τα οποία θα γλιτώσει κατά τύχη ο Mills.

Τα επόμενα δύο θύματα θα βρεθούν δολοφονημένα στο όνομα της λαγνείας και της αλαζονείας, με τους δύο ντεντέκτιβ να βρίσκονται σχεδόν σε αδιέξοδο περιμένοντας το επόμενο χτύπημα του δολοφόνου.

Θα είναι τότε που θα καταλάβουμε ότι δεν έχουμε δεί τίποτα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο μυστηριώδης Τζόναθαν Ντο (Kevin Spacey) έχει φορέσει το πιο γυαλιστερό μάτι της καριέρας του και εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα για να παραδοθεί, μέχρι να ακουστεί το “Detectiiiiiive!!” όπου θα κάνει να ανατριχιάσουν τα πεθαμένα μας, έχοντας σαν τελευταία επιθυμία μέσω του δικηγόρου του, να τον συνοδέψουν στους τάφους των δύο τελευταίων του θυμάτων.

Σίγουρα δεν είμαστε υπερ των spoiler αλλά σε μια ταινία που κυκλοφόρησε το 1995 όσο να πείς είχες όλο το χρόνο στη διάθεση σου να τη δείς, οπότε άσε τις γκρίνιες για την επόμενη ζωή.

Οι Mills και Somerset θα οδηγηθούν στην έρημο υπό την επίβλεψη ειδικών δυνάμεων και ο Τζόναθαν Ντο θα τους υποδείξει που θα παραλάβουν το δέμα τους. Ενώ δε θα δούμε ποτέ το περιεχόμενο του (πάλι καλά, ήρθε το Hereditary γι αυτό το λόγο) καταλαβαίνουμε ότι στο δέμα βρίσκεται το κεφάλι της Tracy, όπου ο Ντο τη δολοφόνησε με τη δικαιολογία του φθόνου. Συνεχίζοντας προσπαθεί να προκαλέσει τον Mills να τον σκοτώσει ώστε να τον αναγκάσει να υποπέσει στο αμάρτημα της ΟργήςΟ Mills δε θα αντέξει την πίεση και θα σκοτώσει τον Ντο, ολοκληρώνοντας έτσι το αρχικό δολοφονικό μοτίβο.

Οι χαρακτήρες του Se7en είμαστε λίγο πολύ όλοι μας. Όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας έχουμε νιώσει “αδυναμίες” που ίσως δεν μπορέσαμε ποτέ να κατευνάσουμε ή να ελέγξουμε. Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα έχουν ατέλειες και τελειότητες μέσα από μια κλίμακα που δεν μπορεί να ορίσει κανείς, ίσως και γι αυτό να είναι τόσο άμεσα προσβάσιμα.

Στο Se7en εξελίσσεται μια θεωρία με αρχή, μέση και τέλος ίσως για να μας θυμίσει το πόσο κοντά βρισκόμαστε στον καθημερινό πειρασμό. Χρειάζεται τιμωρία γι αυτό; Προφανώς και όχι. Αυτή είναι μια χολιγουντιανή θεωρία και μόνο. Στην πραγματική μας ζωή αρκεί απλά να κοιτάξουμε στον καθρέφτη και να δούμε ποιοί πραγματικά είμαστε. Άρα ίσως το Food for thought μετά το δίωρο της ταινίας να είναι η αυτοκριτική, η οποία πιστέψτε με δεν έβλαψε ποτέ κανένα.

Οπότε λοιπόν που καταλήγουμε; “Nemo sine, vitio est” τουτέστιν “Ουδείς αναμάρτητος”. Ξέρω γω, εκτός και αν είσαι ο Τζόναθαν Ντο.

Και όπως έχουν πεί και οι εκλεκτοί αγαπημένοι μας Iron Maiden..

“Seven deadly sins,
seven ways to win,
seven holy paths to hell,
and your trip begins

Seven downward slopes
seven bloodied hopes
seven are your burning fires,
seven your desires…”

Χρύσα Αντωνιάδη

This Post Has 3 Comments

  1. Vassiliki Pantazi

    Χρύσα, υποκλίνομαι για αλλη μια φορά,εξαιρετικό κείμενό !!!!!Λατρεμένη ταινία !!!!Έβαλες κ τους λατρεμένους μας Maiden,ωστε μας ισοπέδωσες!!!❤

    1. Chrysa G.

      Σε ευχαριστώ πολύ Βασσιλική! Οι λεπτομέρειες κάνουν πάντα τη διαφορά!

  2. Yiannis Tziallas

    Πολύ ωραίο άρθρο Χρύσα, και ταινιάρα!

Αφήστε μια απάντηση