Razor – Cycle Of Contempt

You are currently viewing Razor – Cycle Of Contempt

Χρονολογία: 2022
Συνολική Διάρκεια: 43.02
Εταιρεία: Relapse Records

25 ολόκληρα χρόνια, σχεδόν μια ολόκληρη γενιά, πέρασαν από την τελευταία studio δουλειά των Καναδών Speed Metallers RAZOR, το αδύναμο, για τα αυτιά μου κι όχι μόνο, «Decibels» του 1997. Κι αν στα 80’s είχαν αναδειχθεί σε ήρωες του Speed/Thrash, σαν μια αδόκιμη μεν, ρεαλιστική δε τετράδα, μαζί με τους VOIVOD, EXCITER και ANVIL , ήρθαν τα αμείλικτα 90’s για όσους δεν θέλησαν να εξελιχθούν και τους πλάκωσε η λήθη του χρόνου. Κι αν εξαιρέσουμε μια άσχημη παρένθεση, με την υγεία του κύριου συνθέτη Dave Carlo, με ευτυχή κατάληξη και χάρη, κυρίως, στην εξάπλωση του Internet στις αρχές των 00s δημιουργήθηκε ένα ενδιαφέρον για την μπάντα, το οποίο κατέληξε στην κυκλοφορία του «Cycle Of Contempt».

Από την αρχή ακόμη, η οπαδική κραυγή που ακούγεται στο «Flames Of Hatred» προσπαθεί να διαλαλήσει περίτρανα ότι οι RAZOR επέστρεψαν. Κι αυτό ισχύει, εν μέρει. Θα ακούσουμε δυνατά leads και riffs στα «Crossed» και «Punch Your Face In» (εδώ θα ακούσουμε και μερικούς γελοίους, το λιγότερο, στίχους) και στο εναρκτήριο «Flames Of Hatred» οι ταχύτητες αναδεικνύονται σε σταθερά του δίσκου. Ανέκαθεν θεωρούσα (κι όχι μόνο εγώ, φαντάζομαι) τους RAZOR σαν ένα συγκρότημα που δεν έπαιρνε και τόσο σοβαρά τον εαυτό του και ήταν ένα σκαλοπάτι πιο τρελούτσικοι από τους ομοϊδεάτες τους. Αυτή την «ανεμελιά» θα τη συναντήσουμε κι εδώ, μόνο που πλέον τα 80’s πέρασαν και οι 20αρηδες έγιναν 50άρηδες. Άδικο να ξεφτιλίζονται έτσι. Καιρό είχα να ακούσω τόσο γελοίο ρεφρέν, όπως αυτό του «Jabroni» ή μια τόσο καταναγκαστική προσπάθεια για χιούμορ, όπως στο «Off My Meds». Κι ακόμη δεν έχω καταλάβει, για ποιο λόγο μπήκε στη λίστα το τελευταίο τραγούδι, το «Shit King», που είναι ακριβώς αυτό που περιγράφεται.

Ο τραγουδιστής Bob Reid δεν ξέρω για ποιο λόγο επιλέχτηκε, ίσως επειδή είναι καλός φίλος. Χρόνια είχα να ακούσω τόσο μονοδιάστατο κι επίπεδο τραγουδιστή, με την ίδια χροιά σε κάθε τραγούδι, εκτός από το “Shit King”, που δεν περιγράφεται. Επίσης, η παραγωγή είναι μετριότατη, ο ήχος των drums είναι ένα αδιάλειπτο ντάπα ντούπα,   το Hi- Hat επισκιάζει τα πάντα, οι δυο κιθάρες πάρα πολύ πίσω, τα φωνητικά πιο μπροστά απ’ ό,τι πρέπει. Είμαστε στο 2022 και, πλέον, τα home studios μπορούν να κατασκευάσουν αξιοπρεπείς παραγωγές. Πόσο μάλλον αφού ο δίσκος δουλεύτηκε στην περίοδο της καραντίνας, άρα υπήρχε άπλετος χρόνος. Και απορώ πραγματικά πώς αυτή η δουλειά κυκλοφόρησε από την Relapse, εκτός κι αν ήταν σε εύθυμη διάθεση κι έκαναν παραχώρηση γα χάρη του παλιού καιρού. Δεν ξέρω ποια άλλη εξήγηση να δώσω, ίσως μόνο το γεγονός της ασθένειας του Dave Carlo και της επιμονής του να γράφει μουσική, σε αυτό του βγάζω το καπέλο.

Το «Cycle Of Contempt» δεν φτάνει σε καμία περίπτωση τα κλασσικά «Evil Invaders» και «Violent Restitution», είναι πολλά σκαλοπάτια κάτω. Οι RAZOR προσπάθησαν να ξαναμπούν στο παιχνίδι, διατηρώντας κάποια από τα αυθεντικά στοιχεία τους, αλλά δεν νομίζω ότι θα κερδίσουν νέους οπαδούς με αυτή την αναγνωριστική κυκλοφορία. Ίσως ξαναβγούν πάλι στο δρόμο, για ζωντανές εμφανίσεις, αλλά ερμηνεύοντας τραγούδια από το «Cycle Of Contempt» δύσκολα θα βρουν προτάσεις για να συνεχίσουν.

Βαθμολογία: 5 / 10
Συντάκης: Δήμος Καραδήμος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: RAZOR-Επίσημη Σελίδα

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση