Ratos De Porão – Necropolitica

You are currently viewing Ratos De Porão – Necropolitica

Χρονολoγία: 2022
Συνολική Διάρκεια: 31:32
Εταιρεία: Shinigami Records

Οι «Αρουραίοι του Υπογείου» δεν είναι ένα «χτεσινό» γκρουπ. Yπάρχουν από το 1981 και είναι από τους καθοριστικούς παράγοντες στη διαμόρφωση του Hardcore Punk ήχου και, αργότερα, του Crossover Thrash Metal. Έντονα πολιτικοποιημένοι και πολιτικά ενεργοί αντλούν, για άλλη μια φορά, τον θυμό και την οργή τους από τη σημερινή ακροδεξιά κυβέρνηση της Βραζιλίας, χρησιμοποιώντας τον τίτλο «Necropolitica» (Necropolitics στην Αγγλική ορολογία), έναν όρο που χρησιμοποίησε πρώτος ο Καμερουνέζος ιστορικός και πολιτικός στοχαστής Achille Mbembe και υποδηλώνει τη χρήση της κοινωνικής και πολιτικής δύναμης, για να υπαγορεύσει πώς κάποιοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν και πώς κάποιοι πρέπει να πεθάνουν. Η ανάπτυξη της νεκροπολιτικής δημιουργεί αυτό που ο Achille Mbembe ονομάζει κόσμους του θανάτου ή «νέες και μοναδικές μορφές κοινωνικής ύπαρξης, στις οποίες τεράστιοι πληθυσμοί υπόκεινται σε συνθήκες διαβίωσης που τους προσδίδουν το καθεστώς των ζωντανών νεκρών».

Το όνομα RATOS DE PORÃO σίγουρα θα το θυμάστε οι πιο πολλοί από το jamming που έκαναν, μαζί με τους SEPULTURA, στο «We’re A Fucking Shit» του 2000. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία της περιόδου αδερφών Cavalera, με τα thrash riffs να διαδέχονται ταχύτατα το ένα το άλλο. Ακροβατώντας περίτεχνα ανάμεσα στο Thrash και το Crossover, μας χαρίζουν σύντομα, περιεκτικότατα σε ιδέες και οργή, τραγούδια. Υπάρχουν και οι πιο αργές στιγμές, όπως στο «O Vira-Lata», αλλά και οι πιο σπιντάτες και υπερηχητικές, σαν το «GDO» και «Aglomeração», όμως, γεγονός παραμένει ότι δεν συναντάμε μεγάλη ποικιλομορφία συνθέσεων.

Η φωνή του João Gordo παραμένει σε υψηλά standards, φτύνοντας με ωμή δύναμη τους στίχους, καθώς εκφράζει την απέχθεια και το μίσος του για την κατάσταση στην Βραζιλία, με συνοδοιπόρους τον έτερο Καππαδόκη και συνιδρυτή Jão στις κιθάρες, τον Boka στα drums και τον πρώην roadie τους, τον Juninho, στο μπάσο, κάτι που τους προσδίδει μια στιβαρότητα. Θα συναντήσουμε και ωραία μελωδικά solos στο «Neonazi Gratiluz» που κλείνει τον δίσκο, καθώς και ρυθμικές κιθάρες στο «Passa Pano Pra Elite» με αυτήν την Punk/Rock αύρα. Το στιχουργικό concept, όπως ανέφερα και παραπάνω, αντλεί την έμπνευσή του από τα πεπραγμένα της τωρινής Βραζιλιάνικης κυβέρνησης και στηλιτεύει τη στάση της στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID19, όπως και την προσπάθεια της φτωχοποίησης των κατωτέρων κοινωνικών στρωμάτων, χρησιμοποιώντας έξυπνα λογοπαίγνια στην πορτογαλική γλώσσα (να ευχαριστήσω τον παλιό μου φίλο Nuno για τη βοήθεια στην κατανόηση των στίχων).

Το «Necropolitica» δείχνει ότι οι RATOS DE PORÃO παραμένουν δυνατοί κι ενεργοί στο μέγιστο βαθμό, παρά τα οκτώ χρόνια που μεσολάβησαν από το «Seculo Sinistro» του 2014. Τώρα που το σκέφτομαι, το «Necropolitica» θα μπορούσα να το παραλληλίσω με το «Rio Grande Blood» των MINISTRY που, μαζί με το «Last Sucker», αποτελούν τον «φόρο τιμής» του Al Jourgensen στον Senior Peligro. Δίσκος που ακούγεται ευχάριστα στο καθησιό, αλλά προτιμότερο να ακουστεί σε ζωντανή εμφάνιση, με ατελείωτο χορό και κατάθεση υπέρμετρης δόσης ενέργειας. Ξεκίνησα την ακρόαση με κάποιο σκεπτικισμό, είναι η αλήθεια, εντέλει όμως, μετά από συνεχόμενες ακροάσεις, θα τον κρίνω ως εξής…

Βαθμολογία: 7/10
Συντάκτης: Δήμος Καραδήμος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: RATOS DE PORÃO- Σελίδα Facebook

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση