Nightrage – Abyss Rising

You are currently viewing Nightrage – Abyss Rising

Χρονολογία: 2022 
Συνολική Διάρκεια: 38:56 
Εταιρεία: Despotz Records 

        Η τριλογία «Venomous» του 2017, «Wolf To Man» του 2019 και «Abyss Rising» του 2022 αναδεικνύει το κύριο συστατικό της επιτυχίας των NIGHTRAGE! Η συνέπεια , η προσήλωση στο στόχο και η χρησιμοποίηση των διαθέσιμων πόρων για την κατάκτησή αυτού, είναι το σήμα κατατεθέν του σχήματος του Μάριου Ηλιόπουλου, ενός μουσικού που έχει προσφέρει τόσα πολλά στον Extreme ήχο και συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Ο ίδιος φυσικά δεν το ξέρει, αλλά τον θυμάμαι κατά την περίοδο της επιτυχίας των EXHUMATION να παραμένει ταπεινός, προσγειωμένος, προσηνής αλλά ταυτόχρονα τόσο παθιασμένος και ονειροπόλος σχετικά με το μέλλον του.

     Στο «Abyss Rising» τα κύρια συστατικά των NIGHTRAGE δηλώνουν κι εδώ παρόντα, τα βαριά και μελωδικά riffs, τα επιθετικά φωνητικά και οι γλυκές μελωδίες . Ο Ronnie Nyman συνεχίζει να σκίζει το λαρύγγι του, εξαπολύοντας μια κολασμένη επίθεση την οποία όμως καταφέρνει να κατευνάσει με τα καθαρά, «δροσιστικά» σαν όαση φωνητικά του (σ.σ. ας μου επιτραπεί η έκφραση). Το ποδοσφαιρικό ρητό που λέει ότι «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» βρίσκει την εφαρμογή του κι εδώ, μιας και η ομάδα των NIGHTRAGE παρέμεινε ίδια κι απαράλλακτη με το «Wolf To Man» έχοντας τον παλιό γνώριμο της μπάντας, και γκουρού της κονσόλας (κι αγαπημένο πρόσωπο εδώ στο thegallery.gr) Fredrik Nordstrom να τιθασεύει τις ορμές, να τις καλουπώνει και στην τελική να ωθεί την οργή και το πάθος στα όριά τους!

      Ο ρυθμός έχει καταλαγιάσει κινούμενος πλέον σε πιο αργά tempos κι αυτό έχει επιτρέψει σε όλους τους μουσικούς να δείξουν τις δυνατότητές τους, βοηθώντας πλέον και στον συνθετικό τομέα. Το μπάσο του Βενεζουελάνου Francisco Escalona  σε χτυπάει κατευθείαν στο θώρακα, την ίδια ώρα που ο ντράμερ Dino καταφέρνει κοφτά, σταθερά όσο και γεμάτα συναίσθημα χτυπήματα στα δέρματα, επιτυγχάνοντας την απογείωση των συνθέσεων. Οι μελωδίες ξεπετάγονται από παντού, τα solos επιπλέουν πάνω από τις μανιασμένες συνθέσεις και οι groovy στιγμές αντανακλούν τον –ενίοτε- Thrash όλεθρο! Αυτό που καταφέρνει να κάνει τον ακροατή να ξαποστάσει είναι η παρουσία τριών ακουστικών στιγμών, ενός ιντερλουδίου κι δυο  οργανικών συνθέσεων. Παρ ’όλα αυτά  το «Abyss Rising» δεν κουράζει καθόλου και με συνολική διάρκεια κάτω από 40 λεπτά αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία ακρόασης. Μνεία πρέπει να γίνει και στο στιχουργικό κομμάτι όπου  ο συσχετισμός με την άρνηση των ανθρώπων να ζήσουν μια πραγματική κι αληθινή ζωή, εξαρτώμενοι πλήρως από την τεχνολογία με την αιώνια αναζήτηση για γρήγορες κι εύκολες απολαύσεις, τους κάνει να σέρνονται στο βούρκο μόνο και μόνο για να πάρουν την επόμενη δόση χωρίς να σκεφτούνε τις όποιες συνέπειες.

 Θα εξομολογηθώ και θα πώ ότι περίμενα τους NIGHTRAGE  να έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του COVID19 και να κυκλοφορήσουν έναν απλά καλό, τυπικό NIGHTRAGE δίσκο. Εδώ λοιπόν διαψεύδομαι πανηγυρικά μιας και το «Abyss Rising» μπορεί να θεωρηθεί ως ένας από τους πιο μελωδικούς δίσκους τους. Σίγουρα όχι φωτεινός  μιας και υπάρχουν αρκετές ζοφερές στιγμές και οι εισαγωγές των τραγουδιών επιτείνουν την αίσθηση αυτού του ζόφου, όπως για παράδειγμα στο «Dance of Cerberus».Οι NIGHTRAGE ξέρουν πολύ καλά πώς να γράφουν ωραίες μελωδίες με το «Abyss Rising» να βρίθει από αυτές, παραμένοντας στη λεωφόρο του NWOSDM ή κατ’ επέκταση στο μελωδικό Death την ίδια ώρα που οι πιονέροι κι ιδρυτές του είδους είτε λοξοδρόμησαν προς δυσμάς του Ατλαντικού είτε επέλεξαν να προσθέσουν κι άλλα-πιο προοδευτικά στοιχεία στον ήχο τους. Οι NIGHTRAGE αν κι εμφανίστηκαν κάπως καθυστερημένα στη σκηνή,εντούτοις κατάφεραν να είναι αυτοί που κρατάνε την παντιέρα ψηλά κι αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέο κατόρθωμα μετά από τόσα χρόνια!

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Δήμος Καραδήμος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: NIGHTRAGE- Επίσημη Σελίδα

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση