Katatonia – Sky Void Of Stars

You are currently viewing Katatonia – Sky Void Of Stars

Χρονολογία: 2023
Συνολική  Διάρκεια: 50.34
Εταιρεία: Napalm Records

Κάθε φορά που οι αγαπημένοι KATATONIA κυκλοφορούν νέο δίσκο δεν μπορώ παρά να τρέξω αρχικά στις ψηφιακές πλατφόρμες και στη συνέχεια στα cd-αδικα γύρω από την Ομόνοια για να τ’ αποκτήσω. Ότι και να είναι αυτό, όπως και να ακούγεται. Όταν μάλιστα ακούγεται σαν το «Sky Void Of Stars» τότε είναι money well spent 100%.

Οι KATATONIA από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν μέχρι και τώρα μεταλλάσσονται, εξελίσσονται, πειραματίζονται και προοδεύουν. Αν κάποιος προτιμάει τις πρώιμες δουλειές τους ή τις μετέπειτα («Brave Murder Day» και μετά) είναι και θέμα υποκειμενικό. Στο «Sky Void Of Stars» διατηρούν τη σκοτεινιά και καταχνιά που τους κάνει τόσο ιδιαίτερους. Μια μαυρίλα που χτυπάει κατευθείαν στην ψυχή του ακροατή, ο οποίος επιθυμεί να αφεθεί στα χέρια και στις φωνητικές χορδές του Renske. Και μιλώντας για τον μπροστάρη του συγκροτήματος, θα λέγαμε ότι η φωνή του είναι ο πρωταγωνιστής σε αυτό το άλμπουμ. Ακόμα και σημειολογικά να το δούμε, ο δίσκος ξεκινάει με το «Austerity» στο οποίο η φωνή μπαίνει κάποια δέκατα του δευτερολέπτου πριν τη μουσική. Κατευθείαν στα βαθιά, χωρίς πολλά πολλά, δε σου αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης του τι θα ακούσεις. Ίσως πιο συγκρατημένο δημιουργικά από το «City Burials», με βαριές κιθάρες και λίγα ηλεκτρονικά στοιχεία. Εξαίρεση ίσως το, μάλλον, αγαπημένο μου «Opaline» με μια εισαγωγή που παίζει στο κεφάλι μου διαρκώς. Από τα υπόλοιπα δέκα κομμάτια, αν υπολογίσουμε και το bonus τραγούδι «Absconder», σίγουρα ξεχωρίζω το μελωδικό «Birds» που συνειρμικά συνδέεται με το απίστευτο εξώφυλλο του άλμπουμ, το catchy «Atrium»  αλλά και το εξαιρετικό «Impermanence» όπου υπάρχει το πάντρεμα του Renske με τον Joel Ekelof των SOEN. Ένα πάντρεμα 100% συμβατό αφού ο Ekelof έχει το βάθος στη φωνή και το ηχόχρωμα να σταθεί δίπλα από τον συμπατριώτη του.

Σε γενικές γραμμές ο δίσκος δεν παρουσιάζει μεγάλα μουσικά σκαμπανεβάσματα και διατηρεί την ατμόσφαιρά του σταθερή καθ’ όλη την πενηντάλεπτη διάρκειά του. Είναι από τις λίγες φορές που ξεκινάω ν’ ακούω ένα άλμπουμ, χωρίς να προχωρήσω κάποιο κομμάτι και χωρίς να δυσανασχετήσω με τη σειρά των τραγουδιών. Μάλιστα το γεγονός ότι οι Σουηδοί έχουν ελαφρύνει κάπως τις μουσικές τους γραμμές και έχουν ανεβάσει σε ορισμένα σημεία τον ρυθμό, κάνει τον δίσκο πιο ευχάριστο ως άκουσμα σε σχέση με κάποιες προηγούμενες δουλειές τους.

Ανυπομονώ να ακούσω το «Sky Void Of Stars» να αποδίδεται ζωντανά. Να ακούσω το «Atrium», το «Birds» και το «Opaline» πλάι στα παλιά «Lethean», «Forsaker» και «Old Heart Falls» (κρυφοκοίταξα λίγο στο setlist της τρέχουσας περιοδείας τους «Twilight Burials») και να επιβεβαιώσω την ιδέα ότι κουμπώνει άριστα στο παλιότερο υλικό τους!

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Κώστας Μπουντούκος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ – Επίσημη Σελίδα

Please follow and like us:

This Post Has 3 Comments

  1. Ραφαηλ

    Εύγε φίλε συντάκτη συμφωνώ για την βαθμολογία. Εγώ στην ζωή μου δεν έχω ακούσει katatonia σε κάθε κυκλοφορία απλά δεν ήθελα να γνωρίσω τα ακούσματα τις. Στον φετινό δίσκο λύγισα άκουσα μόνο θετικές κριτικές κ μπήκε το play. Τι άκουσα?δεν θα αναφέρω τι παίζουν αλλά αυτό που άκουσα με κάλυψε έχουν ιδιαίτερες μελωδίες ένα σκοτάδι με τράβηξε και κάθε κομμάτι καλύτερο από το προηγούμενο. Εάν έγινα φαν δεν το ξέρω. Αλλά ξέρω ότι άκουσα ΕΕμνσ δίσκο που με σκλάβωσε και μου είπε να δώσω στην μπάντα μια δεύτερη ευκαιρία και να τσεκαρω τις προηγούμενες δουλειές τους.

    1. Kostas B.

      Ευχαριστώ φίλε μου! Είναι πολύ ιδιαίτερη μπάντα και δεν ταιριάζει σε όλους. Πάντως αφού σου άρεσε ο τελευταίος τους δίσκος θα σου πρότεινα να μην το αφήσεις και να ακούσεις ενδεικτικά κομμάτια από όλη τους τη δισκογραφία για να καταλήξεις!

Αφήστε μια απάντηση