Χρονολογία: 2023
Συνολική Διάρκεια: 52.50
Εταιρεία: Napalm Records
Σε αντίθεση με πολλά συγκροτήματα, οι KAMELOT δεν έσπευσαν να κυκλοφορήσουν δίσκο προϊόν της καραντίνας που προκάλεσε έκρηξη έμπνευσης σε πολλούς μουσικούς. Αντίθετα, πήραν το χρόνο τους και πέντε χρόνια μετά το ουσιαστικά αδιάφορο (με εξαίρεση 2-3 τραγούδια) «The Shadow Theory» επιστρέφουν στην επικαιρότητα με έναν δίσκο αξιόλογο, τιμώντας το παρελθόν μιας ιστορικής μπάντας.
Ο τίτλος του άλμπουμ «The Awakening», δε θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστός αφού φαίνεται όντως ότι οι KAMELOT ξυπνούν από ένας δημιουργικό λήθαργο και από έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας κατά τον οποίο προσπαθούσαν να βρουν ισορροπία μεταξύ του παλιού-καταπληκτικού χαρακτήρα τους και του νέου, μοντέρνου ήχου που επιχείρησαν να εντάξουν στη μουσική τους. Κι επιτέλους, το πέτυχαν! Με ένα setlist 13 τραγουδιών (μαζί με την εισαγωγή και το κλείσιμο), που όλα έχουν κάτι να προσφέρουν στον ακροατή. Άλλα λιγότερο-άλλα περισσότερο, αφήνουν το δικό τους στίγμα και παραπέμπουν σε κάποια άλλη εποχή του συγκροτήματος. Συγκριτικά με τον τελευταίο τους δίσκο, οι KAMELOT εμφανίζονται ελαφρώς πιο σκληροί και κλείνουν το μάτι στην συμφωνική πλευρά του συγκροτήματος παρά στην Power Metal διάστασή του.
Χαρακτηριστικότερο τραγούδι του δίσκου είναι το «Opus Of The Night (Ghost Requiem)» που αποτελεί τη συνέχεια του «Ghost Opera» και συνειδητά το θυμίζει σε πολλά σημεία. Μάλιστα η συμμετοχή της τσελίστριας Tina Guo του δίνει μια ακόμα πιο επική διάσταση. Πριν φτάσουμε όμως εκεί, έχει προηγηθεί το «The Great Divide» ένα από τα πιο συναυλιακά τραγούδια του άλμπουμ, με εθιστική μελωδία που παραπέμπει στην τελευταία εποχή της μπάντας. Εξίσου πιασάρικο είναι και το επόμενο, «Eventride» στο οποίο ξεχωρίζει η κιθάρα του Thomas Youngblood. Φαίνεται λοιπόν ότι το συγκρότημα επέλεξε να ξεκινήσει τον δίσκο με τραγούδια που θα μείνουν στον ακροατή. Η συνέχεια γίνεται με ένα από τα χαρακτηριστικότερα Power Metal κομμάτια, το «One More Flag In The Ground» με ανατολίτικα στοιχεία και επικό χαρακτήρα. Μετά το «Opus Of The Night» ακολουθεί μια κλασική μπαλάντα με τίτλο «Midsummer’s Eve», που εκτός από την επίδειξη φωνητικών δυνατοτήτων από τον Tommy Karevik έχουμε το βιολί του Florian Janoske και το τσέλο της Guo που το απογειώνουν. Ανατολίτικος ρυθμός ξανά στο «Bloodmoon» με την εξαιρετική εισαγωγή για να φτάσουμε μετά στο «Nightsky», ένα από τα λιγότερο ενδιαφέροντα τραγούδια του άλμπουμ. Με το επόμενο, «The Looking Glass» αφιερώνουν χρόνο στην πιο μοντέρνα εκδοχή τους, περιλαμβάνοντας τα πάντα. Εξαιρετικά φωνητικά, ωραία σόλο και ρεφρέν που σου μένει. Φτάνοντας προς το τέλος, ακούμε το «New Babylon», που θυμίζει πολύ EPICA. Συνδυάζει ιδανικά τα χορωδιακά φωνητικά, το ερμηνευτικό εύρος του Karevik και την χαρακτηριστική φωνή της Melissa Bonny των AD INFINITUM, δημιουργώντας ένα πραγματικά επικό τραγούδι. Στο «Willow» έχουμε ακόμα μία μπαλάντα που ξεχωρίζει για το εξαιρετικό σόλο του Thomas Youngblood. Τελευταίο κανονικό κομμάτι το «My Pantheon (Forevermore)». Όχι από αυτά που θα μου μείνουν αλλά ό,τι πρέπει για κλείσιμο ενός πολύ καλού δίσκου. Υπάρχει βέβαια και το τρίλεπτο outro με τίτλο «Ephemera» που είναι ιδανικό για να συνοδεύει τους θεατές καθώς οδεύουν στην έξοδο από έναν συναυλιακό χώρο.
Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε ότι επιτέλους οι KAMELOT επέστρεψαν δυναμικά στα επίπεδα που αξίζουν! Ο Karevik βάζει όλο και περισσότερα δικά του στοιχεία στα τραγούδια και η πολυπόθητη μουσική ισορροπία επετεύχθη. Αρκεί να υπάρξει και συνέχεια…
Βαθμολογία: 8 / 10
Συντάκτης: Κώστας Μπουντούκος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: KAMELOT – Επίσημη Σελίδα