Iotunn – Access All Worlds

You are currently viewing Iotunn – Access All Worlds

Χρονολογία: 2021
Συνολική Διάρκεια: 1:01:25
Εταιρεία: Metal Blade

Δύσκολα στις μέρες μας μπορεί να διακρίνει κάποιος από το πρώτο μόλις άκουσμα ότι ένα άλμπουμ είναι δυνατόν να είναι τόσο πολυδιάστατο, που, παρά την όποια πολυπλοκότητά του, βρίθει τέτοιας αμεσότητας και δημιουργεί την ανάγκη για αλλεπάλληλα ακούσματα, σε μία σχέση «κλιμακούμενης εξάρτησης» μεταξύ δημιουργού και ακροατή. Ναι, δηλώνω από την πρώτη ακρόαση του «Access All Worlds» απόλυτα εξαρτημένος, τολμώ δε να γράψω και έτσι μπαίνω απευθείας στο ψητό, πως εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα άλμπουμ που θα μας απασχολήσει ξανά, εκεί κάπου στο τέλος του 2021, «μετρώντας τα κουκιά» για τις κυκλοφορίες της χρονιάς… Νιώθω ότι είναι από εκείνες τις άβολες στιγμές που πραγματικά δυσκολεύεται κανείς να βρει τις κατάλληλες λέξεις ώστε να περιγράψει κάτι το τόσο μεγαλειώδες, κάτι το τόσο άρτιο, θαρρώ πως έχουμε να κάνουμε με ένα σύγχρονο σημείο αναφοράς της μουσικής που ακούμε και αγαπάμε. Και αυτό το γράφω συνειδητά.

Το «Access All Worlds» είναι λοιπόν η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά των Δανών IOTUNN. Μεγάλο πλεονέκτημα τελικά το καθαρό μυαλό της πρώτης κυκλοφορίας, αν βέβαια χρησιμοποιηθεί και αξιοποιηθεί σωστά. Και εδώ δε χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για να κατανοήσει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με εκείνο τo απρόσμενο «μπαμ» της πρώτης κυκλοφορίας, που κάνει τον ακροατή να προτρέχει, να προσδοκά, να κατατάσσει, μα προπαντός να απολαμβάνει ένα μουσικό δείγμα ειλικρινές και απόλυτα αυθεντικό.

Οι IOTUNN μας συστήθηκαν πριν κάποια χρόνια με το EP «The Wizard Falls», ένα μίγμα Prog, Power και Thrash (ναι, είναι δυνατόν!), με τον ήχο τους στο «Access All Worlds» να διαφοροποιείται, λόγω και της συμμετοχής στην μπάντα του τραγουδιστή Jón Aldará (Barren Earth, Hamfero) και να αποκτά ακόμα μεγαλύτερη ποικιλομορφία. Η βάση θα έγραφα ότι είναι πλέον το ατμοσφαιρικό Death Metal, με πάμπολλα στοιχεία από διαφορετικά επιμέρους είδη, όπως Progressive, Black αλλά και Power Metal (κυρίως σε ό,τι αφορά στο επικό στοιχείο). Στον ήχο τους μπορεί κανείς να διακρίνει κοινά σημεία με Enslaved, Solstafir, Borknagar, Primordial, Amon Amarth αλλά και επιρροές από Opeth, Dark Tranquillity, Insomnium, ακόμα και Scar Symmetry στα πιο πολύπλοκα και τεχνικά μέρη τους.

Υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια του άλμπουμ μία διάχυτη «κοσμική» και «πλανητική» ατμόσφαιρα. Κυρίαρχο δε είναι το στοιχείο της ατμοσφαιρικότητας, το οποίο μαζί με την «σκανδιναβική τραχύτητα» και επιθετικότητα του ήχου τους, δημιουργεί μία εξαιρετική σύζευξη, επενδύοντας ολοκληρωτικά στο συναίσθημα. Επτά τραγούδια, μεγάλης ομολογουμένως διάρκειας το κάθε ένα από αυτά, με υπέροχες εναλλαγές, φανταστικά ρυθμικά μέρη αλλά και εξαιρετικά μελωδικά περάσματα. Τα φωνητικά και ειδικότερα ο πλουραλισμός σε ύφος (brutal και μελωδικά) και χροιά, προσθέτουν – πολλούς είναι η αλήθεια – πόντους, αφού ξεχωρίζουν την μπάντα από τον σωρό και προσδίδουν ταυτότητα στο τελικό αποτέλεσμα.

Ειλικρινά μου είναι δύσκολο να βρω ψεγάδι σε αυτό το άλμπουμ. Απλά εκπληκτικά τα «Voyage Of The Garganey I»,  «Access All Worlds», «Waves Below», «The Tower Of Cosmic Nihility», «The Weaver System» με τα υπόλοιπα κομμάτια να μην υστερούν σε καμία περίπτωση. Το χαρακτηριστικό και συνάμα εκπληκτικό αυτής της κυκλοφορίας είναι ότι παρά τη μεγάλη ποικιλομορφία, υπάρχει ταυτόχρονα μια ομοιογένεια μεταξύ των τραγουδιών, έτσι που να ακούγεται ολόκληρη δίχως καμία διακοπή.

Το «Access All Worlds» αποτελεί ένα μουσικό αριστούργημα του ακραίου Metal. Ένα πλανητικό μουσικό ταξίδι σε υπέροχα ηχοχρώματα, σε άλλους κόσμους, μη επίγειους, μα σίγουρα υπαρκτούς. Είναι οι μαγικοί κόσμοι του μυαλού και της ψυχής,  που αναμένουν την κατάλληλη αφορμή για να ξεκλειδώσουν. Και αυτή ακριβώς η αφορμή βρίσκεται στο νέο, εντυπωσιακό πόνημα των IOTUNN. Η προτροπή μου, συγκεκριμένη. Η ακρόαση αυτού του άλμπουμ φαντάζει επιβεβλημένη.

Βαθμολογία: 8,5/10
Συντάκτης: Κώστας Καφρίτσας
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: IOTUNN – Σελίδα Facebook

This Post Has 2 Comments

  1. George Manis

    Όταν το ακούσεις για πρώτη φορά, μόλις τελειώσει θες να το ξανά ακούσεις. Σου αφήνει την αίσθηση ότι κάτι σου ξέφυγε. Κάτι δεν άκουσες και πρέπει να το ξανά ακούσεις για να το εμπεδώσεις. Η αλήθεια είναι ότι θες να το ξανά ακούσεις γιατί απλά σου άρεσε πολύ. Αυτό το άλμπουμ περιέχει μουσικές από ένα ευρύ φάσμα της metal σκηνής, και αυτό είναι το στοιχείο που εξιτάρει (τουλάχιστον εμένα). Υπέροχο συνθετικά μου άρεσε πολύ. Ευχαριστούμε τον Κώστα για την κριτική του. Το 8/5 στα 10 είναι πιστεύω μια τίμια βαθμολογία.
    Το κομμάτι που ξεχώρισε περισσότερο στ’αυτιά μου το υπέροχο The weaver system .

  2. Pavlos Serasidis

    Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα μπάντες που σε κερδίζουν αμέσως!!
    Για ντεμπούτο άλμπουμ…. άριστο ξεκίνημα…
    Βάλανε τις βάσεις μακάρι να το πάνε έτσι…με λιγότερο μελωδία στα φωνητικά ίσως το πάνε και καλύτερα… σίγουρα θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον…
    Συμφωνώ με την βαθμολογία!

Αφήστε μια απάντηση