Incursed – Baskavigin

You are currently viewing Incursed – Baskavigin

Χρονολογία: 2021
Συνολική Διάρκεια: 56:06
Εταιρεία: Helheim Records

Στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα οι Βάσκοι ήταν η μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως στο κυνήγι φαλαινών. Η φαλαινοθηρία τους έφτανε πολλά ναυτικά μίλια μακριά από την πατρίδα τους. Ιδιαίτερα τα ταξίδια τους στις βόρειες θάλασσες ήταν σύνηθες φαινόμενο. Ένα από αυτά όμως το 1615 στην Ισλανδία δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Μια δυνατή θύελλα συνέθλιβε τα καράβια τους κατά την αναχώρηση, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στο νησιωτικό κράτος. Ορισμένες κλοπές και λεηλασίες αναγκαίες για να επιβιώσουν, οδήγησαν τους ντόπιους σε τρομακτικά αντίποινα που είναι γνωστά ως «η σφαγή των Βάσκων ψαράδων».

Θέλοντας να αποτίνουν φόρο τιμής στο συγκεκριμένο θλιβερό γεγονός, οι Βάσκοι  INCURSED μας παρουσιάζουν την πέμπτη τους δουλειά με τίτλο «Baskavigin» που σημαίνει «η σφαγή των Βάσκων» στα ισλανδικά. Πάντα στο ίδιο μουσικό ύφος, δηλαδή μελωδικό Pagan/Folk Metal με διάχυτα Viking στοιχεία, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά. Τρία χρόνια μετά το «Amalur» επανέρχονται με δύο προσθήκες στην σύνθεση τους, αυτές του Oier Calvo (κιθάρα και καθαρά φωνητικά) και του Haitz Etxebarria (μπάσο).

Καλύτερη όσο και απρόσμενη εισαγωγή από το «1615» δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Το ακουστικό κομμάτι που ξεκινά το ταξίδι δεν μπορεί να σε προϊδεάσει γι’ αυτό που θα ακολουθήσει. Πανέμορφη μελωδία που συνοδεύεται τόσο από τιτιβίσματα πτηνών όσο και από τον ήχο της θάλασσας που σκάει στα βράχια. Και αν με το εναρκτήριο άκουσμα έχεις χαλαρώσει επικίνδυνα, ύστερα μπαίνει το ομώνυμο «Baskavigin» που σε επαναφέρει στο ποιά μπάντα ακούς. Δυνατές κιθάρες, λυσσαλέα τύμπανα και τα brutal φωνητικά του Jon Koldo Tera να ανοίγουν το χορό σε ένα καταπληκτικό τραγούδι με πολλά folk περάσματα από το βιολί του Javier Rubio (DRAKUM, NORTHLAND). Στο τέλος του κομματιού το χορωδιακό ρεφρέν δίνει ένα ιδανικό φινάλε. Στο «Who Stole My Beer», παρότι ο στίχος είναι χιουμοριστικός, το τραγούδι έχει τρομερό ρυθμό  καταπληκτικά φωνητικά και γκάιντα σε όλη τη διάρκεια του ρεφρέν. Πιασάρικο και καθαρά συναυλιακό. Από τα πιο δυναμικά κομμάτια το «The Black Hunter» που ακολουθεί. Καταπληκτική η δουλειά του Amo στα τύμπανα με τα χορωδιακά φωνητικά στο ρεφρέν να κοντράρουν ευχάριστα τα βρώμικα φωνητικά του Tera σε όλη τη διάρκεια του τραγουδιού. Στο «Colossal» η ένταση αυξάνεται επικίνδυνα με black πινελιές στην αρχή, τόσο στις κιθάρες όσο και στα τύμπανα, ενώ μετά τα μισά το βιολί δίνει το έναυσμα για μια μελωδική αλλαγή.

Οι INCURSED, εκτός από τον αγγλικό στίχο, έχουν και τραγούδια με την βασκική μητρική τους γλώσσα. Αυτά είναι τα «Eusko Troll Label» και «Patxi Porroi», δύο αμιγώς viking/folk κομμάτια που στέκονται αρκετά καλά. Ειδικά το δεύτερο αποτελεί ένα ατέλειωτο πάρτι που θα γιγαντωθεί όταν αναπαραχθεί πάνω στη σκηνή. Στο «Into The Curse» οι ταχύτητες χαμηλώνουν με το βιολί να δίνει μία όμορφη εισαγωγή εκεί που τα φωνητικά του Amo διαφοροποιούνται ενώ στη διάρκεια του το κομμάτι παίρνει Power Metal μορφή. Το επικό «Paganauts» και το Folk «Souls On Fire» διατηρούν την ποιότητα σε υψηλά επίπεδα με ελκυστικές μελωδίες  και όμορφα παιγμένα riffs. Τραγούδια που θες να ξανακούσεις. Για φινάλε το δεκάλεπτο «Saltus Eta Ager». Είναι χωρισμένο σε δύο κομμάτια τα «Saltvs Vascovm» και «Ager Vaskovm». Εδώ θα ακούσεις περιεκτικά ότι άκουσες στα προηγούμενα δέκα κομμάτια. Επικές στιγμές, χορωδιακά φωνητικά,  λυσσαλέα γρυλίσματα, δυναμικά τύμπανα μέχρι ήχους της φύσης να ντύνουν σε πολλά σημεία το τραγούδι. Ιδανικό φινάλε. Εκτός του Rubio που συνόδευσε με το βιολί του αρκετά τραγούδια, σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Dagda (CELTIBEERIAN) με το παίξιμο αρκετών λαϊκών οργάνων όπως μπουζούκι, γκάιντα, μπάντζο κ.α

Αρκετά καλή η παραγωγή του Pedro Mongue (κιθαρίστας των VHALDEMAR) όπου συνεργάζονται για τρίτη συνεχόμενη φορά ενώ και το εξώφυλλο του Adolfo Warbanner είναι μαγευτικό. Οι περιοδείες τα τελευταία χρόνια με μεγάλα ονόματα του χώρου (όπως οι ELUVEITIE, ENSIFERUM, SUIDAKRA, CRUASCHAN κ.α) τους έχουν βγάλει από τα στενά όρια της Ιβηρικής χερσονήσου και είναι ικανοί για το επόμενο βήμα. Το «Baskavigin» σίγουρα είναι ένα άλμπουμ που θα το βάλεις και δεύτερη φορά να το ακούσεις και θα αλλάξεις αρκετές φορές γνώμη για ποιο είναι καλύτερο τραγούδι. Μία καλή δουλειά που το κάνει να ξεχωρίσει από την μετριότητα. Τους αξίζει μία ευκαιρία.

Βαθμολογία: 6.5/10
Συντάκτης: Νίκος Βλάχος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος:  INCURSED – Επίσημη Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση