Finntroll – Vredesvard

Finntroll – Vredesvard

Χρονολογία: 2020
Συνολική Διάρκεια: 38:43
Εταιρεία: Century Media

Το «τρολάρισμα» τελείωσε! Οι FINNTROLL, μία από τις πιο εμβληματικές μπάντες της Folk σκηνής της Φινλανδίας αλλά και της Σκανδιναβίας γενικότερα, βάζουν τέλος στην αναμονή τόσων χρόνων! Επτά χρόνια μετά το «Blodsvept», μας παρουσιάζουν την νέα τους δουλειά. Με μοναδική αλλαγή στην σύνθεση τους τον Morko στα τύμπανα που, αν και ήδη βρίσκεται έξι χρόνια στην μπάντα, είναι μόλις η πρώτη του στούντιο δουλειά.

Όλα αυτά τα χρόνια που απείχαν δισκογραφικά, η μπάντα περιόδευε. Είτε για την προώθηση του «Blodsvept», είτε για την επέτειο των δέκα χρόνων από την κυκλοφορία του καταπληκτικού «Nattfodd». Και ενώ οι ζωντανές του εμφανίσεις ήταν αρκετές, αργούσαν να κυκλοφορήσουν καινούργιο υλικό, κάτι που δεν μας είχε συνηθίσει το συγκρότημα, μιας και ευλαβικά κάθε τρία χρόνια έβγαζαν καινούργιο άλμπουμ. Το «Vredesvard» είναι η έβδομη δουλειά τους. Πολύ πιο σκοτεινό από το «Blodsvept» προσπαθεί να γυρίσει στον ήχο των πρώτων άλμπουμ και ιδίως του μοναδικού «Jaktens Tid».

Με μία πανέμορφη ορχηστρική εισαγωγή ξεκινάει η επάνοδος των «τρολ». Το «Vaktaren» μοιάζει να είναι βγαλμένο από το επικό Lord of The Rings. Σε προετοιμάζει για τον πόλεμο που θα ακολουθήσει. Και όντως αυτό  συμβαίνει! Από την αρχή με το «Att Doda Med En Sten» καταλαβαίνεις πόσο έλειψε αυτή η μπάντα. Σκοτεινός Black/Folk ύμνος που σε καθηλώνει.  Το «Ormfolk» θυμίζει τις τελευταίες δουλειές με την μελωδία του να σε ξεσηκώνει ενώ στο «Forsen» βγαίνει όλη η οργή στο πιο επιθετικό τους κομμάτι, το οποίο σε καλεί με τον στίχο του στην αναζήτηση του εαυτού σου…. Η εισαγωγή με την ακουστική κιθάρα που ξεκινάει το «Vid Haxans Hard» ξεγελάει τον ακροατή πριν τον όλεθρο που ακολουθεί ενώ το «Myren» ένα τραγούδι που διαρκεί λιγότερο από τρία λεπτά σε καθηλώνει από την πρώτη στιγμή. Από τις καλύτερες στιγμές της νέας τους δουλειάς είναι το «Mask» με αρκετές Black στιγμές σε όλο το κομμάτι και ένα ρεφρέν που με το ρυθμό του το απογειώνει. Εξαιρετική εδώ η ερμηνεία του Vreth,  όπως εξάλλου σε όλο το άλμπουμ. Για τέλος το πεντάλεπτο επικό «Ylaren» που με το αργό του τέμπο σε προτρέπει να μαζέψεις τα κομμάτια σου από την άφιξη των «τρολ»!

Η παράδοση συνεχίζεται και όλοι οι στίχοι είναι στα σουηδικά. Αυτό συμβαίνει από το πρώτο άλμπουμ, όταν τραγουδιστής στην μπάντα ήταν ο Katla, ο οποίος καταγόταν από μία μειονότητα στη Φινλανδία με κύρια γλώσσα τα σουηδικά. Μπορεί να εγκατέλειψε την μπάντα λόγω ενός όγκου στις φωνητικές του χορδές, όμως συνεχίζει την συγγραφή των στίχων της μπάντας. Η εξαίρετη παραγωγή ανήκει στον Trollhorn (πλήκτρα και όλα τα παραδοσιακά όργανα) με την βοήθεια του τραγουδιστή Vreth ενώ το πανέμορφο εξώφυλλο είναι δημιουργία του Skrymer, βασικού κιθαρίστα του γκρουπ. Οικογενειακή υπόθεση δηλαδή. Στα υπέρ του άλμπουμ είναι η διάρκεια του, η  οποία είναι κάτι λιγότερο από σαράντα λεπτά με αποτέλεσμα να μην κουράζεται ο ακροατής.

Τα τρολ επέστρεψαν πιο οργισμένα (μετάφραση «Vredesvard») από ποτέ. Ήρθαν με σκοπό να στοιχειώσουν τις νύχτες μας και να μην μας αφήσουν ήσυχους ξανά. Μπορεί η νέα τους δουλειά να μην είναι ισάξια των εμβληματικών «Jaktens Tid» και «Nattfodd» αλλά για φέτος, είναι μία από τις κορυφαίες κυκλοφορίες του Blackened Folk metal!

Βαθμολογία: 7.5/10
Συντάκτης: Νίκος Βλάχος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: FINNTROLL – Επίσημη Σελίδα

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu