Τα Μαύρα Φεγγάρια Του Έρωτα/ Evil Angels

You are currently viewing Τα Μαύρα Φεγγάρια Του Έρωτα/ Evil Angels

Τίτλος: Τα Μαύρα Φεγγάρια Του Έρωτα/ Evil Angels
Συγγραφέας: Pascal Bruckner
Έτος: 1981
Έκδοση: Grove Press

    O Pascal Bruckner  είναι Γάλλος συγγραφέας, ο οποίος γεννήθηκε το 1948 στο Παρίσι. Το συγγραφικό του έργο άρχισε να γίνεται γνωστό μεταξύ του 1970 και του 1980 πρωτίστως στην Γαλλία και όχι πολύ αργότερα, σε άλλες χώρες. Αποτελεί μια πολύ σημαντική φιγούρα στην Γαλλική κοινωνία και κουλτούρα. Η πρώτη έκδοση του εν λόγω βιβλίου πραγματοποιήθηκε από την Editions du Sevil. Στα αγγλικά εκδόθηκε το 1987, σε μετάφραση του William R. Beer. Στην Ελλάδα εκδόθηκε το 1982 από τις εκδόσεις «Αστέρι» σε πάρα πολύ καλή μετάφραση από  τη Μαρίνα Λώμη.

    Σε γενικές γραμμές η υπόθεση του βιβλίου μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε ένα πλοίο που κατευθύνεται από τη Μασσαλία στην Κωνσταντινούπολη και επικεντρώνεται  σε ένα ζευγάρι που γνωρίζει έναν άντρα ο οποίος είναι αποφασισμένος να τους χωρίσει.

    Το «Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα» είναι ένα πολύ ασυνήθιστο βιβλίο που εκ πρώτης όψεως περιγράφει μια ιστορία αγάπης. Καθώς εκτυλίσσεται η υπόθεση του βιβλίου, παρακολουθούμε τις ζωές δύο ζευγαριών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους με το πλοίο, αλλά παράλληλα και τη ζωή του ενός ζευγαριού, της Ρεμπέκα και του Φραντς από την αρχή της σχέσης τους μέχρι και το ταξίδι. Ο Φραντς αφηγείται την ιστορία της σχέσης τους στον Ντιντιέ, τον οποίο γνωρίζει πάνω στο πλοίο, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει τελείως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την σύντροφό του, την Μπεατρίς.

    Ο συγγραφέας αναλύει εις βάθος την ψυχολογία των χαρακτήρων και περιγράφει με εξαιρετική λεπτομέρεια την εξέλιξη της σχέσης των ζευγαριών. Η σχέση του Φραντς και της Ρεμπέκα κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι και ο Ντιντιέ παρακολουθεί καθηλωμένος την ιστορία τους μες από την αφήγηση του καινούριου αυτού φίλου.

     Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η περιγραφή της λεπτής γραμμής που διαχωρίζει την παθιασμένη αγάπη από τον πιο διεστραμμένο θυμό. Παρακολουθούμε τους πρωταγωνιστές να ξεκινούν από την απόλυτη αγάπη και να καταλήγουν σε πράξεις αυτοκαταστροφής. Ο Bruckner γράφει με απόλυτη επιτυχία στο βιβλίο αυτό για την αιώνια, μάταιη και περίπλοκη ιστορία αγάπης/μίσους του άντρα και της γυναίκας.

     Αυτό το βιβλίο δεν είναι σε καμία περίπτωση εύπεπτο και αυτός είναι ο πιο ακριβής τρόπος να περιγράψω αυτή την ιστορία δράματος και διαστρεβλωμένης αγάπης. Ο συγγραφέας αναφέρει στην αρχή του βιβλίου:  «Πρόσεξε καλά να μη χαθείς μέσα στην προσωπικότητα ενός άλλου, ό,τι και να’ ναι αυτός, άντρας ή γυναίκα», μια φράση που αποδίδεται στον Scott Fitzerald, ενός Αμερικανού συγγραφέα που θεωρείται ένας από τους κατεξοχήν εκπροσώπους των Αμερικανών λογοτεχνών της «Χαμένης Γενιάς».

   Ενδεχομένως, μέρος των αναγνωστών να μη μπορέσει να διαβάσει με προσοχή όλες τις σεξουαλικές περιγραφές που υπάρχουν στο βιβλίο καθώς τα αισθήματα που προκαλούν είναι δυσάρεστα και άβολα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως αυτές οι περιγραφές είναι εξαιρετικά γραμμένες και το κυριότερο είναι πως δημιουργούν την αίσθηση ότι ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να πράξει όμοια και να αφεθεί στο έλεος μιας δυσλειτουργικής σχέσης.  Το «Bitter Moon» είναι ένα ερωτικό θρίλερ που θα σας οδηγήσει σε παράξενους συνειρμούς, οι οποίοι ίσως σας δώσουν τροφή για σκέψεις που δεν έχετε κάνει μέχρι τώρα. Αν επιλέξετε να αφιερώσετε χρόνο, διαβάζοντας αυτό το βιβλίο ξεχάστε όλες σας τις προκαταλήψεις. Καλή ανάγνωση εύχομαι, και όπως πάντα περιμένω να ακούσω τη γνώμη σας.

Κείμενο: Ιζαμπέλα Πάϊντο
Copyright © 2021 by THEGALLERY.GR

Αφήστε μια απάντηση