Epica – The Alchemy Project (EP)

You are currently viewing Epica – The Alchemy Project (EP)

Χρονολογία: 2022
Συνολική Διάρκεια: 35.51
Εταιρεία: Atomic Fire Records

Όποτε μαθαίνω ότι οι EPICA, από τους πρωτοπόρους του συμφωνικού Metal, ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν νέο υλικό, πάντα περιμένω με αγωνία να δω σε τι θα πρωτοτυπήσουν. Είναι από τα συγκροτήματα που δεν επαναπαύονται ποτέ, πειραματίζονται με τον ήχο, την εικόνα, τα φωνητικά… ουσιαστικά με τα πάντα. Το νέο EP τους, που θα κυκλοφορήσει στις 11/11 ονομάζεται «The Alchemy Project» και, ουσιαστικά, είναι αυτό που περιγράφεται από τον τίτλο. Ένα project που επιχειρεί να δέσει πολλά διαφορετικά είδη, με τη βοήθεια συνεργασιών που προκύπτουν σχεδόν από όλο το φάσμα της metal. Από τους extreme FLESHGOD APOCALYPSE, τον Niilo Sevanen των INSOMNIUM ή τον Bjorn Strid των SOILWORK μέχρι τον Tommy Karevik των KAMELOT, τον θρύλο των URIAH HEEP, Phil Lanzon ή τον Roel van Helden των power metallers POWERWOLF και τις φωνάρες Charlotte Wessels και Myrkur.

Μιλάμε για μια πολυποίκιλη κυκλοφορία, όπου το κάθε ένα από τα επτά τραγούδια είναι προσαρμοσμένο στις ιδιότητες του κάθε τραγουδιστή. Υπό αυτή την έννοια, δεν πρόκειται για μια απόλυτα συνεκτική κυκλοφορία όπως άλλες του συγκροτήματος, αλλά για μια συλλογή που καλύπτει όλα τα γούστα. Για παράδειγμα, το εναρκτήριο τραγούδι του EP με τίτλο «The Great Tribulation» είναι μια εκρηκτική μίξη καθαρών φωνητικών από την Simmons, σκληρών φωνητικών από τον Francesco Paoli των ιταλών symphonic death metallers FLESHGOD APOCALYPSE και κλασικών χορωδιακών μερών, όπως μας έχουν συνηθίσει οι EPICA. Το επόμενο τραγούδι με τίτλο «Wake the World» μάς δίνει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεργασίες, καθώς συμμετέχει ο θρυλικός κιμπορντίστας των URIAH HEEP, ο Phil Lanzon και ο εξαιρετικός τραγουδιστής των KAMELOT, ο Tommy Karevik. Οι ρυθμοί πέφτουν, ο ήχος σαφώς πιο μελωδικός και γενικά κινείται σε πιο Hard Rock μονοπάτια. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα κομμάτια είναι το «The Final Lullaby», σε συνεργασία με τους SHINING, στο οποίο ξεχωρίζει το πολύ μελωδικό ρεφρέν και, φυσικά, το σαξόφωνο, το οποίο δεν είναι ένα όργανο που έχουμε συνηθίσει σε Metal τραγούδια. Για να είμαι ειλικρινής, θα το ήθελα σε περισσότερο πρωταγωνιστικό ρόλο, γιατί νιώθω πως χάθηκε η ευκαιρία για κάτι ακόμα πιο ξεχωριστό.

Η επόμενη συνεργασία περιλαμβάνει τρεις από τις κορυφαίες γυναικείες φωνές της Metal. Εκτός από την Simmons, συμμετέχει η αγαπημένη μου Charlotte Wessels (ex-DELAIN) και η φωνάρα Myrkur (κατά κόσμον Amalie Bruun) σε μια εξαιρετική μπαλάντα που δένει τις τρεις φωνές ιδανικά και ονομάζεται «Sirens Of Blood and Water». Άλλωστε, ξεκάθαρα, τα φωνητικά είναι οι πρωταγωνιστές εδώ και όχι τόσο η μελωδία. Με το επόμενο, «Death Is Not The End» οι ρυθμοί ανεβαίνουν ξανά αφού η συμμετοχή των Frank Schiphorst (MAYAN) και Bjorn “Speed” Strid των SOILWORK δεν αφήνει περιθώρια. Χαρακτηριστικό του κομματιού οι δυναμικές κιθάρες και τα επιβλητικά ντραμς. Το προτελευταίο κομμάτι με τίτλο «The Great Tribulation» είναι το λιγότερο EPICA κομμάτι, αφού δεν υπάρχει ψήγμα συμφωνικού ή επικού metal στα λιγότερα από τρία λεπτά που διαρκεί. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι καλεσμένοι Sven de Caluwe των ABORTED και Henri Sattler των DETHRONED, το σηκώνουν στις πλάτες τους. Ξεκάθαρο Death Metal δείγμα του πόσο γουστάρουν οι EPICA να πειραματίζονται. Τελευταίο κομμάτι το σχεδόν εφτάλεπτο «The Miner», με τη συμμετοχή του ντράμερ των POWERWOLF, Roel van Helden, του Asim Searah των DAMNATION PLAN και του Niilo Sevanen των ISNOMNIUM. Το τραγούδι αυτό έχει απ’ όλα. Ουσιαστικά, συνοψίζει τις αλχημείες που έγιναν στα προηγούμενα έξι κομμάτια. Ήρεμα μέρη, ποικιλία στα φωνητικά, χαρακτηριστικά riffs, μερικά death φωνητικά στο ενδιάμεσο, σύντομα χορωδιακά μέρη.

Αυτό που κατάφεραν οι EPICA με το «The Alchemy Project» είναι να δείξουν ότι, πάνω από είκοσι χρόνια μετά την ίδρυσή τους, καταφέρνουν να εξελίσσονται, να τολμούν και να παίζουν με την Metal παλέτα χωρίς να φοβούνται ότι θα χάσουν την ταυτότητά τους. Η διάρκεια του EP (περίπου 35 λεπτά), είναι δείγμα ότι δεν πίεσαν καταστάσεις για να βγάλουν ένα κανονικό άλμπουμ, αλλά έβαλαν τα τραγούδια που έπρεπε. Λέτε αυτή να ήταν η αρχή μιας νέας πορείας του συγκροτήματος σε πιο σκληρά μονοπάτια; Το μέλλον θα δείξει.

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκης: Κώστας Μπουντούκος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: EPICA – Επίσημη Σελίδα

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση