Enslaved – Utgard

Enslaved – Utgard

Χρονολογία: 2020
Συνολική Διάρκεια: 44:48
Εταιρεία : Nuclear Blast


«Utgard» στη Νορβηγική μυθολογία μπορεί να σημαίνει αρκετά πράγματα, κυρίως όμως είναι μία περιοχή που ζουν γίγαντες, «προάστιο» θα λέγαμε του Jötunheim. Οπότε ήταν μία λογική επιλογή για τίτλο στο νέο άλμπουμ των Νορβηγών ENSLAVED καθώς θα έλεγα ότι αντιπροσωπεύει αρκετά αυτό το «μουσικό μείγμα» από διάφορες επιρροές με τις οποίες, όπως είναι γνωστό, έχουν εμπλουτίσει τον ήχο τους την τελευταία δεκαπενταετία, τουλάχιστον…

Σαν κλασικός οπαδός της πρώτης περιόδου της μπάντας μέχρι τα τέλη του περασμένου αιώνα (δηλαδή το άλμπουμ «Blodhemn» του 1998) είχα μια δυσκολία στο να τους παρακολουθήσω όταν αποφάσισαν σιγά σιγά να κάνουν κι αυτοί μια «στροφή στην ποιότητα» και να ακολουθήσουν πιο light και πειραματικά μονοπάτια. Με το νέο άλμπουμ «Utgard» όπως είναι φυσικό, τελειοποιούν αυτή τη μετάβαση και μας προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο εννέα κομματιών ακραίου σίγουρα αλλά πολύ πειραματικού prog-metal, με ψήγματα krautrock αλλά και electronica, που ελπίζω ο Όντιν να τους δώσει την επιφοίτηση να μην καθιερώσουν περισσότερο.

Η αρχή γίνεται με το «Fires In The Dark» και μετά από μία πομπώδη εισαγωγή στα Νορβηγικά, μπαίνουμε κατευθείαν στο κλίμα και καταλαβαίνουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι με το «Jettegryta» που έρχεται μετά αναθαρρήσαμε κάπως με τις φουλ BATHORY επικές επιρροές και το βαρύ μπάσο να κυριαρχεί, αλλά πάλι το τέλος του μας έφερε ξανά στο παρόν. Στο σχεδόν 7λεπτο «Sequence» ύστερα προσωπικά βαρέθηκα λίγο τη ζωή μου, αλλά ευτυχώς το «Homebound» με επανέφερε, ένα τραγούδι που συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν της μπάντας, με ωραίες εναλλαγές και ποικιλία, σου κρατάει το ενδιαφέρον. Δυστυχώς για μένα το «Urjotun» μετά είναι τουλάχιστον…ασχολίαστο ! Ευτυχώς κρατάει σχετικά λίγο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Το «Flight Of Thought And Memory» στη συνέχεια είναι ένα ακόμη highlight με την δυναμική είσοδό του, το μελωδικό-ατμοσφαιρικό κόψιμο και τα γκάζια που χώνει στην συνέχεια. Στο τελευταίο του ενάμιση λεπτό πάντως , πατήθηκε το «skip» μετά την πρώτη φορά…. Τα τελευταία δυο κομμάτια του δίσκου, δεν έχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις. Το «Storms Of Utgard» είναι ένα σχετικά βαρύ prog κομμάτι με ταχύτητα και εναλλαγές στα φωνητικά, κυρίως brutal (ευτυχώς!) ενώ το «Distant Seasons» με τις ξεκάθαρες ANATHEMA ή και PINK FLOYD επιρροές (μία ή άλλη εδώ που τα λέμε) είναι μάλλον σημάδι για το μέλλον.

Τι κάνουμε τώρα λοιπόν; Το «Utgard» σίγουρα αποτελεί μία ακόμη γενναία κίνηση από την πλευρά των Νορβηγών, χρειάζεται ανοικτό μυαλό και πολλά ακούσματα για να μπεις στο πνεύμα του. Οι ENSLAVED του 2020 τιμούν το παρελθόν τους και προχωράνε μπροστά. Οι καλές στιγμές του δίσκου είναι σίγουρα πολλές και αν νομίζετε ότι ένα πάντρεμα επικού Black Metal με prog μουσική, μελωδίες αλλά και δύναμη είναι κάτι που θα γουστάρατε τώρα που μπαίνει σιγά σιγά ο χειμώνας, σίγουρα αυτός εδώ ο δίσκος αποτελεί μια κορυφαία επιλογή!

Βαθμολογία: 7,5/10
Συντάκτης:  Αντώνης Λιβάνιος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: ENSLAVED – Επίσημη Σελίδα

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu