Enshadowed – Stare Into The Abyss

Enshadowed – Stare Into The Abyss

Χρονολογία: 2020
Συνολική Διάρκεια: 35:00
Εταιρεία:  Odium Records

Οι Έλληνες blacksters «Enshadowed» ξεκίνησαν την πορεία τους πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 90 ως «Sacrificial” κι αργότερα ως «Nocternity Enshadowed”. Το πρώτο τους LP «Messengers Of The Darkest Dawn» κυκλοφόρησε το 2002 και σε αυτό η μπάντα παρουσιάζεται με τη σημερινή της ονομασία, ενώ την επόμενη χρονιά (2003) ακολούθησε το δεύτερό τους LP με τον τίτλο «Intensity». Το 2013 (και πολλά splits αργότερα) οι ENSHADOWED κυκλοφορούν το τρίτο τους full length «Magic Chaos Psychedelia» και το 2020 ως τρίο πλέον (Serpent: vocals, Necro: guitars, Golgotha: bass) και με την προσθήκη του σέσσιον ντράμερ Γιώργου Τράκα στο στουντιακό τους line-up, κυκλοφορούν το «Stare Into The Abyss» σε βινύλιο και CD.
Με μια φράση και χωρίς πολλά πολλά, εδώ έχουμε να κάνουμε με 35 λεπτά γεμάτα old-school Black Metal μέσα σε επτά τραγούδια.

Το άλμπουμ ξεκινά με το «An Aspect Of Chaos», ένα αρκετά «in your face» κομμάτι, που εισάγει τον ακροατή τόσο στο εξαιρετικό drumming του Τράκα, όσο και στην πολύ καθαρή και ισορροπημένη παραγωγή.

Τα «The Great Animist» και «Beyond The Knowledge Of Truth» που έπονται, ακολουθούν νορβηγικές συνταγές με μεγάλη επιτυχία. Tremolo riffs και half time arpeggiated chords πάνω σε πολυβολικά blast-beats, καταθλιπτικά breaks με μινιμαλιστικές μελωδικές γραμμές είναι μερικές από αυτές. Και μέχρι τώρα ο ακροατής σίγουρα έχει προσέξει τόσο τις εξαιρετικές φωνητικές ικανόητες του Serpent, όσο και την πολύ οργανωμένη δομή των κομματιών.

Στο «Blackened Mouth Of Despair» υπάρχει ένα έντονο άρωμα ελληνικού black metal που μας υπενθυμίζει πως εκτός από τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, υπάρχουν και στην Ελλάδα ντόπιες ρίζες στο είδος που δεν πρέπει να ξεχαστούν.

Και τώρα τα τρία τελευταία τραγούδια που αποτελούν και το αγαπημένο μου μέρος του δίσκου: «Divide You Fall», «A Form Of Agony» και «Entropy Of Men». Εδώ οι μουσικές ιδέες ξαφνιάζουν ευχάριστα ενώ την ίδια στιγμή η μπάντα δεν ξεστρατίζει βήμα από της αναφορές της. Κι αυτό είναι εντυπωσιακό! Old-school και second wave; Ναι, αλλά όχι τα ίδια και τα ίδια ξανά…

Μπορεί η νορβηγική επιρροή να είναι συνεχώς παρούσα, αλλά εδώ μιλάμε για μια ελληνική μπάντα που μετράει πάνω από 20 χρόνια δράσης στην πλάτη της. Δεν μιμούνται. Το second wave έχει αφομοιωθεί καλά και πλέον συνενώνεται δημιουργικά με ηχητικά χαρακτηριστικά που η ελληνική σκηνή έχει αφήσει στο genre μέσα στα χρόνια. Το ατμοσφαιρικό στοιχείο είναι πανταχού παρόν από το εξώφυλλο και τη μουσικά μέχρι τους στίχους, αλλά δεν γίνεται ποτέ κουραστικό και ανιαρό. Οι συνθέσεις είναι δυνατές, η παραγωγή υψηλού επιπέδου, ο Serpent αποδίδει τα τραγούδια με μαεστρία και χωρίς υπερβολές, ο ήχος του Necros  είναι απίστευτος (οι κιθάρες είναι άριστα σμιλεμένες από την αρχή έως το τέλος του άλμπουμ) και το μπάσο του Golgotha είναι πάντα εκεί, βαρύ όπως του πρέπει, να ολοκληρώνει την ενορχήστρωση.

Υπάρχει κάτι που δε μου άρεσε; Μου φάνηκε πως το «Stare Into The Abyss» είναι υπερβολικά τέλειο, πολύ quantised. Υπήρξαν στιγμές που ένιωσα πως οι ηχητικές ατέλειες που φυσιολογικά προκύπτουν στις ηχογραφήσεις ήταν τόσο εξαντλητικά διορθωμένες, που το αποτέλεσμα ακούγονταν σε σημεία κρύο και μηχανικό. Από την άλλη, αυτή είναι μια τακτική που ακολουθούν τα περισσότερα από τα «μεγάλα ονόματα» της σκηνής στις μέρες μας. Ίσως έχει έρθει η ώρα οι μουσικοί στο ακραίο μέταλ να ξανασκεφθούν τις συνολικές αισθητικές αξίες αυτής της μουσικής και να αναφωνήσουν το σοφό ρητό του Cartman «Screw you guys, I’m going home!…», όπου κι αν αυτό το σπίτι ηχητικά βρίσκεται.

Μιλάμε τελικά για ένα σπουδαίο άλμπουμ; Χωρίς να είναι κάτι ριζοσπαστικό, νομίζω πως είναι μια δουλειά με σοβαρή υπόσταση. Είναι πραγματικά διασκεδαστικό για τον ακροατή και δεν του λείπει η μουσικότητα και οι φρέσκες ιδέες. Το σημαντικό ερώτημα είναι: Το αγόρασα; Ναι. Και θα πρότεινα ανεπιφύλακτα να το αγοράσετε κι εσείς.

Βαθμολογία: 7,5/10
Συντάκτης: Γιάννης Τζιάλας
Διαδικτυακός Σύνδεσμος:  ENSHADOWED – Επίσημη Σελίδα

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu