Enemy of Reality – Where Truth May Lie

You are currently viewing Enemy of Reality – Where Truth May Lie

Χρονολογία: 2023
Συνολική  Διάρκεια: 44.06
Εταιρεία: Vinyl Store7

7 χρόνια ήταν πολλά για τους symphonic metallers ENEMY OF REALITY και επιτέλους φέτος επιστρέφουν δισκογραφικά με το νέο τους άλμπουμ με τίτλο «Where Truth May Lie». Μετά το «Rejected Gods» to 2014 και το «Arahkne» το 2016, η μπάντα το πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και αποδεικνύει ότι πλέον συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του είδους της.

Το «Where Truth May Lie» είναι ένα ακόμα θεματικό άλμπουμ που βασίζεται στην πλούσια ελληνική μυθολογία. Μάλιστα θα έλεγα ότι είναι ένα από τα πιο συνεκτικά -όσον αφορά τη ροή της ιστορίας που διηγείται- άλμπουμ  που έχω ακούσει αφού ακόμα και μόνο οι τίτλοι σου δίνουν μια πολύ καλή εικόνα της ιστορίας. Μέσα από τα 11 τραγούδια ακολουθούμε τον ήρωα, έναν ιερέα στην Αρχαία Ελλάδα που βιώνει τραγικά γεγονότα που του καταστρέφουν τη ζωή αφού χάνει γυναίκα και παιδί από φωτιά την ώρα που προσεύχονταν. Μέσα στην απελπισία του θα αναζητήσει τη λύτρωση στα δάση όπου μυθικά όντα όπως οι Σάτυροι, οι Νύμφες και οι Κένταυροι θα τον καλωσορίσουν και θα προσπαθήσουν να τον πείσουν ότι η μόνη αλήθεια κρύβεται στη μουσική, τον χορό, το κρασί και τον έρωτα.  Από το πρώτο κομμάτι, το (σχεδόν) ορχηστρικό εισαγωγικό «Final Prayer» (η τελευταία προσευχή πριν ξεσπάσει η κόλαση και ο ήρωας χάσει την πίστη του στους θεούς που λάτρευε και υπηρετούσε) μέχρι και το τελευταίο και από τα πιο heavy τραγούδια του άλμπουμ, «Baptised in Fire» που ξεκινάει με τον σπαρακτικό στίχο «…All my life has been in vain», ο ακροατής ταξιδεύει στην αρχαία Ελλάδα με τη βοήθεια της αιθέριας και αψεγάδιαστης φωνής της Ηλιάνας Τσακιράκη αλλά και παραδοσιακών οργάνων όπως η κρητική λύρα και ο αυλός. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να λείπει ο αυλός, το αγαπημένο όργανο του τραγοπόδαρου μπαγαπόντη Σάτυρου στον οποίο είναι αφιερωμένο ένα από τα καλύτερα τραγούδια του άλμπουμ με τίτλο «Goat – Legged Deceiver» με την υπέροχη SOAD-ική εισαγωγή και τα σούπερ κιθαριστικά σόλο.

Ακόμα καλύτερο το πρώτο single «Serenade of Death» που περιγράφει την τραγική ιστορία του Σάτυρου Μαρσύα που τόλμησε να αντιπαρατεθεί με τον Απόλλωνα με κόστος την ίδια του τη ζωή. Είναι το πιο ιδιαίτερο τραγούδι του άλμπουμ με μια ποικιλία οργάνων να παρατάσσονται μπροστά μας, την φωνή της Ηλιάνας να ντύνεται με μια παραδοσιακή ενδυμασία και τα growl φωνητικά να τονίζουν την σκληρή μοίρα του Μαρσύα. Επίσης δεν μπορούσα να μην αναρωτηθώ πως θα ακουγόταν για παράδειγμα το εξαιρετικό «At The Edge of Madness» παιγμένο ζωντανά με τη συνοδεία χορωδίας, λύρας και όλων των παρελκόμενων να ζωντανεύει τον ήρωα που στα πρόθυρα της τρέλας και πνιγμένος από τη θλίψη αναζητά την αλήθεια μέσα στις στάχτες.

Το συγκεκριμένο άλμπουμ καταφέρνει καλύτερα και από τα προηγούμενα να εντάξει την ατελείωτη φωνή της Τσακιράκη στα συμφωνικά metal μονοπάτια που ακολουθεί η μπάντα. Η αίσθηση που αποκόμισα ακούγοντας πολλές φορές το άλμπουμ είναι ότι αυτή τη φορά το συγκρότημα βρήκε 100% τον ήχο του και τη δύσκολη ισορροπία που απαιτείται. Παραδοσιακά όργανα μας μεταφέρουν στο παρελθόν όπου ζουν οι ήρωές μας, τα growl φωνητικά διακριτικά και στρατηγικά τοποθετημένα μέσα στα τραγούδια υπάρχουν εκεί για τους πιο σκληροπυρηνικούς χεβιμεταλάδες, που σίγουρα θα μείνουν ικανοποιημένοι και από τις –όπως πάντα –εξαιρετικές κιθάρες και ντραμς.  Όλα αυτά φυσικά ντύνονται με ένα εξαιρετικό artwork από Thoth Graphics, σκοτεινό και επιβλητικό, οπτικοποιημένο στο βίντεο κλιπ που κυκλοφόρησε το συγκρότημα για το τραγούδι «Serenade of Death» και επιμελήθηκε ο Bob Katsionis.

Μία δουλειά που αναμφισβήτητα περνάει τους ENEMY OF REALITY στο επόμενο επίπεδο! Καλοτάξιδο!

Tracklist

 1. Final Prayer
 2. Downfall
 3. At the Edge of Madness
 4. The Vineyard Song
 5. Serenade of Death
 6. Ever-lusting
 7. Tears of Echo
 8. Long-forgotten
 9. Deliverance
 10. Goat-legged Deceiver
 11. Baptised in Fire

Βαθμολογία: 8 / 10
Συντάκης: Κώστας Μπουντούκος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: ENEMY OF REALITY – Επίσημη σελίδα

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση