Decapitated – Cancer Culture

You are currently viewing Decapitated – Cancer Culture

Χρονολογία: 2022
Συνολική Διάρκεια: 37:12
Εταιρεία: Nuclear Blast

DECAPITATED! Αυτή η Death Metal μηχανή εκ Πολωνίας, επανέρχεται στο προσκήνιο πέντε χρόνια μετά την τελευταία της δισκογραφική δουλειά, με το άλμουμ «Cancer Culture». Το συγκρότημα έχει περάσει από χίλια κύματα στα περίπου είκοσι πέντε χρόνια καριέρας και εύχομαι -επιτέλους- να βρει μια σταθερότητα και να συνεχίσει να παράγει κορυφαίο, μοντέρνο Death Metal. Λίγα λόγια για τους DECAPITATED: ξεκίνησαν το 1997, ως μια τετραμελής μπάντα, αποτελούμενη από εφήβους με το όνειρο να έχουν την πιο τεχνική και βαριά μουσική από όλα τα αντίστοιχα συγκροτήματα της εποχής. Το 2007 και ενώ το συγκρότημα βρισκόταν σε περιοδεία, ένα τροχαίο κοστίζει τη ζωή του drummer «Vitek», ρίχνει σε κώμα τον τότε τραγουδιστή «Covan» και αναγκάζει τους DECAPITATED να μπουν σε παύση. Το 2009 ωστόσο, ο κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος «Vogg», μετά από ένα σύντομο πέρασμά του από τους VADER, ανακοινώνει πως σκοπεύει να συνεχίσει το έργο του συγκροτήματος. Έκτοτε, οι DECAPITATED αλλάζουν συνεχώς μέλη στο ρυθμικό τομέα (μπάσο και τύμπανα) και πλέον είναι χωρίς «μόνιμο» μπασίστα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γνωστός σε όλους πλέον «Krimh» έκανε ένα πέρασμα την περίοδο 2009-2012 από το συγκρότημα. Τέλος να αναφέρουμε και τα μπλεξίματα με την αστυνομία το 2017 στις Η.Π.Α. που στέρησαν από την μπάντα μια ευρωπαϊκή περιοδεία στο πλευρό των KREATOR. Προφανώς και τα μέλη του συγκροτήματος αθωώθηκαν από όλες τις κατηγορίες, γι’ αυτό και γράφουμε τώρα για το τελευταίο τους άλμπουμ…

Το «Cancer Culture» αποτελείται από δέκα συνθέσεις και έχει διάρκεια λίγο παραπάνω από 37 λεπτά. Το εξώφυλλο του δίσκου θεωρώ ότι ταιριάζει γάντι με την όλη αισθητική του δίσκου, ξεφεύγοντας από τα κλασσικά Death Metal εξώφυλλα με τα σπληνάντερα, κάτι που δεν έχουμε δει άλλωστε σε εξώφυλλο των DECAPITATED ως τώρα. Μουσικά, το «Cancer Culture» θα έλεγε κανείς ότι κινείται σε παρόμοια μονοπάτια με τα τελευταία άλμπουμ του συγκροτήματος. Χαρακτηριστικά του είναι τα ισοπεδωτικά κιθαριστικά riff, τα λιγοστά σόλο και το ανελέητο κοπάνημα στα τύμπανα. Λίγο-πολύ ένας συνηθισμένος Death Metal δίσκος, σωστα; Αυτό που πραγματικά κάνει το «Cancer Culture» να ξεχωρίζει είναι ότι πρόκειται για έναν έντονο συναισθηματικά δίσκο, με ενδιαφέρουσες μελωδίες, τεχνικά σημεία και μια σχεδόν μελαγχολική αύρα, χωρίς όμως να εμπίμπτει σε Melodic Death μονοπάτια. Είναι ένα άλμπουμ που βγάζει συναίσθημα, αλλά κρατάει χαρακτήρα και ξεσπάει όταν και όπου χρειάζεται, κρατώντας έτσι το ενδιαφέρον αμείωτο. Στα αξιοσημείωτα, οι συμμετοχές της Tatiana Shmayluk των JINJER στο τραγούδι «Hello Death» και του Robb Flynn των MACHINE HEAD στο τραγούδι «Iconoclast».

Οι DECAPITATED δείχνουν από την αρχή τις άγριες προθέσεις τους, με το εισαγωγικό «From The Nothingness With Love» να καταλήγει ιδανικά στην αρχή του ομώνυμου και εντελώς συναυλιακού «Cancer Culture». Συνεχίζοντας, έχουμε το πιο μελωδικό «Just A Cigarette», που είχε κυκλοφορήσει λίγους μήνες πριν το άλμπουμ με τη μορφή EP που περιείχε επίσης τα τραγούδια «Hello Death» και «Cancer Culture». Το κατεδαφιστικό «No Cure» παίρνει τη σκυτάλη και μας θυμίζει τις πιο τεχνικές ρίζες των DECAPITATED, πριν έρθει το εξαιρετικό «Hello Death» με τα φωνητικά της Tatiana Shmayluk να κλέβουν δικαίως την παράσταση. Παρόμοια κατάσταση έχουμε και στο «Iconoclast» που στα καθαρά φωνητικά ακούμε τον Robb Flynn, σε ένα ακόμα αξιομνημόνευτο τραγούδι του άλμπουμ. Στο «Suicidal Space Programme» οι Πολωνοί μάς επιστρέφουν και πάλι στις πιο παλιές τους δουλειές, που είχαν πιο τεχνικό χαρακτήρα και η ίδια «παράνοια» συνεχίζεται και στο -μόλις ογδόντα δευτερολέπτων διάρκειας- «Locked». Πλησιάζοντας προς το κλείσιμο του «Cancer Culture», έχουμε το άκρως μελωδικό και μελαγχολικό  «Hours As Battlegrounds» που δημιουργεί ιδανική ατμόσφαιρα για το καταληκτικό και καταπληκτικό «Last Supper».

Εν ολίγοις, οι DECAPITATED συνεχίζουν ακάθεκτα την παραγωγή κορυφαίων δίσκων  και δεν φοβούνται να δοκιμάσουν νέα πράγματα, μένοντας πάντα πιστοί όμως στο αρχικό τους όραμα. Το «Cancer Culture» είναι ένα άλμπουμ αντάξιο της ιστορίας του συγκροτήματος και κρατάει ψηλά την Πολωνική Death Metal σημαία.

Βαθμολογία: 7,5/10
Συντάκτης: Βαγγέλης «Αρκούδα» Κατσής
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: DECAPITATED – Επίσημη Σελίδα

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση