Darkthrone – Astral Fortress

You are currently viewing Darkthrone – Astral Fortress

Χρονολογία: 2022
Συνολική Διάρκεια: 40:00
Εταιρεία: Peaceville Records

Οι DARKTHRONE αποτελούν μία από τις ελάχιστες μπάντες του Νορβηγικού Black Metal, η οποία έχει παγιώσει στους οπαδούς της την πεποίθηση ότι κάθε δύο με τρία χρόνια, το πολύ, θα κυκλοφορεί νέα μουσική. Σε κανέναν λοιπόν δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι Νορβηγοί ανακοίνωσαν πως φέτος θα κυκλοφορήσουν το εικοστό άλμπουμ της καριέρας τους με τίτλο «Astral Fortress», μόλις έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του «Eternal Hails……». Μάλιστα, η πρώτη ανακοίνωση συνοδεύτηκε και από την αποκάλυψη του εξωφύλλου, το οποίο είναι πραγματικά από τα χειρότερα που έχουμε δει…

Στο εξώφυλλο, λοιπόν, ένας τύπος κάνει πατινάζ στην χιονισμένη ύπαιθρο και φοράει ένα μπουφάν με ένα τεράστιο ραφτό, το οποίο απεικονίζει το εξώφυλλο του τεράστιου άλμπουμ «Panzerfaust». Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ του συγκεκριμένου άλμπουμ και της σύνθεσης που ανοίγει το «Astral Fortress», καθώς το «Caravan of Broken Ghosts» θυμίζει, χωρίς να μπορεί ούτε να αγγίξει φυσικά ποιοτικά, το «Quintessence». Οι DARKTHRONE, λοιπόν, και στο νέο άλμπουμ συνεχίζουν αυτό το οποίο ξεκίνησαν το 2016 στο «Arctic Thunder», και συνέχισαν πιο έντονα στα «Old Star» και «Eternal Hails……». Δηλαδή, τα αργά, με μεγάλη διάρκεια τραγούδια, με τις επιρροές τους να είναι κυρίως το Doom Metal και το κλασσικό Heavy Metal και, σε μικρότερο βαθμό, το Black Metal των BATHORY και των CELTIC FROST.

Ο δίσκος περιλαμβάνει άλλα έξι τραγούδια, τα οποία κινούνται στο ίδιο ακριβώς μουσικό μοτίβο, δηλαδή στο Blackened Doom Metal, ενώ σε σύγκριση με την προηγούμενη δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το «Astral Fortress» έχει περισσότερα στοιχεία κλασσικού Heavy Metal και μια πιο «επική» ατμόσφαιρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σύνθεση με τον περίεργο τίτλο «The Sea Beneath The Seas Of The Sea», το οποίο έχει διάρκεια δέκα λεπτά και αρκετές μελωδικές στιγμές. Επίσης, στο τραγούδι «Stalagmite Necklace», οι Νορβηγοί χρησιμοποιούν πλήκτρα ενισχύοντας την μελαγχολική ατμόσφαιρά του, ενώ το «Kolbotn, West Of The Vast Forests» αποτελεί έκπληξη, καθώς είναι μία δίλεπτη περίπου ambient σύνθεση, κάτι το οποίο σίγουρα δεν θα περιμέναμε από τους DARKTHRONE.

Δυστυχώς όμως, η ποιότητα των συνθέσεων δεν θα έλεγα ότι διεκδικεί δάφνες, καθώς το στοιχείο της επανάληψης είναι έντονο, ενώ, συνολικά, ο δίσκος βγάζει μια προχειρότητα, μιας και οι DARKTHRONE ακούγονται σαν να μην έχουν δουλέψει ιδιαίτερα τα τραγούδια στο στούντιο. Οκ, δεν νομίζω ότι κανείς περιμένει να μας προσφέρουν οι Νορβηγοί κάποιο αριστούργημα, μετά από τόσους δίσκους. Η προσφορά τους είναι ήδη τεράστια και ανεκτίμητη και πάντα έκαναν αυτό που γούσταραν – ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι παίζουν τα ακούσματά τους. Όμως, όταν συνεχίζεις και κυκλοφορείς νέα μουσική, θα κριθείς αναλόγως. Ιδιαίτερα όταν ζητάς από τους οπαδούς σου να αγοράσουν το άλμπουμ, καθώς δεν σε τιμάει να προσφέρεις κυκλοφορίες, όπου από το εξώφυλλο μέχρι και τις συνθέσεις, η μετριότητα είναι διάχυτη.

Βαθμολογία: 6/10
Συντάκτης: Νίκος Μανούσης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: DARKTHRONE – Σελίδα Facebook

Please follow and like us:

This Post Has 3 Comments

 1. dimitrios argyrakis

  Εξώφυλλο ντροπή,”video clip” πιο ντροπή το περιεχόμενο και για μένα είναι ένα 6/10.Δεν ειναι ο χειροτερος δισκος τους παντως

 2. Antonis Kourounis

  Συμφωνώ στα περισσότερα! Ως φανατικός οπαδός των Darkthrone αυτό που έχω να πω είναι ότι μόνο το όνομα θυμίζει πλέον την παλιά ένδοξη και φουλ επιδραστική Black Metal μπάντα. Πλέον κινούνται στα μονοπάτια του old school metal, με doom επιρροές. Ο δίσκος μέτριος και εύκολα θα ξεχαστεί, όμως τους συγχωρούμε για τις πολλές δισκάρες αριστουργήματα που μας χάρισαν!

 3. George Manis

  Συμφωνώ με τον Νίκο.
  Το εξάρι και πολύ του πέφτει. Σαν να κάνουν προσπάθεια για αρπαχτή.

Αφήστε μια απάντηση