Συναυλία: Unverkalt, Bipolar Architecture, Their Methlab (Temple Club, Αθήνα – 17/9/2022)

You are currently viewing Συναυλία: Unverkalt, Bipolar Architecture, Their Methlab (Temple Club, Αθήνα – 17/9/2022)

Δε θα πω ψέματα! Περίμενα αυτό το live εδώ και σχεδόν 2 χρόνια. Οι UNVERKALT κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους «L’Origine Du Monde» μέσα στην καρδιά της πανδημίας. Και τα παιδία δούλεψαν πολύ σκληρά για να το προωθήσουν, σε συνθήκες εντελώς πρωτόγνωρες για όλους, όπου όλα έπρεπε να γίνουν εξ αποστάσεως…και ναι, τα κατάφεραν…και με το παραπάνω… Και κάπως έτσι έφτασαν και οι μουσικές τους σε μένα και κέρδισαν τα απαιτητικά αυτιά μου. Και κάπως έτσι έφτασε η στιγμή, το Σάββατο 17 Σεπτέμβριου 2022 στο Temple, για να παρουσιάσουν το άλμπουμ τους, αλλά ταυτόχρονα και τους ίδιους! Και δεν ήρθαν μόνοι τους. Έφεραν μαζί τους και φίλους, τους Γιαννιώτες THEIR METHLAB και τους BIPOLAR ARCHITECTURE, μία μπάντα που κινείται μεταξύ Βερολίνου και Κωνσταντινούπολης. Ταιριαστό, μιας και οι ίδιοι οι UNVERKALT κινούνται μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας!

Έφτασα στο Temple σχετικά νωρίς και προς ευχάριστη έκπληξή μου, η Demetria Kvu, η φωνή της μπάντας, με αναγνώρισε και ήρθε κατ’ ευθείαν προς το μέρος μου. Αγκαλιές και φιλιά σα να γνωριζόμαστε ήδη, σα παλιοί φίλοι που είχαν χρόνια να βρεθούν. Και ανεβήκαμε μαζί στον πρώτο όροφο να με συστήσει στην υπόλοιπη μπάντα. Εδώ να σταθώ και να πω ότι ταυτόχρονα με την παρουσίαση του «L’Origine Du Monde», στον πρώτο όροφο του Temple πραγματοποιούνταν μία όμορφη έκθεση από καλλιτέχνες ψηφιακής τέχνης και ζωγράφους. Καθώς γνώριζα ένα-ένα τα παιδία, έφερνα στο μυαλό μου όλες τις συζητήσεις μαζί τους μέσω social, όταν η καραντίνα μας ήθελε κλεισμένους στα σπίτια μας…

Και λίγο συζητώντας με τους UNVERKALT και μέχρι να πω δυο κουβέντες με κάτι φίλους που συνάντησα, βλέπω τους THEIR METHLAB να ανεβαίνουν στην σκηνή. Λίγο παράξενο αφού περίμενα να τους δω δεύτερους. Αργότερα, οι ίδιοι θα μας έλεγαν ότι κάποιο μέλος των BIPOLAR ARCHITECTURE καθυστέρησε να φτάσει στο αεροδρόμιο, οπότε και άλλαξε η σειρά. Τελικά αυτό το «happy accident» άρεσε ιδιαίτερα στ’ αυτιά μου, όπως αποδείχτηκε. Ο ορχηστρικός ήχος των THEIR METHLAB, βαδίζει κυρίως μέσα στα μονοπάτια του post rock, αρκετές φορές όμως αλλάζει ξαφνικά πορεία και συναντά αυτά του post metal (τουλάχιστον έτσι το ερμηνεύουν τα ακουστικά μου κανάλια). Τα παιδία βρήκαν στη σκηνή, πήραν τα όργανά τους, κατέβασαν τα κεφάλια τους και αρχίσαν να παίζουν τις μουσικές τους, όπως ακριβώς αρμόζει σε αυτό το είδος. Χωρίς όμως να χάσουν την επαφή με το κοινό…Και με αυτό τον τρόπο με κέρδισαν και με ταξίδεψαν…κλείνεις τα μάτια και ταξιδεύεις…αυτό δίνει η instrumental μουσική και οι THEIR METHLAB το πρόσφεραν απλόχερα! Το κάνουν καιρό και το κάνουν καλά! Και μετά ένα διαλειμματάκι για να πάρεις μία μπύρα και για πεις τις πρώτες εντυπώσεις σου σε οποίον βρίσκεται δίπλα σου…

Ήρθε λοιπόν η σειρά των BIPOLAR ARCHITECTURE, οι οποίοι αν και αργοπορημένοι, για καλή μου τύχη, τα κατάφεραν (η ψυχή τους μόνο ξέρει τι άγχος θα πέρασαν μέχρι να ανέβουν!). Τα παιδία εγώ δε τα ήξερα και ούτε τις μουσικές τους. Το μόνο που γνώριζα για τη μπάντα ήταν ότι είχαν εμφανιστεί το καλοκαίρι μαζί με τους UNVERKALT στη Γερμανία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οπού έχω live μπροστά, προτιμώ να περιμένω και να γνωρίσω τους ήχους μιας μπάντας εκεί. Τις περισσότερες φορές ανταμείβομαι γι’αυτό… Και με τους BIPOLAR ARCHITECTURE το ίδιο έγινε, από το πρώτο δίλεπτο το είχα ήδη καταλάβει…ο βασικός κορμός τους είναι post metal, αλλά αλήθεια το λέω, τουλάχιστον όπως εγώ το αντιλήφθηκα, υπήρχαν ολόκληρα κομμάτια μέσα στα τραγούδια τους που όχι απλά «μπλάκιζαν», αλλά ήταν τελείως Black Metal. Τους λάτρεψα κι έτσι ούτε που κατάλαβα πως βρέθηκα δύο σειρές μπροστά. Ο μικροκαμωμένος frontman τους Sarp Keski φάνταζε τεράστιος!  Έμενε πάντα πίσω με τους υπόλοιπους όταν έπαιζε τις κιθάρες του και ερχόταν μπροστά όταν ήταν τραγουδήσει. Οι BIPOLAR ARCHITECTURE με καθήλωσαν από την αρχή ως το τέλος. Και μόλις τελείωσαν αγόρασα από τον πάγκο το ντεμπούτο άλμπουμ τους «Depressionland».

Άλλη μια μπύρα (η τέταρτη αν δε κάνω λάθος!) και πήρα θέση στην αριστερή πλευρά της σκηνής. Ο κόσμος είχε μαζευτεί προς τα μπροστά γι’ αυτό και η προσμονή ήταν γλυκιά. Και βγαίνουν πρώτα τα τέσσερα αγόρια, αρχίζοντας τα σκοτεινά ορχηστρικά τους. Και μετά έρχεται το αερικό που ακούει στο όνομα Demetria και ανοίγει το στόμα της και βγαίνει αυτή η φωνάρα! Το εύρος της φωνής της ξεκινάει από το πάτωμα και φτάνει στο Θεό!! Έχω ακούσει το άλμπουμ -ούτε ξέρω πόσες φορές- και ήμουν σίγουρη ότι η φωνή της θα παρέμεινε αναλλοίωτη στο live, αυτή η φωνή που δένει και με τις βαριές κιθάρες αλλά και με τους πιο ψηλούς ήχους τους. Σε μία μπάντα που μέσα στο Temple, κομμάτι με κομμάτι έδειχνε όχι μόνο αυτό πού είναι, αλλά και που μπορεί να φτάσει. Τα μέλη της έδεσαν μοναδικά και ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο χωρίς να τον καπελώνει. Ψηλά και χαμηλά strokes από τα τρία έγχορδα, δυναμικά τύμπανα, αιθέρια φωνητικά…όλα δουλεύαν ταυτόχρονα και συνεργατικά, με διαφορετικό ταμπεραμέντο μεν, αλλά προς την ίδια κατεύθυνση.

Και έτσι το «L’Origine Du Monde» ξεδιπλώθηκε αβίαστα χωρίς κόπο και μας παρέσυρε στο μαγικό ταξίδι του μέσα από τους post Metal ήχους του, τις εναλλακτικές πινελιές, τα έντονα γυρίσματά, τους υπέροχους στίχους και τα μοναδικά φωνητικά. Δεν είμαι μουσικός για να κρίνω τις τεχνικές, οπότε μόνο την άποψη μου έχω. Οι Metal μουσικές μου προτιμήσεις κινούνται κυρίως στο χώρο του Post/Doom/Sludge Metal, αλλά αυτό που λατρεύω στους UNVERKALT είναι το crossover τους σε πιο εναλλακτικά μονοπάτια και σε μουσικά ήδη που επίσης αγαπώ. Killer combo κατ΄εμέ! Και το Σάββατο μου απέδειξαν ότι αυτό που έκαναν στουντιακά μπορούν να το κάνουν εξίσου καλά και live. Και αυτό είναι μόνο η αρχή….ξέρω, θα φτάσουν ψηλά εντός και εκτός….!

Ευχαριστώ πολύ και τις 3 μπάντες για ένα live που πραγματικά το χρειαζόμουν!

Ανταπόκριση: Έφη Γαλιατσάτου
Επιμέλεια Εξωφύλλου: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Ανταπόκρισης: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Φωτογραφίες: Έφη Γαλιατσάτου
Βίντεο: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Ημερομηνία: 17 Σεπτεμβρίου 2022
Copyright © 2022 by THEGALLERY.GR

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση