Celestial Season – The Secret Teachings

Celestial Season – The Secret Teachings

Χρονολoγία: 2020
Συνολική Διάρκεια: 1:01:48
Εταιρία: Burning World Records

       Συναισθήματα. Πλείστα συναισθήματα. Νοσταλγία. Έρωτες, καρδιοχτύπια. Απογευματινός φθινοπωρινός καιρός, μουντός μα και ζεστός, υγρασία,  καφές με το booklet στο χέρι, να διαβάζεις, να νιώθεις, να συγκινείσαι. Να πηγαίνεις πάλι πίσω, να ξαναπροχωράς μπροστά, να αφουγκράζεσαι. Να είσαι εντελώς συγκεντρωμένος, να προσπαθείς τίποτα να μην σου χαλάσει την προσοχή. Να ρουφάς τις νότες, τις λέξεις με όλη τη ζωντάνια και τη ζέση  της νιότης, να νιώθεις τον ενθουσιασμό για την ανακάλυψη κάτι μαγικού, κάτι πρωτόγνωρου, να γίνεσαι κοινωνός αυτής της ανακάλυψης. Κάπως έτσι ένιωθα όντας  νεαρός  το 1995 με την κυκλοφορία του «Solar Lovers» των  Ολλανδών  CELESTIAL SEASON. Ενός δίσκου που πραγματικά με είχε συγκλονίσει.

        Τα χρόνια πέρασαν, ο κόσμος προχώρησε, εγώ προχώρησα (θέλω να πιστεύω), οι CELESTIAL SEASON κι αυτοί προχώρησαν λοξοδρομώντας όμως από τον Doom/Death ήχο κατευθυνόμενοι σε εναλλακτικά μονοπάτια, ώσπου αποφάσισαν να «κλείσουν το μαγαζί» κάπου στις αρχές του 2000. Για σχεδόν 20 χρόνια σιγή, ώσπου η παρέα του τραγουδιστή Stefan Ruiters (με πέρασμα από τους άλλους παραγνωρισμένους ORPHANAGE), του μπασίστα Lucas Van Slegtenhorst, του ντράμερ Jason Kohnen, tων κιθαρωδών Olly Smit και Pim van Zanen αποφάσισαν να επαναδραστηριοποιηθούν και να παίξουν πάλι μαζί.. Σε αυτό το δεύτερο ξεκίνημα φώναξαν τη βιολίστρια Jiska ter Bals και την τσελίστρια Elianne Anemaat για να συνδράμουν κι αυτές, μια κίνηση πολύ σημαντική όπως θα δούμε στη συνέχεια.

      Το «Secret Teachings» ξεκινάει με τον πιο ιδανικό τρόπο, το μαγευτικό βιολί που σε ταξιδεύει μέχρι να μπούν τα βαριά σπηλαιώδη φωνητικά του Stefan Ruiters, ίδια κι απαράμιλλα, σαν να μην πέρασαν 20 χρόνια. Δεκατρία τραγούδια συνολικά, τα τρία από αυτά instrumental, απαρτίζουν το δίσκο με την παλιομοδίτικη  Doom/Death αύρα να πλανάται παντού και να στοιχειώνει το χώρο, δείχνοντας ότι το «Secret Teachings» εάν είχε κυκλοφορήσει μετα το «Solar Lovers» θα εκτόξευε τη σταδιοδρομια των CELESTIAL SEASON και θα τοποθετούνταν στο ίδιο βάθρο με τα «Serenades», «Turn Loose The Swans», «Icon» ακόμη και το «Wildhoney», για να μην πώ και το «Macabre Sunsets» αν έλειπε το εκνευριστικό drum machine. Τα «They Saw It Come From The Sky» και «Lunar Child» ΔΕΝ γράφονται τέτοιοι ύμνοι κάθε μέρα  με το «A Veil Of Silence» να σε ταξιδεύει σε κόσμους μακρινούς ,μυθικούς , κόσμους που σαν άλλη πατρίδα των Λωτοφάγων δεν σε αφήνουν να φύγεις εύκολα πίσω ξεχνώντας το ποιος είσαι και από πού είσαι και το βασικότερο, για πού ξεκίνησες και που θα κατέληγες.. Το «Red Water» αργόσυρτο όπως πρέπει, μεγαλειώδες, πομπώδες, αυτοκρατορικό με τη συνδρομή της Kitty Staunton αποτελεί το ιδανικό τελείωμα για αυτό που μόλις βίωσες,

    Το «Secret Teachings» δεν είναι δίσκος για ακρόαση, είναι δίσκος για βιωματική εμπειρία..Το μόνο που με ξένισε είναι η μεγάλη του διάρκεια, λίγο πάνω από μια ώρα. Ίσως αν είχαν κυκλοφορήσει κατι μικρότερο σε διάρκεια, ένα EP φερ ειπείν, θα μπορούσαν να προσελκύσουν μεγαλύτερο εύρος κοινού.  Επίσης απογοητεύτηκα κατά κάποιο τρόπο, ίσως και να θύμωσα με τους CELESTIAL SEASON γιατι ενώ είχαν τις ιδέες και το κέφι, δεν κυκλοφόρησαν αυτό το δίσκο όταν έπρεπε. Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσω σε έναν νεότερο σε ηλικία ακροατή, το πώς είναι να νιώθεις ξανά τα ίδια συναισθήματα πολλά χρόνια αργότερα ακούγοντας ένα δίσκο. Εύχομαι σε όλους να το νιώσουν, να το βιώσουν, να ζήσουν ένα τέτοιου είδους déjà vu.

       Συναισθήματα. Πλείστα συναισθήματα. Νοσταλγία. Έρωτες, καρδιοχτύπια. Απογευματινός φθινοπωρινός καιρός, μουντός μα και ζεστός, υγρασία, χωρίς booklet αυτή τη φορά για να διαβάζεις , να νιώθεις, να συγκινείσαι. Να πηγαίνεις πάλι πίσω, να ξαναπροχωράς μπροστά, να αφουγκράζεσαι. Να είσαι εντελώς συγκεντρωμένος, να προσπαθείς τίποτα να μην σου χαλάσει την προσοχή. Να ρουφάς τις νότες, τις λέξεις με όλη τη ζωντάνια και τη ζέση  της ωριμότητας, να νιώθεις τον ενθουσιασμό για την ανακάλυψη κάτι μαγικού, κάτι που έχεις ξαναζήσει και σε έχει στιγματίσει, να γίνεσαι κοινωνός αυτής της ανακάλυψης. Κάπως έτσι ένιωσα  όντας ωριμότερος στα χρόνια  το 2020 με την κυκλοφορία του « The Secret Teachings» των  Ολλανδών  CELESTIAL SEASON, ενός δίσκου που πραγματικά καταφέρνει και σε βάζει στο κλίμα της εποχής από μια μπάντα που δεν έχει να αποδείξει σε κανέναν τίποτα απολύτως.

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Δήμος Καραδήμος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: CELESTIAL SEASON – Σελίδα Facebook

Please follow and like us:

This Post Has One Comment

  1. Dimitris

    Τρομερό άλμπουμ!!! Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε. Εξαιρετικό παλιομοδίτικο doom death χωρίς να ακούγεται παρωχημένο! Μπράβο στους Ολλανδούς!

Αφήστε μια απάντηση