Black Reuss – The River Of Life

You are currently viewing Black Reuss – The River Of Life

Οι BLACK REUSS είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση του σκοτεινού ήχου που κινείται στα όρια του Doom και Gothic φάσματος. Το ιδιαίτερο όμως είναι ότι αποτελεί ουσιαστικά ένα one man band αφού ο δημιουργός του, Maurizio Dottores τα κάνει όλα και συμφέρει (εκτός από τα ντραμς). Έχουν κυκλοφορήσει ήδη δύο από τα τέσσερα άλμπουμ μια θεματικής που έχει να κάνει με το ταξίδι της ζωής. Για αυτό αλλά και για πολλά άλλα μας μιλάει ο εμπνευστής των BLACK REUSS.


– Καλησπέρα και καλώς ήρθες στο THEGALLERY.GR! Αρχικά πες μας λίγα λόγια για το project σου, το οποίο δεν αφορά ένα τυπικό Rock/Metal συγκρότημα…

Maurizio Dottore: Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον που δείχνετε για τους BLACK REUSS. Ισχύει αυτό που λες. Οι BLACK REUSS παρουσιάζονται ως συγκρότημα αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα σόλο project. Εγώ γράφω, κάνω την παραγωγή και παίζω όλα τα μουσικά όργανα εκτός από τα ντραμς. Οι BLACK REUSS είναι ένα project που βγαίνει από την καρδιά μου. Έκανα πραγματικότητα αυτό που υπήρχε στο μυαλό μου εδώ και χρόνια. Και το διασκεδάζω πραγματικά πολύ.

– Δεν είναι σύνηθες το φαινόμενο ένα συγκρότημα ή ένας καλλιτέχνης να κοιτάει τόσο μπροστά και να προγραμματίζει τη θεματολογία τεσσάρων άλμπουμ! Πες μας για το συγκεκριμένο concept και πως αυτό προέκυψε…

Maurizio Dottore: Όταν ξεκίνησα τους BLACK REUSS, απλά έγραφα τα τραγούδια και δούλευα κυρίως πάνω στον ήχο. Είχα ένα συγκεκριμένο ήχο στο μυαλό μου και έπρεπε να τον τεστάρω πρώτα. Έτσι, δημιούργησα το δικό μου στούντιο, που βασίζεται καθαρά στον ήχο των BLACK REUSS. Εκείνη την περίοδο, ζούσα ακόμα στην Ελβετία σε ένα μικρό χωριό στις όχθες του ποταμού Reuss. Υπάρχουν κάποιοι μύθοι για το συγκεκριμένο ποτάμι. Ο πιο διάσημος είναι αυτός που αφορά τη Γέφυρα του Διαβόλου (Devil’s Bridge). Όταν άκουσα γι’ αυτό ήθελα να μάθω περισσότερα και να γράψω τραγούδια με βάση τον μύθο. Αλλά αυτό το υλικό που προέκυψε δεν έφτανε για να με καλύψει μακροπρόθεσμα. Έτσι, το ένα έφερε το άλλο. Πάντα είχα στο μυαλό μου το ποτάμι που μάλιστα έδωσα και το όνομά του στο project μου και έτσι προέκυψε η θεματολογία που είναι το ποτάμι της ζωής. Ήμουν σε μια φάση όπου αναλογιζόμουν κάποια πράγματα. Ήθελα να αλλάξω ορισμένες πτυχές της ζωής μου με απώτερο σκοπό να ζω καλύτερα και πιο χαρούμενα. Να είμαι ικανοποιημένος με αυτό που έχω. Για μένα και για τους γύρω μου.

Έτσι, δημιουργήθηκαν τα 4 κεφάλαια. Η μεταμόρφωση, το ταξίδι, η άφιξη και ο θάνατος. Για μένα, αυτά είναι τα κεφάλαια σε μια ζωή. Τα άλμπουμ λοιπόν, περιέχουν τραγούδια σχετικά με αυτά τα 4 κεφάλαια. Σε γενικές γραμμές αυτή είναι η ιστορία..

– Πλέον έχεις φτάσει στο μέσον της διαδρομής! Δύο άλμπουμ έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Ποιές είναι οι αντιδράσεις από τους οπαδούς; Ο κόσμος αντιλαμβάνεται τι είναι αυτό που ακούει; Δυστυχώς, η νέα γενιά ακροατών που χρησιμοποιούν το youtube και το spotify συνήθως δεν ακούνε ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ αλλά εστιάζουν σε ένα-δυό τραγούδια και μετά προχωρούν στο επόμενο. Το σκεφτόσουν αυτό όταν αποφάσιζες να ακολουθήσεις αυτό το μονοπάτι;

Maurizio Dottore: Οι αντιδράσεις ήταν καλές μέχρι τώρα. Ακόμα και αν το όλο project «μαγειρεύεται σε χαμηλή φωτιά» έως τώρα. Όταν αποφασίζεις να κάνεις κάτι τέτοιο, σίγουρα βασίζεσαι στο γεγονός ότι θα πρέπει κάποιος να το ακούσει. Τα άλμπουμ δεν απευθύνονται σίγουρα σε περιστασιακούς ακροατές. Αλλά κάποιος μπορεί να ακούσει μεμονωμένα κάποια τραγούδια. Δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα εκεί. Από την αρχή, επέλεξα να μην ακολουθήσω τα «θέλω» των ακροατών αλλά τα δικά μου. Κάνω ότι θεωρώ σωστό και 100% αυθεντικό και δεν προσπάθησα να το προσαρμόσω στις συνήθειες των ακροατών.    

Η μουσική σου χαρακτηρίζεται ως Gothic/Doom Metal. Δοκίμασες και άλλα είδη ή ήξερες από την αρχή ότι ήθελες αυτό τον ήχο για να περιγράψεις το μοναδικό ταξίδι της ζωής;

Maurizio Dottore: Σίγουρα είχα εξαρχής έναν ήχο στο μυαλό μου και με αυτό προχώρησα. θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετές επιρροές στη μουσική μου. Αλλά όλες με αντιπροσωπεύουν και αντικατοπτρίζουν τη μουσική που θέλω να δημιουργώ. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι όταν κάποιος βλέπει τι πουλάει και προσπαθεί να το ακολουθήσει. Δεν νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο βγαίνει κάτι αυθεντικό.

Μετά από αυτά τα τέσσερα άλμπουμ, οι BLACK REUSS θα συνεχίσουν να υπάρχουν ή μιλάμε για ένα project με ημερομηνία λήξης;

Maurizio Dottore: Δεν σκέφτομαι να σταματήσω μετά από τα τέσσερα άλμπουμ. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Κάθε άλμπουμ είναι και μια γέννηση και απαιτεί πολύ ενέργεια. Μετά από κάθε άλμπουμ υπάρχει πάντα η στιγμή που λες ότι αυτή ήταν η τελευταία μου φορά και δεν το ξανακάνω στον εαυτό μου όλο αυτό. Αλλά όταν αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται, παίρνεις δύναμη και συνεχίζεις. Αν κάποια στιγμή δεν έχω τη δύναμη… τότε θα σταματήσω.

Σκοπεύεις να πραγματοποιήσεις κάποιες συναυλίες προώθησης του δίσκου; Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, από τη στιγμή που διάβασα για το όλο concept δεν μπορούσα παρά να το φανταστώ πάνω στη σκηνή συνοδευόμενο από βίντεο, ίσως ένα ηθοποιό να απαγγέλει στίχους ή κάτι τέτοιο.

Maurizio Dottore: Μου αρέσει η ιδέα σου και κάπως έτσι το σκέφτομαι και εγώ. Αλλά το όλο θέμα είναι πολύ δύσκολο, έχω συγκεκριμένες απαιτήσεις για την ποιότητα και την εκτέλεση. Αν δεν καλύπτονται οι απαιτήσεις μου, τόσο για μένα όσο και για το κοινό, τότε προτιμώ να μην το παίξω ποτέ ζωντανά. Συνολικά η αγορά των live εμφανίσεων είναι κάπως υπερτιμημένη και για μένα ελαφρώς άσχετη. Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν απλά ένα καλό πάρτι και το περιεχόμενο δεν έχει μεγάλη σημασία. Δεν μου αρέσει αυτό. Θέλω ένα κοινό που όταν πηγαίνει σε μια συναυλία, να πηγαίνει για τη μουσική και την ουσία, όχι απλά για το πάρτι.

-Πολλοί καλλιτέχνες αναφέρονται τελευταία στις δυσκολίες οργάνωσης μιας περιοδείας ή και ενός μεμονωμένου event εξαιτίας του αυξημένου κόστους. Ποιά είναι η γνώμη σου για το θέμα; Θεωρείς ότι στο μέλλον μόνο κάποιοι λίγοι καλλιτέχνες, οι πιο εμπορικοί, θα είναι ικανοί να περιοδεύουν σε πολλές χώρες; Για μένα είναι μια τρομακτική σκέψη!

Maurizio Dottore: Υπάρχουν εξελίξεις σε αυτή την κατεύθυνση. Οι μεγάλοι καλλιτέχνες πουλάνε πολλά εισιτήρια και οι μικρότεροι όχι. Αλλά αυτό δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με τα κόστη αλλά με τη μουσική σκηνή. Παλιότερα υπήρχαν ορκισμένοι οπαδοί και μία σκηνή. Ο κόσμος ήθελε να βρίσκεται εκεί. Σήμερα, πολλοί είναι ικανοποιημένοι όταν βλέπουν απλά ένα βίντεο στα social media. Στις συναυλίες, ο κόσμος προτιμάει να βιντεοσκοπεί με τα κινητά του παρά να ακούει πραγματικά. Δεν νομίζω ότι τα ακριβότερα εισιτήρια είναι το πρόβλημα αλλά περισσότερο η εξέλιξη των θεατών των συναυλιών. Επιπλέον υπάρχει και η παράμετρος ότι πλέον είναι ευκολότερο να δημιουργήσει κάποιος μουσική αφού, με την τεχνολογία, είναι ευκολότερο να γράψει κάποιος ένα τραγούδι κι ας μην έχει ιδιαίτερες γνώσεις. Επίσης, όλοι θεωρούν ότι ανήκουν σε μια σκηνή. Αλλά νομίζω ότι το να έχεις ταλέντο παίζει ακόμα και σήμερα σημαντικό ρόλο. Αν μπορείς να αγγίξεις τους ανθρώπους και να παρουσιάσεις κάτι μοναδικό που να προσφέρει συναισθηματικό δέσιμο, τότε ο κόσμος θα έρθει.

Αυτά για την ώρα! Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω ξανά για τον χρόνο σου! Μπορείς να κλείσεις τη συνέντευξη όπως επιθυμείς….

Maurizio Dottore: Και εγώ ευχαριστώ! Keep on rocking!

Συνέντευξη: Κώστας Μπουντούκος
Μετάφραση/Απόδοση στα Ελληνικά: Κώστας Μπουντούκος
Επιμέλεια Εξωφύλλου: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Συνέντευξης: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Ημερομηνία: 3 Μαίου 2023
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: BLACK REUSS – Σελίδα Facebook
Copyright © 2023 THEGALLERY.GR

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση