Avatar – Hunter Gatherer

Avatar – Hunter Gatherer

Χρονολογία: 2020
Συνολική Διάρκεια: 45:55
Εταιρεία: eOne

Να ξεκαθαρίσω ότι μου αρέσουν οι AVATAR. Τους ακολουθώ από τα πρώτα τους βήματα όταν ακόμα έπαιζαν Melodic Death. Και δηλώνω οπαδός αυτής της μουσικής «καρικατούρας» από το Γκέτεμποργκ, που ηγείτο ο Johannes Eckerstrorm ο οποίος με την τρέλα του, έχει καταφέρει να τους σκαρφαλώσει στα ψηλά πατώματα της μουσικής βιομηχανίας.

Πιστοί στο ραντεβού τους να κυκλοφορούν άλμπουμ κάθε δύο χρόνια την τελευταία δεκαετία, έφτασαν αισίως στην όγδοή τους δουλειά με στροφή 360 μοιρών από το απόλυτο πετυχημένο «Avatar Country». Και αυτό, όχι τόσο στην μουσική αλλά στην θεματολογία και το θεατρικό ύφος. Από το χιούμορ και τις κωμικές καταστάσεις πέρασαν στο απόλυτα σκοτεινό «Hunter Gatherer» και στην ωμή πραγματικότητα που μας περιγράφουν. Άλλωστε το όνομα του άλμπουμ αναφέρεται στους ανθρώπους που κυνηγούν το καλύτερο για τη ζωή τους, χωρίς όμως να αντιληφθούν τις επιπτώσεις για το μέλλον τους.

Ξεκίνημα με τον δυναμίτη «Silence In The Age Of Apes». Απίστευτη ταχύτητα στις κιθάρες με τα τύμπανα του Alfredsson να παίρνουν φωτιά. Κομμάτι που μας θυμίζει τις ρίζες τους. Στην συνέχεια το «Colossus» μας επαναφέρει στην πραγματικότητα. Η φωνή του Eckerstrorm απίστευτα θεατρική σε συνεπαίρνει σε κάθε της νότα. Το «A Secret Door» είναι ίσως το καλύτερο τραγούδι της φετινής τους δουλειάς. Εδώ συμμετέχει και ο Corey Taylor των SLIPKNOT με το σφύριγμα στην αρχική μελωδία αλλά και σε όλη την διάρκεια του κομματιού. Απίστευτη η εναλλαγή από την ηρεμία στο χάος.

Τα «God Of Sick Dreams» και «Scream Until You Make» θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε οποιοδήποτε άλμπουμ των τελευταίων χρόνων ενώ στο «Child», με το σκοτεινό του στίχο, ο Johaness.δίνει άλλη μία «παράσταση» Τα «Justice» και «When All But Forces Has Failed» είναι οι πιο αδιάφορες στιγμές αλλά τα πράγματα φτιάχνουν ξανά με την πανέμορφη συναισθηματική μπαλάντα «Gun». Ένα τραγούδι με στίχο που τσακίζει κόκαλα με την συνοδεία μόνο πιάνου. Τέλος στο «Wormhole» με απίστευτα riff καταλαβαίνεις γιατί δύσκολα μπορείς να βάλεις στους Σουηδούς μουσική ταυτότητα.

Ένα από τα μεγάλα ατού των AVATAR όλα αυτά τα χρόνια είναι η σύνθεση τους, που παραμένει αναλλοίωτη. Οι Kungen (ο βασιλιάς στο «Avatar Country») και Ohrstrom δίνουν ρεσιτάλ στις κιθάρες ενώ ο Alfredsson στα τύμπανα ακούγεται πιο μεστός από ποτέ. Για τον Eckerstrorm τα είπαμε και πιο πάνω. Ηγέτης. Πάρα πολύ καλή και η παραγωγή του Jay Ruston (SLIPKNOT, ANTHRAX, ARMORED SAINT κ.α.) που του εμπιστεύτηκαν ξανά έπειτα το εξαίσιο «Avatar Country».

Εν τέλει τι παίζουν οι AVATAR; Σίγουρα όχι το Melodic Death των δύο πρώτων άλμπουμ. Από το 2009 και το άλμπουμ «Avatar» δεν μπορείς να τους κατατάξεις σε ένα συγκεκριμένο είδος, αφού έχουν την δυνατότητα να μεταλλάσσονται συνεχώς. Ίσως να τους χωρέσεις στο ευρύτερο χώρο του Nu-Metal. To «Hunter Gatherer» πάντως είναι μία αξιόλογη δουλειά με πολύ καλές στιγμές που τους ψηλώνει ακόμα περισσότερο. 

Βαθμολογία: 7/10
Συντάκτης: Νίκος Βλάχος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: AVATAR – Επίσημη Σελίδα

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu