Συναυλία: Aherusia, Synteleia (Temple Club, Αθήνα, Ελλάδα – 08/05/2022)

You are currently viewing Συναυλία: Aherusia, Synteleia (Temple Club, Αθήνα, Ελλάδα – 08/05/2022)

Το κυριακάτικο απόγευμα συνήθως μου δημιουργεί μία μουντή διάθεση φέροντας τον αέρα της λήξης της ξεκούρασης.. Αυτό όμως έμελλε να αλλάξει άρδην κατεύθυνση, καθώς βρέθηκα στον οικείο χώρο του Temple παρακολουθώντας ένα συνονθύλευμα ποιοτικής ελληνικής metal μουσικής υπό την ευρύτερη σκέπη του black metal ιδιώματος.

Η έναρξη της βραδιάς ήρθε έντονα και θεατρικά, καθώς οι SYNTELEIA βγήκαν επί σκηνής τοποθετώντας μας απευθείας στον μυσταγωγικό κόσμο που πρεσβεύουν, με λιτά corpsepaint, καπνούς και τον κατάλληλο φωτισμό. Παίζοντας τραγούδια από όλη τη δισκογραφική τους πορεία, παρέσυραν το -όλο και αυξανόμενο σε πλήθος -κοινό στην αποκρυφιστική αισθητική τους και στην άρτια μουσική απόδοσή τους.

 Η μουσική τους στηρίζεται στα θεμέλια του black metal των αρχών των 90΄s με εμφανείς υποβόσκουσες αναφορές στους πρώιμους Rotting Christ, Necromantia, Varathron, Bathory. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους, το κοινό συμμετείχε ενεργά απολαμβάνοντας κομμάτια όπως Synteleia Has Come, Dark Summoner Of Yog Sothoth, κ.ά.Ιδιαίτερη αίσθηση προσέδωσαν και τα φωνητικά της Μίνας Μόρφη ολοκληρώνοντας τη μυστηριακή «τελετή». Πολύ ωραία εμφάνιση συνολικά, προσδοκώ για την επόμενη εμφάνισή τους! Μέχρι τότε, προσφάτως κυκλοφόρησε το δεύτερο full-length άλμπουμ τους ‘The Secret Last Syllable’στις 14 Μαΐου 2022.

Setlist SYNTELEIA:

 1. Into The Abyss/A Passage To Insanity/Tower Of Koth
 2. Three Oaths To Dagon
 3. Daemonica Infernalium
 4. Harvest The Forest
 5. Missioner Of Sorrow
 6. Synteleia Has Come
 7. Dark Summoner Of Yog Sothoth
 8. Black Goat Rites/Outro

Λίγα λεπτά πριν τις 10 και οι headliners AHERUSIA μας εμβαπτίζουν στον μουσικό τους κόσμο με το που ανεβαίνουν στη σκηνή. Μία σύμπραξη μουσικών οργάνων με τρεις(!) κιθάρες σε αρμονία δημιουργώντας μία μοναδική μουσική παράσταση στην ολότητά της. Εξάλλου η μίξη λαϊκής ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με το black metal είναι αδιαμφισβήτητα η σφραγίδα τους, αποτελώντας έναν άξιο εκπρόσωπο του folk metal ιδιώματος με απόλυτα προσωπική μουσική ταυτότητα στη χώρα μας.

 Πρώτο κομμάτι το ακυκλοφόρητο -έως το φθινόπωρο του 2022- ‘ΑΠΤΕΡΟΣ ΙΠΤΑΣΑΙ’ και όλος ο κόσμος δείχνει ενθουσιασμένος. Έπεται καταιγιστική συνέχεια με τραγούδια απ’ όλη τη δισκογραφία τους, ενώ ο frontman Voreas με την ανυψωτική διάθεσή του μας συμπαρασύρει στη δυναμική και μελωδικότητα των κομματιών με φοβερή θεατρικότητα και εκπληκτική μουσική απόδοση. Οι ιαχές του κόσμου, όπου φώναζαν σε κάθε ευκαιρία το όνομα της μπάντας και συμμετείχαν ένθερμα σε όλα τα κομμάτια, συνάμα με το διαρκές «κοπάνημα» , αλλά και το γεγονός πως ο Γιώργος Μελάς (Voreas) έκανε αστεία και προλόγιζε τα κομμάτια, δημιούργησαν την αίσθηση ενός ουσιαστικού γλεντιού. Επόμενο ήταν η αίσθηση του χρόνου να έχει απωλεσθεί από όλους και παρόλη τη γεμάτη και μεγάλη σε διάρκεια σκηνική παρουσία όλοι οι παρευρισκόμενοι εμφανώς να μη θέλουν να τελειώσει, διψώντας για περαιτέρω βύθιση στον μαγευτικό κόσμο της μουσικής τους αισθητικής. Αποκορύφωμα: κομμάτια όπως ‘ΑΝΩΝΥΜΟΣ’, ‘ΑΣΚΙ ΚΑΤΑΣΚΗ’, ‘ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΝΑΣ/ΖΑΛΟΓΓΟΣ’, ‘Arbor Martyrum ‘και η διασκευή-έκπληξη του ‘Ancient Pride’ των Necromantia.

Το ραντεβού ανανεώθηκε με την υπόσχεση για επικείμενη θεατρική παράσταση το φθινόπωρο. Μία ολοκληρωμένη εμφάνιση, με υπερβατική καλλιτεχνική χροιά. Αν έπρεπε να περιγράψω με ένα συναίσθημα αυτό θα ήταν της απόλαυσης, καθώς για αρκετό καιρό το μυαλό μου ταξιδεύει σε αυτή την δυναμική και λυρική ατμόσφαιρα που μας δημιούργησαν.  Θερμά συγχαρητήρια και στα δύο συγκροτήματα!

Setlist AHERUSIA:

 1. ΑΠΤΕΡΟΣ ΙΠΤΑΣΑΙ (Bacchus~Epiphanies Of The Crazy God) release, September 2022.
 2. Archipelagos (As I Cross The Seas Of My Soul)
 3. Lux Occulta (And The Tides Shall Reveal The Traces)
 4. ΑΝΩΝΥΜΟΣ-Anonymous (Prometheus~Seven Principles On How To Be Invincible)
 5. Αγρίμια (Nostos~An Answer (?))
 6. ΑΣΚΙ ΚΑΤΑΣΚΗ-As Light Defeats Darkness (Prometheus~Seven Principles On How To Be Invincible)
 7. Beyond Death And Time (And The Tides Shall Reveal The Traces)
 8. Ancient Pride(Necromantia, cover)
 9. ΑΝΑΒΑΣΙΣ-Ascending The Martyrdom’s Crown (Prometheus~Seven Principles On How To Be Invincible)
 10. Παιδιά της Σαμαρίνας/Ζάλογγος (Nostos~An Answer (?))
 11. Archangels (And The Tides Shall Reveal The Traces)
 12. ΔΑΜΑΖΩΝ ΧΑΗ-Tamimg Chaos (Prometheus~Seven Principles On How To Be Invincible)
 13. Άντ’ άμαν παλικάρι (Nostos~An Answer (?))
 14. Arbor Martyrum (As I Cross The Seas Of My Soul)

Ανταπόκριση: Φιλομένη Ρήγα
Επιμέλεια Εξωφύλλου: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Συνέντευξης: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Φωτογραφίες: Φιλομένη Ρήγα/Αλέξανδρος Σουλτάτος
Βίντεο: Κωνσταντίνος Καραστεφανής
Ημερομηνία: 8 Μαΐου 2022
Copyright © 2022 by THEGALLERY.GR

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση