Αherusia – As Light Defeats Τhe Darkness

You are currently viewing Αherusia – As Light Defeats Τhe Darkness

Εν όψει της επερχόμενης συναυλίας των AHERUSIA στην Αθήνα, αυτή την Κυριακή 8 Μαϊου 2022, είμαστε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενούμε στο THEGALLERY.GR τον frontman της μπάντας Γιώργο Μελά! Πάμε να δούμε όσα συμβαίνουν στο στρατόπεδο του συγκροτήματος αυτές τις μέρες…


– Καλησπέρα Γιώργο! Για αρχή, πες μας πως νιώθεις με όσα συμβαίνουν γύρω μας, πόλεμος και πανδημία μαζί;

Γιώργος: Σίγουρα δεν είναι μια κατάσταση ευχάριστη: πόλεμος στο κατώφλι μας, πανδημία, κυβερνώντες παλιάτσοι, αδιάφοροι με τα κοινά πολίτες κτλ. Το μεγαλύτερο όμως νομίζω πρόβλημα είναι αυτή η ασύλληπτη διχόνοια και πόλωση ανάμεσα στις νέες κυρίως γενιές που παρατηρείται, καθώς και αυτή η μιζέρια/τοξικότητα. Αυτό νομίζω ότι μας κάνει πιο αδύναμους για τις άσχημες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε και σίγουρα δημιουργεί το «άνοιγμα» για να επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο.

– Θα ξεκινήσω με μία αρκετά συνηθισμένη ερώτηση… πως επηρέασε η όλη κατάσταση του κορονοϊού τους AHERUSIA;

Γιώργος: Θα απαντήσω με έναν αρκετά συνηθισμένο τρόπο: ακυρώσαμε συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά βρήκαμε ένα παραθυράκι στο νόμο και καταφέραμε να συνεχίσουμε τις πρόβες, ώστε να ετοιμάσουμε συνθετικά/ενορχηστρωτικά τον νέο δίσκο «Bacchus ~ Epiphanies Of The Crazy God».

– Γνωρίζουμε πως ως AHERUSIA έχετε ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις του επερχόμενου δίσκου σας. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθήσατε για την ηχογράφηση και σε ποιό στούντιο; Ποιος ήταν υπεύθυνος για την μίξη και την παραγωγή;

Γιώργος: To «Bacchus ~ Epiphanies Of The Crazy God» ηχογραφήθηκε ζωντανά στο studio του Μάνου Γεωργακόπουλου (Universe 217), και η μίξη από τον Δημήτρη Ντούβρα (Lunatech sounds studios). H παραγωγή είναι όπως πάντα δική μου.

– Μπορείς να μας δώσεις μία γεύση για το πού κυμαίνεται μουσικά το νέο σας πόνημα; Γνωρίζουμε όλοι πως η τελευταία σας δουλειά «Nostos ~ An Answer (?)», ήταν ένα διαφορετικό και ξεχωριστό βήμα για την μπάντα, ξεφεύγοντας αρκετά από τα στενά Black Metal cliche… τι να περιμένουμε λοιπόν αυτή τη φορά;

Γιώργος: To «Bacchus ~ Epiphanies Of The Crazy God», ας πούμε ότι κινείται ανάμεσα στο «Nostos ~ An Answer (?)» και στο «Prometheus ~ Seven Principles On How To Be Invincible». Έχει ακόμα περισσότερα ανοίγματα στην παραδοσιακή μουσική, έχει γκάιντες και φλογέρες, πολλά χορωδιακά μέρη, blast στα drums, brutal -αλλά και μελωδικά φωνητικά.

Επίσης έχει μια 70’s progressive αισθητική και πολύ τεχνικά μέρη, διατηρώντας όμως το επικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τους AHERUSIA. Είμαι πολύ περήφανος για τον δίσκο, συνθετικά και ενορχηστρωτικά.Τέλος, να πω ότι τα cliché είναι για εμένα κάτι το ξένο, οπότε πάντα δρω και εκφράζομαι ελεύθερα, ακούγοντας την ψυχή μου. Δεν είναι ντροπή να μένω κολλημένος απλά στους μουσικούς ήρωες της εφηβείας μου απλά για να νιώθω ασφάλεια; Δεν είναι ντροπή να κωφεύω στο να εξελίξω τον ήχο μου αφού αυτό μου βγαίνει; Νομίζω ότι ο κόσμος που ακούει AHERUSIA, το ξέρει αυτό καλά και δεν εκπλήσσεται με το ότι πάντοτε εκφραζόμαστε σε απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία. Το απέδειξε με την τεράστια στήριξή του και σε αυτόν τον δίσκο.

– Όσον αφορά στο στιχουργικό κομμάτι του νέου δίσκου; Με ποια θέματα ασχολείστε και ποιό είναι το μήνυμα που θέλατε να περάσετε στους ακροατές αυτή τη φορά;

Γιώργος: Για μια ακόμα φορά οι στίχοι θα είναι στην ελληνιστική κοινή. Σε αυτό τον δίσκο, με αφετηρία τους μυθολογικούς κύκλους γύρω από τον Βάκχο (Ζαγρέα, Ίακχο, Διόνυσο) καταπιανόμαστε με την έννοια της ομόνοιας, της ενότητας, της ολοκλήρωσης και με την μοναξιά του ήρωα που πάντα προσπαθεί να σπάσει τον κύκλο της βίας, της αδικίας ή του ψέματος.
Ο Βάκχος είναι ένας θνητός, αρσενικο-θήλυκος, τρελός θεός που ζητά το να σπάσουμε τα δεσμά που μας επιβάλλουν οι ανασφάλειες, οι τυραννικές ηθικολογίες και τα cliché κάθε είδους. Ζητά ανοχή και αγάπη, ζητά σεβασμό, αλήθεια και θάρρος.

– Μπορώ να φανταστώ πως ο επερχόμενος δίσκος έχει περάσει από πολλά κύματα λόγω των συνθηκών…ήταν μια διαδικασία που πήγε «βάση σχεδίου» ή άφησες τα πράγματα απλά να κυλήσουν;

Γιώργος: Όλα πήγαν/πάνε βάση σχεδίου. Απλά στην πορεία, ή αφήνεις τα πράγματα να κυλήσουν πηγαία ή παθαίνεις εγκεφαλικό (σ.σ. χαχαχαχαχα). Το σίγουρο είναι ότι το «Bacchus ~ Epiphanies Of The Crazy God» θα κυκλοφορήσει ή άνοιξη ή Φθινόπωρο του 2022.

– Για όσους δεν γνωρίζουν, μπορείς να μας πας στο παρελθόν και να μας πεις πώς από μια απλή σκέψη έφτασες στο σημείο να δημιουργήσεις τελικά την μπάντα; Τι εικόνα έχεις για την Ελληνική extreme metal σκηνή αυτή την στιγμή, σε σχέση με το παρελθόν;

Γιώργος: Πάντα ήθελα να είμαι ειλικρινής στην μουσική μου έκφραση. Ανατράφηκα με metal, λαϊκή ελληνική μουσική και μεγάλους έλληνες μουσικοσυνθέτες. Η ελληνική λαϊκή μουσική είναι σίγουρα μια πολύ extreme μουσική έκφραση. Σκέφτηκα λοιπόν ότι έχει νόημα να συνδυάσω αυτά τα δύο μιας και δεν μπορούσα να δημιουργήσω αλλιώς. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά…

Όσον αφορά στην ελληνική metal σκηνή, ας ξεκαθαρίσουμε ότι -για εμένα- όλα είναι metal και θεωρώ επίσης την ταμπέλα «extreme» απλά κάτι το περιττό (το heavy metal είναι mainstream δηλαδή;).

Η ελληνική λοιπόν σκηνή, πλέον βγάζει διαμάντια. Όλο και περισσότερες μπάντες αξιοποιούν την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά με πολύ ώριμο τρόπο, παράγοντας εξαιρετικό υλικό. Όλο και περισσότερες μπάντες γίνονται σεβαστές στο εξωτερικό.

Δυστυχώς υπάρχει πάντα διχόνοια ανάμεσα στα μέλη της σκηνής και άρνηση συνεργασίας. Δυστυχώς ακόμα τα μέσα που ασχολούνται με την μουσική, προωθούν περισσότερο μπάντες του εξωτερικού, μπάντες του καταστημένου/μόδας ή ασχολούνται με αφιερώματα στο μουσικό παρελθόν δίχως να καλύπτουν και να στηρίζουν την ελληνική σκηνή με τον πρέποντα τρόπο. Επίσης, μεγάλο μέρος από το εγχώριο κοινό συνεχίζει ακόμα να κλέβει την μουσική των συγκροτημάτων της ελληνικής σκηνής προτιμώντας να στηρίξει οικονομικά μπάντες του εξωτερικού, ενώ οι συναυλίες με ελληνικές μπάντες πάντα έχουν λιγότερο κόσμο από εκείνες που έχουν μπάντες του εξωτερικού.
Αν και πάντα θα υπάρχουν δυστυχώς συγκροτήματα της ελληνικής σκηνής που απλά αγοράζουν και πληρώνουν δημοσιότητα, αγοράζουν δισκογραφικά συμβόλαια με εταιρείες του εξωτερικού ή πληρώνουν για να παίξουν support σε μπάντες που επισκέπτονται την Ελλάδα, κάνοντας ζημιά στην υπόλοιπη σκηνή, αλλά νομίζω αυτό δεν μειώνει την ποιότητα της σκηνής πλέον, και την παγκόσμιά της αξία. Γενικότερα είμαι αισιόδοξος. 

– Βλέποντας τον εαυτό σου σήμερα, πιστεύεις πως πέτυχες αυτά που ήθελες έως τώρα με τους AHERUSIA ή μήπως τελικά δεν υπάρχει απώτερος σκοπός σε αυτό το μουσικό ταξίδι;

Γιώργος: Όσο είμαι υγιής και η καρδιά μου αποζητά να παίζω μουσική και να δημιουργώ μέσα από τους AHERUSIA, θα συνεχίσω να το κάνω. Δεν επέτρεψα ποτέ στον εαυτό μου να ακολουθήσει κάποια μόδα, κανείς δεν κατάφερε να μας επιβάλλει στο πώς θα πορευτούμε. Ναι τα έχω πετύχει όλα όσα ήθελα και νομίζω πάντα θα τα πετυχαίνω.

Είμαι περήφανος που όλο και περισσότερες ελληνικές μπάντες αξιοποιούν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και αυτό μου δίνει ικανοποίηση.
Τέλος να πω, ότι οι ακροατές μας είναι η δύναμή μας και αυτοί που μας στηρίζουν για αυτή την στάση μας και για την σκληρή μας δουλειά όλα αυτά τα χρόνια.

– Στο πρόσφατο παρελθόν παίξατε με τους AHERUSIA ζωντανά στην Πάτρα καθώς και λίγο πιο παλιά στα Τρίκαλα. Πώς νιώσατε μετά από τόσο μεγάλο διάστημα αποχής από τις συναυλίες; Ποιο είναι το κίνητρό σας αυτή την δύσκολη περίοδο για να δίνετε συναυλίες;

Γιώργος: Νιώσαμε φανταστικά, αγαπάμε το να παίζουμε ζωντανά και αυτό είναι το κίνητρό μας στο να δίνουμε συναυλίες. Η επαφή με τον κόσμο είναι αυτό που κάνει την μουσική πραγματική.

– Πες μας λίγα λόγια για τις θεατρικές παραστάσεις τις οποίες ανεβάζετε ως AHERUSIA. Πώς ξεκίνησε και πώς συνεχίζεται αυτή η καλλιτεχνική σου έκφραση; Τί θες να πετύχεις μέσω αυτών;

Γιώργος: Και το «Bacchus ~ Epiphanies Of The Crazy God» όπως και το «Prometheus ~ Seven Principles On How To Be Invincible», θα ανέβει σε θεατρική παράσταση. Το «Prometheus ~ Seven Principles On How To Be Invincible» ανέβηκε για 3 επιτυχημένες σεζόν και σίγουρα θα ξανανέβει μιας και ο κόσμος συνεχίζει να το ζητάει. Δεν θέλω να πετύχω τίποτα, θέλω απλά να κάνω αυτό που μου βγαίνει δημιουργικά.  

Γιώργο, η συνέντευξη αυτή έλαβε τέλος. θα ήθελα πολύ να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο σου και να σου δώσω εύσημα για όσα έχετε καταφέρει έως τώρα με τους AHERUSIA! Ο επίλογος είναι δικός σου…

Γιώργος: Η Ελευθερία είναι υποχρέωση. Μη λυγάτε αδέρφια και να αγαπάτε τον συνάνθρωπό σας. Σας περιμένουμε στην συναυλία μας στο Temple club της Αθήνας να γιορτάσουμε την επιστροφή μας στα συναυλιακά δρώμενα!

Συνέντευξη: Στέφανος Προδρομίδης
Επιμέλεια Εξωφύλλου: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Συνέντευξης: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Ημερομηνία: 1 Μαϊου 2022
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: AHERUSIA – Σελίδα Facebook
Copyright © 2022 by THEGALLERY.GR

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση