1914 – When Fear And Weapons Meet

You are currently viewing 1914 – When Fear And Weapons Meet

Χρονολογία: 2021
Συνολική  Διάρκεια: 63.34
Εταιρεία: Napalm Records

Εδώ έχουμε τον τρίτο δίσκο των Ουκρανών 1914 με τίτλο «When Fear and Weapons Meet», οι οποίοι αποδεικνύονται «μανιακοί» με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο! Αυτός ο δίσκος έρχεται τρία χρόνια μετά από την τελευταία τους κυκλοφορία «Blind Leading the Blind» του 2018, που τους έκανε αρκετά δημοφιλείς στο ευρύ κοινό! Δικαίως έτσι υπέγραψαν με τη Napalm records και έκαναν το παραπάνω βήμα στην καριέρα τους.

Πρώτα από όλα θα ήθελα να αναφέρω πόσο φανταστικό είναι το artwork και το βιβλιαράκι αυτής της έκδοσης που προσκαλεί τον ακροατή σε ένα ταξίδι στα ευρωπαϊκά πεδία μάχης της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα. Το συγκρότημα χρησιμοποιεί πολλές πρωτότυπες και αυθεντικές φωτογραφίες εκείνης της εποχής για να πει, όχι μόνο μια ιστορία με τους στίχους αλλά και με κάποιες ταιριαστές εικόνες, κάτι που θεωρώ τουλάχιστον εντυπωσιακό! Μας προσφέρουν λοιπόν ένα ολοκληρωμένο πακέτο με τη εκρηκτική  Blackened Death Metal μουσική τους, γεμάτη ορχηστρικά στοιχεία, τα πολύ σκληρά φωνητικά, τις γκάϊντες, τους αυθεντικούς ήχους και τις ομιλίες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τέλος μια δυναμική και πραγματικά άρτια παραγωγή!

Το άλμπουμ ξεκινά με την εισαγωγή «War In» που είναι ένα παραδοσιακό τραγούδι εκείνης της εποχής (φαντάζομαι παρμένο από αρχεία ηχογραφήσεων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) στα Σερβικά και μετά από ένα λεπτό περίπου αρχίζουν οι πυροβολισμοί και η κόλαση ξεσπά! Το «FN.30 ACP 19074» ήταν το πιστόλι με το οποίο πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ο Αρχιδούκας Φραντς Φερδινάνδος στο Σεράγεβο και ήταν η αιτία που ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μουσικά μιλώντας, τα ορχηστρικά μέρη ξεπερνούν κάθε φαντασία και μου θυμίζουν ακόμα και τις μεγαλύτερες στιγμές των θρυλικών  SUMMONING! Και τολμώ μάλιστα να πω ότι αυτό είναι το αγαπημένο μου metal τραγούδι του 2021!

Τα επόμενα τραγούδια συνδυάζουν τις επικές μελωδίες που έχουμε ήδη ακούσει στο πρώτο τραγούδι, μερικές φορές με περισσότερα blast beats και με πολλά  samples με ήχους πολέμου. Θέλω ακόμα  να ξεχωρίσω το κομμάτι «The Pillars of Fire (The Battle of Messines)» που μιλάει για τη μεγαλύτερη έκρηξη που δημιούργησε ο άνθρωπος -πριν την πυρηνική βόμβα- όπου και σκοτώθηκαν 10.000 Γερμανοί στρατιώτες. Ξανά εκπληκτικά ορχηστρικά σημεία  και απελπισμένα φωνητικά. Μετά, το «Don’t Tread With Me (Harlem Hellfighters)» που αφηγείται την ιστορία ενός έγχρωμου στρατιώτη που ήρθε από τα γκέτο της Νέας Υόρκης για να πολεμήσει στην Ευρώπη, όντας το πιο σκληρό τραγούδι του άλμπουμ. Το επόμενο τραγούδι «Coward» μας φέρνει μια έκπληξη καθώς είναι ηχογραφημένο  μόνο με μια φυσαρμόνικα και κάποιους ήχους της country και ερμηνεύεται από τον Sasha Boole των ME AND THAT MEN, αφηγούμενο την ιστορία ενός άντρα που δεν ήθελε να πολεμήσει για τον Βασιλικό στρατό . Ο Nick Holms των PARADISE LOST κάνει επίσης μια guest εμφάνιση στο «And A Cross Now Marks His Place». Το «Corps D’ Autos -Canons-Mitrailleuses (ACM)» είναι ένα ακόμα φοβερό τραγούδι με πολλά επικά στοιχεία επίσης. Τέλος ένα άλλο τραγούδι που μου διαλύει  το μυαλό είναι το «Mit Gott Fur Konig Und Vaterland» που περιέχει μερικά φωνητικά τραγουδισμένα στα γερμανικά!

Συμπερασματικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει ούτε ένα filler κομμάτι σε αυτόν τον δίσκο και το θεωρώ την καλύτερη (ακραία) metal κυκλοφορία της χρονιάς! Σας προτείνω να το αγοράσετε σε φυσική μορφή (cd ή βινύλιο) γιατί θα πρέπει να απολαύσετε μια πλήρη οπτική και ακουστική εμπειρία! Ποτέ δεν πίστευα ότι μια μπάντα από την Ουκρανία θα μπορούσε να γράψει ένα τέτοιο αριστούργημα, αλλά πιστέψτε με, είναι…

Βαθμολογία: 8,5/10
Συντάκτης: Δημήτρης Αργυράκης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: 1914 – Σελίδα Facebook

This Post Has 2 Comments

  1. Pavlos Clansman

    Ένας δίσκος ιστορικό δρώμενο!
    Μια μπάντα που δίνει μια ποιότητα και μια αφήγηση στα τραγούδια της!
    Οι 1914 διηγούνται τα τραγούδια τους με ένα μοναδικό τρόπο… εκπληκτική αισθητική , ατμόσφαιρα και παραγωγή για τον δίσκο της χρόνιας για μένα.
    Ένα δίσκο που έσκασε από το πουθενά! Σαν ατομική βόμβα Black Death Metal!!
    Οι Ουκρανοί ανέβασαν τον πήχη τους πολύ ψηλά και είμαστε εδώ για να τους δούμε να τον ξεπερνανε!

  2. Eddie

    Εξαιρετικός δίσκος, πιθανότατα μέσα στο Τοπ10 της χρονιάς στον ακραίο ήχο. Μπράβο στα παλικάρια από την Ουκρανία!

Αφήστε μια απάντηση