Το 1ο demo… Αυτός ο ξεχασμένος Θεός

You are currently viewing Το 1ο demo… Αυτός ο ξεχασμένος Θεός

…Και γιατί Θεός;

     Για κάποιους πολύ απλούς λόγους. Γιατί ακόμα και σήμερα το πρώτο δείγμα γραφής μιας μπάντας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη μετέπειτα πορεία της. Γιατί ακόμα και σήμερα -και για πάντα- η πρώτη εντύπωση είναι σημαντική. Γιατί ακόμα και σήμερα ένα καλό demo μπορεί να δώσει βήμα σε μια μπάντα. Γιατί…είναι το βάπτισμα του Πυρός….Που κατά πάσα πιθανότητα πολλά χρόνια μετά, να είναι απλά ξεχασμένο κάπου…Στην ανεπίσημη δισκογραφία.

     Φιλαράκι μου καλό! Ας τα πιάσουμε λίγο από την αρχή. Πριν πολλά-πολλά χρόνια το demo εθεωρείτο ένα μεγάλο βήμα για μια νέα μπάντα. Σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και το ένα και μοναδικό “δισκογραφικό” στοιχείο που έμεινε στην ιστορία της, δίνοντας τον περίφημο «Cult» τίτλο στους δημιουργούς του. Καλογραμμένο ή όχι ιδιαίτερα, εξυπηρετούσε το σκοπό του. Έδινε το πρώτη γερή ώθηση σε μια ομάδα που είχε ξεκινήσει να δουλεύει, να έχει το δικό της υλικό και να αποζητά να το κοινοποιήσει προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

     Από εκείνη την πέτρινη εποχή μέχρι σήμερα άλλαξαν πολύ τα πράγματα… Σήμερα η έννοια του «φυσικού demo» δεν υφίσταται, τουλάχιστον με την ίδια σημασία και εκτός αυτού -κάτι που προσωπικά το θεωρώ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ατόπημα- ένα μεγάλο ποσοστό από νέα σχήματα επιλέγουν να προχωρήσουν κατευθείαν σε παραγωγή του πρώτου full album….Έτσι. Χωρίς καμία πείρα. Χωρίς καμία πρότερη επαφή με ό,τι έχει να κάνει με recording. Χωρίς καμία πρότερη επαφή/γνώση σε ζητήματα προώθησης και διαφήμισης -θα το αναλύσουμε αυτό γιατί πρέπει- και τα αποτελέσματα γνωστά…Το album κάθεται αναπαυτικά στο ράφι με τα αζήτητα…

     Τί εννοούμε όμως όταν λέμε «φυσικό demo»; Είναι το χειροπιαστό πρώτο προϊόν που θα εκδώσει μια μπάντα. Είναι η φυσική αποτύπωση που κάποτε ερχόταν σε κασσέττα και πλέον στην καλύτερη περίπτωση θα έρθει σε κάποιο CDR. Είναι η φυσική αποτύπωση της πρώτης μουσικής και στιχουργικής εικόνας της μπάντας που στόχο έχει την πρώτη αλλά καλή επαφή της με τον έξω κόσμο.

     Και τί αποτελεί λοιπόν αυτό το «πρώτο προϊόν»; Είθισται να είναι τα πρώτα 3-4 αντιπροσωπευτικά κομμάτια που θα δείξουν το «ποιοι είναι αυτοί…». Πλέον οι νέες τάσεις θέλουν αυτό το πρώτο προϊόν να διατίθεται σε ψηφιακή μορφή -και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ δωρεάν- χωρίς βέβαια να απορρίπτεται η ιδέα της φυσικής κόπιας, κάτι που προσωπικά στηρίζω σφόδρα. Αυτό βέβαια φίλε μου εξαρτάται από εσένα, αλλά όπως και να έχει σίγουρα είναι χρηστικό το να το έχεις και σε φυσική μορφή, με μια αξιοπρεπή εμφάνιση και βέβαια τις απαραίτητες συνοδευτικές πληροφορίες για το ποια είναι η -νέα- ομάδα, που κατευθύνεται, τι φιλοδοξεί και αρκετά άλλα που θα τα συζητήσουμε εν καιρώ.

     Με αυτό το προϊόν που επί της ουσίας αποτελεί δείγμα -γι’αυτό θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό- καλείσαι να κοινοποιήσεις αυτό που κάνεις με τους συμπαίκτες σου. Με αυτό θα κάνεις τις πρώτες επαφές με περιοδικά -online και φυσικά- με ραδιοσταθμούς – ιντερνετικούς και μή-, με κάποια μικρά venues και διοργανωτές που θα απευθυνθείς να κανονίσεις τα πρώτα live, με άλλες μπάντες του δικού σου -και μή- χώρου και κυρίως με τον κόσμο στον οποίο θέλεις να απευθυνθείς προκειμένου να σε γνωρίσει. Γι’ αυτό και θα χρειαστεί να επιλέξεις προσεκτικά το περιεχόμενό του ώστε να σε αντιπροσωπεύει, θα χρειαστεί να επενδύσεις στην παραγωγή και στον ήχο του, και, στην τελική, να δώσεις βάση στο συνολικό αποτέλεσμα ώστε να είναι και να δείχνει όσο γίνεται καλύτερο. Εξυπακούεται ότι η δημιουργία του είναι ένα εξαιρετικό σχολείο για εσένα και τους συμπαίκτες σου, μια που η τριβή με το recording, η δημιουργία του όποιου εικαστικού και φυσικά η επαφή που θα ακολουθήσει και χρειάζεται να καλλιεργηθεί με τον έξω κόσμο στον οποίο θα το απευθύνεις, θα σου δώσει μεγάλα και σπουδαία μαθήματα για το μέλλον και για τη στιγμή που θα προχωρήσεις σε κάποια επίσημη κυκλοφορία. Με απλά λόγια: Δες το σαν αυτόν που θα σε πιάσει από το χέρι και θα σε πάει λίγα βήματα πιο πέρα από εκεί που βρίσκεσαι. Αυτά τα λίγα βήματα όμως είναι πολύ σημαντικά!

     Φρόντισε να το αξιοποιήσεις και να το κοινοποιήσεις με σύνεση και ευγένεια προς αυτούς στους οποίους απευθύνεσαι. Φυσικά και θα το αποστείλεις σε όσες περισσότερες επαφές μπορείς, χτίζοντας ταυτόχρονα και το προφίλ σου στα μάτια τους, γι’ αυτό φρόντισε να είσαι φειδωλός αλλά περιεκτικός στα λόγια. Ακόμα και στους κολλητούς σου -που ενδεχομένως να είναι, ενδεχομένως να μην είναι καλοπροαίρετοι- δώσε τους να καταλάβουν τι είναι αυτό που κρατούν στα χέρια τους χωρίς να τους κουράσεις. Σκέψου και κράτα το εξής. Εϊσαι «νέος» σε όλη αυτή την ιστορία, τώρα ξεκινάς να δείχνεις ποιος είσαι, έχεις να πείς πολλά πέραν του πρώτου δείγματος αλλά κυρίως…Δεν είσαι ο μόνος! Συνεπώς η έπαρση δε χωράει σε αυτό το στάδιο και η υπόνοια ύπαρξής της και μόνο θα σε ζημιώσει μπορεί και ανεπανόρθωτα! Συνεπώς…λίγα λόγια…Και πολλή ουσία!

     Κρίνω ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας και προτιμώ να το συνεχίσουμε την επόμενη φορά όπου θα διαλευκάνουμε ένα μυστήριο που τα τελευταία χρόνια ταλανίζει πολλές ομάδες εκεί έξω… Demo ή κατευθείαν 1ο album; Εγώ πάντως θα στα πω…και εσύ θα κρίνεις!

Μουσικές καλές και πάθος για δημιουργία! Μόνο!

Σάββας

This Post Has 5 Comments

  1. NickTheGreek

    Φοβερό άρθρο με πολλές αλήθειες!!! Ένα μεγάλο μπράβο στον Σάββα Μπετείνη!!! \m/

  2. Alchemoth

    Στο μονο που διαφωνω είναι στον χαρακτηρισμό πέτρινη εποχή, επειδή νομιζω οτι την εποχή δεν την προσδιορίζουν τοσο τα μέσα όσο το πνεύμα και τα κατορθώματα της.Κατά τα αλλά δεν υπαρχει καλύτερος τροπος παρουσιας και επικοινωνίας απο το demo.

    1. Εξυπακούεται ότι πρόκειται για εντελώς μεταφορική έκφραση. Φυσικά και το Πνεύμα είναι το Α και το Ω.

  3. Theodoros Apergis

    Πολύ ωραίο άρθρο Σάββα! Συγχαρητήρια και σε ευχαριστούμε για τις ωραίες αναλύσεις και τις ιδέες!

  4. Rafas The Fallen

    Υπέροχος για άλλη μια φορά με το post.ενα θέμα που θα έπρεπε να αναφερθεί.

Αφήστε μια απάντηση