Το Νησί των Καταραμένων/ Shutter Island

You are currently viewing Το Νησί των Καταραμένων/ Shutter Island

Τίτλος: Το Νησί των Καταραμένων/ Shutter Island
Συγγραφέας: Dennis Lehane
Έκδοση: 2003

 «Το Νησί των Καταραμένων» είναι ένα μυθιστόρημα του Dennis Lehane, ο οποίος είναι φημισμένος συγγραφέας αμερικανικής καταγωγής. Το βιβλίο δημοσιεύτηκε από την Harper Collins τον Απρίλιο του 2003 και η κινηματογραφική μεταφορά με πρωταγωνιστή τον Leonardo Di Caprio έγινε το 2010. Δεν ήμουν ποτέ φαν του εν λόγω ηθοποιού και για τον λόγο αυτό καθυστέρησα πολύ να δω την ταινία, επομένως, θεωρώ πως δεν έχει επηρεάσει την κρίση μου όσον αφορά την ορθή παρουσίαση του βιβλίου.

Οι χαρακτήρες, μου έγιναν συμπαθείς από την αρχή του βιβλίου και όσο εξελισσόταν η ιστορία τόσο πιο εύκολα μπορούσα να κατανοήσω τους τρόπους και την ψυχοσύνθεση τους. O Lehane έχει καταφέρει να δημιουργήσει ολοκληρωμένους χαρακτήρες, οι οποίοι έχουν τις δικές τους ιστορίες και προβληματισμούς που κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη, χωρίς να χάνονται στο προσκήνιο. Σε γενικές γραμμές η ιστορία έχει γρήγορο ρυθμό, χωρίς όμως να διαπνέεται από ανεξήγητες ασάφειες. Θα προσπαθήσω να περιγράψω περίπου περί τίνος πρόκειται, χωρίς να προδώσω ζωτικά στοιχεία της πλοκής.

Είμαστε στο έτος 1954. Βασικοί πρωταγωνιστές είναι ο Teddy Daniels και ο νέος συνεργάτης του, Chuck Aule, οι οποίοι καλούνται να διερευνήσουν την εξαφάνιση ενός ασθενούς του νοσοκομείου Ashecliffe. Πρόκειται για ένα μέρος που αποτελεί σπίτι για εγκληματικά παράφρονες ανθρώπους και βρίσκεται στο Shutter Island. Μια φρενοβλαβής δολοφόνος κατάφερε να ξεφύγει κάπου στο νησί, παρόλο που βρισκόταν σε ένα κελί υπό συνεχή παρακολούθηση… Μια καταιγίδα ξεσπά και οι δύο συνεργάτες παγιδεύονται στο νησί..

 Η ήδη αλλόκοτη υπόθεση που έχουν αναλάβει σταδιακά παίρνει μια πολύ σκοτεινή τροπή με διάφορα στοιχεία βάναυσων χειρουργικών επεμβάσεων και διεστραμμένων πειραμάτων που καθηλώνουν τον αναγνώστη. Καθώς ο  Teddy ανακαλύπτει ορισμένα μυστικά, καταλαβαίνουμε πως στο νοσοκομείο Ashecliffe τίποτα δεν είναι όπως αρχικά φαίνεται. Αυτό μας μπερδεύει ακόμη περισσότερο και ακυρώνει κάθε πιθανή μας πρόβλεψη για την εξέλιξη της ιστορίας.

 Δεν θα μιλήσω περαιτέρω για την πλοκή. Θεωρώ πως αυτό είναι ένα βιβλίο που όσο λιγότερα γνωρίζεις γι’ αυτό, τόσο περισσότερη ευχαρίστηση θα σου προσφέρει. Αυτή είναι η συμβουλή μου λοιπόν! Αν έχετε σκοπό να διαβάσετε αυτό το μυθιστόρημα, μην το ερευνήσετε πρώτα. Υπάρχουν πολλές ανατροπές που  διαπνέουν το βιβλίο σε όλη την έκτασή του, χωρίς όμως αυτό να κάνει την αφήγηση φορτική και χαώδη. Μπορεί, το νησί των καταραμένων να σας συντροφεύει για μέρες μετά την ανάγνωσή του.

Το βιβλίο, κατά τύχη βρέθηκε στα χέρια μου πριν μερικά χρόνια και χωρίς να έχω την παραμικρή ιδέα περί τίνος πρόκειται ξεκίνησα να το διαβάζω. Αυτό και μόνο έκανε την πλοκή να φαίνεται πιο ενδιαφέρουσα και μυστηριώδη. Πιστεύω ακόμη και σήμερα πως είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία του είδους (αναφορικά με όσα έχω διαβάσει) και έμεινε στις σκέψεις μου για αρκετές μέρες αφού το τελείωσα. Δεν έχω κάτι αρνητικό να πω. Ίσως μόνο μια παρατήρηση: θα ήθελα μερικές σκηνές να είχαν πιο εκτεταμένη ανάλυση. Εκτός αυτού, είναι ένα πανέξυπνο βιβλίο με εξαιρετική πλοκή και πειστικούς χαρακτήρες. Αν το διαβάσετε, σίγουρα δεν θα μετανιώσετε! Αν το έχετε ήδη διαβάσει ή έχετε δει την ταινία, πείτε μας τη γνώμη σας!

Κείμενο: Ιζαμπέλα Πάϊντο
Copyright © 2021 by THEGALLERY.GR

This Post Has One Comment

  1. Vassiliki Pantazi

    Δεν το έχω διαβάσει κ ανήκω στους λίγους που δεν έχουν δει την ταινία κ ομολογώ ότι μετά την κριτική σου θέλω οπωσδήποτε να το διαβάσω,έκανες πολύ ωραία κριτική!!!! Μας είπες τόσα όσα έπρεπε, να μας κινήσεις το ενδιαφέρον χωρίς να μας μαρτυρησεις πολλά!!!! Μπράβο σου, το έχεις να μας κάνεις να θέλουμε να διαβάσουμε αυτά που μας παρουσιάζεις!!!!!

Αφήστε μια απάντηση