Τζοκερ: Μια creepy δουλειά που κάποιος πρέπει να την κάνει

You are currently viewing Τζοκερ: Μια creepy δουλειά που κάποιος πρέπει να την κάνει

Αν ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια, πόσα κεφάλια έχει ο Joker να δείς. Ο πολύπαθος κακός που αγαπήσαμε με το εκκεντρικό μακιγιάζ που θα ζήλευε ο Alice Cooper και θα έκλαιγε ο Klaus Nomi, έχει περάσει από σαράντα κύματα, καθώς το μισό αντρικό Xολιγουντ έχει αποφασίσει να τον περάσει από ένα χεράκι.

Δεν θυμάμαι να έχει υπάρξει κάποιος άλλος ρόλος που να έχει ερμηνευτεί και παράλληλα συγκριθεί όσο ο Τζοκερ. Ο αιώνιος εχθρός του μπάτμαν έχει υποστηρικτές και μας θυμίζει εποχές του στυλ, εσύ ποιός Power Ranger είσαι. Cesar Romero, Jack Nicholson, Heath Ledger, άλλοι τόσοι και στο σήμερα ο Joaquin Phoenix.

Το πρόβλημα είναι πως κάθε φορά, πρώτη φορά, οπότε πάμε να δούμε λίγα πραγματάκια για τους ηθοποιούς που έφτιαξαν μια μακρά ερμηνευτική λίστα στον ομώνυμο ρόλο και έκαναν τον Μπάτμαν, να παίρνει τα Νorgesic καραμέλες και να βάζεις τα Λέοντος στην πλάτη με το κιλό.

Cesar Romero

Ο άνθρωπος που μας τρόμαξε πρώτη φορά (ήμασταν στην καλύτερη ηλικία για να πάθουμε ψυχολογικά), ήταν ο Cesar Romero. Από το 1966 έως το 1968, έδωσε πόνο στην τηλεοπτική σειρά Batman. Είχε αρνηθεί να αποχωριστεί το μούσι του και γι’ αυτό το λόγο είχε τόνους μακιγιάζ, ώστε να μπορέσει να το καλύψει. Ήταν η πρώτη φορά που ακούσαμε αυτό το παρανοϊκό γελάκι, που θα στοίχειωνε την παιδική μας ψυχούλα.

Jack Nicholson

Ποιος είδε τον τρελό και δεν τον φοβήθηκε. Ο Τζακ είναι γνωστός για το μάτι του που γυαλίζει από δορυφόρο, οπότε ήταν ο ιδανικός για να ερμηνεύσει τον Τζόκερ. Το 1989 η μοίρα αποφάσισε να τρακάρει μαζί του στον ομώνυμο ρόλο και η ταινία γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ο ίδιος δηλώνει περήφανος για την συγκεκριμένη ερμηνεία και την χαρακτηρίζει σαν ένα “ποπ αρτ” έργο τέχνης.

Heath Ledger

Ααααχχχ…. Εδώ βρίσκεται η πιο πολύπαθη ερμηνεία στην ατελείωτη ιστορία του ρόλου. Ο Heith κατάφερε μέσα από την συγκλονιστική του ερμηνεία και τον θάνατο του να πάρει στην κυριολεξία το ρόλο μαζί του. Ενώ στην αρχή αρκετοί τον αμφισβήτησαν για το τελικό αποτέλεσμα, η ταινία τους έκανε να μαζεύουν τα σαγόνια τους από το πάτωμα.

O Heith έδωσε μια ερμηνεία που θα συζητιέται ακόμα και μετά τη συντέλεια του κόσμου και πάντα όλοι θα αναρωτιούνται πόσα ακόμα θα μπορούσαμε να έχουμε δεί από τον συγκεκριμένο ηθοποιό. Για έμενα προσωπικά, όσοι και να ερμηνεύσουν το ρόλο, όσο και να προσπαθήσουν, ποτέ δεν θα φέρουν στη μεγάλη οθόνη το μεγαλείο που έφερε ο Ledger. Σιχτίρι συγκινήθηκα επιστρέφω σε λίγο.

Jared Leto

Συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά είχα πάω να ανάψω κερί στον Heith. Τι λέγαμε; Ααα ναι μετά τον Heith, αποφάσισε να μας τρολάρει το σύμπαν δίνοντας το ρόλο στον Leto.

Όχι, όχι σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ τις υποκριτικές ικανότητες του. Εξάλλου αν με ρωτήσεις μέχρι και σήμερα ποια ταινία με φρίκαρε σε αυτή τη ζωή, η απάντηση είναι κάθετη και μια, το Requiem for a Dream. Παρόλα αυτά το στυλ που δόθηκε στον συγκεκριμένο, ήταν καρικατούρα και ακόμα χειρότερα, αποστολή “αυτοκτονίας” σαν να θες να μπείς πρώτος Black Friday στα Harrods.

Δεν γινόταν μετά το χαμούλη που είχε δημιουργήσει ο Ledger να μπορέσει το κοινό να πειστεί από τον Leto, πόσο μάλλον στην εκδοχή του γλυκούλη τζόκερ που έχει και κρίσεις μπρουταλιάς, αλλά όταν γελάει νομίζεις ότι ερμηνεύει ο Αλεξανδρος Παρθένης σε σίριαλ τον Ρένο. Πάλι καλά που το suicide squad σώθηκε από τη Harley που είχε τσαγανό και μπριο να υποστηρίξει το ντουέτο, όπου αντικειμενικά κατά 50% ήταν καταστροφικό.

Joaquin Phoenix

Η αλήθεια είναι πως ένα τρέιλερ είδαμε τα χριστιανά και από κει και πέρα δεν μπορούμε να σχολιάσουμε και πολλά. Εξάλλου έχει τύχει επιτυχημένα preview να είναι μαπα ταινίες, αλλά εδώ ελπίζουμε ότι δε θα φύγουμε κλαίγοντας από την αίθουσα.

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα αναμφίβολα καλό ηθοποιό, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που σίγουρα θα μπορούσε να μαζέψει τα ασυμάζευτα του Leto.

Εξάλλου μετά το θάνατο του Ledger ο Τζοκερ είναι ορφανός και θέλει σίγουρα ένα πατέρα.

Στο τρέιλερ της επερχόμενης ταινίας βλέπουμε μια διαφορετική προσέγγιση του Τζοκερ, που ίσως θέλει να μας εξηγήσει στο πως έφτασε να θέλει να θάψει τη μισή Γκόθαμ ζωντανή. Ο Joaquin δείχνει διαφορετικός, πιο παρανοϊκός από ποτέ και περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε το επόμενο κεφάλαιο αυτής της πολύπαθης ερμηνείας. Το βίντεο φαίνεται σκοτεινό, ανατριχιαστικό και ιδιαίτερα συναισθηματικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είμαστε εκεί, για να δούμε επιτέλους μια άξια συνέχεια στο μεγαλύτερο challenge accepted role της ιστορίας.

Χρύσα Αντωνιάδη

This Post Has 3 Comments

  1. Φανουρης

    Ωραία αναδρομή! Δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερα εγκαίνια η νέα στήλη!

  2. Μιχάλης Λιόλιος

    Ενδιαφέρον το άρθρο, βέβαια θεωρώ πως για το χλιαρό αποτέλεσμα του Leto στην δικιά του εκτέλεση το φταίξιμο θα έπρεπε να πέσει όχι σε αυτόν αλλά στην παραγωγή της ταινίας και δε της σκηνοθεσίας. Παρόλο που στο άρθρο αναφέρονται μόνο οι κινηματογραφικές ενσαρκώσεις του Joker, η απουσία του Mark Hamill θαρρώ πως μπορεί να θεωρηθεί ως και κακούργημα ( και ας μην έχει εμφανιστεί στο σινεμά).

  3. Alexandros S.

    ΑΓΑΠΑΜΕ Τζακ Νίκολσον!!!

Αφήστε μια απάντηση