Τεχνική Βιμπράτο σε Κλίμακες Μι Μινόρε και Μι Μινόρε Μπλουζ Πεντατονικής

You are currently viewing Τεχνική Βιμπράτο σε Κλίμακες Μι Μινόρε και Μι Μινόρε Μπλουζ Πεντατονικής

Γειά σας αγαπητοί μεταλλάδες!

Το βιμπράτο είναι μία βασική τεχνική στo  μουσικο οπλοστάσιο σας και είναι ουσιαστικά η υπογραφή σας στη κιθάρα (μια από τις υπογραφές σας, να το θέσω καλύτερα).

Σε αυτό το νέο μάθημα παίζω βιμπράτο (vibrato) χρησιμοποιώντας τις κλίμακες Μι μινόρε και Μι μινόρε blues πεντατονική, κάνοντας πολλά «τραβήγματα» (pull-off, απότομο σήκωμα του δαχτύλου από το τάστο), «σφυροκοπήματα» (hammer-on, απότομο χτύπημα του τάστου με το δάχτυλο) και γλιστρήματα (slides), ενώ ταυτόχρονα επιχειρώ σίγαση και με τα δύο χέρια ώστε να αποφύγω τον ανεπιθύμητο θόρυβο!

Αρχίζω με γλίστρημα και μετά χρησιμοποιώ ενα δυνατό vibrato για να δώσω δραματικότητα στον ήχο μου. Η χρήση παύσεων στα σολος είναι ένα πολύ βασικό εργαλείο στο παίξιμό ενός κιθαρίστα  διότι προσθέτει πολύ ωραίο χρώμα στο όλο στυλ! Είναι καλύτερο να συγκεντρωθείτε στο να έχετε ένα πολύ καλό vibrato από το να παίζετε κλίμακες γρήγορα πάνω-κάτω στη ταστιέρα.

Ενα καλό σολο θα πρέπει να κλείνει με ένα ωραίο vibrato, διαφορετικά χάνεται όλο το νόημα της «ιστορίας» που θέλετε να πείτε…διότι μία ξεχωριστή μελωδία ή ενα σόλο, έχοντας στο τελος ένα καλοπαιγμένο vibrato, κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στον ακροατή. Γενικότερα μιλώντας, αυτή η τεχνική πλαισιώνει τη μουσική και τα κομμάτια σας, δίνοντας ένα πολύ πιο ενδιαφέροντα τόνο.

Δοκιμάστε να κάνετε το βιμπράτο σας να ακούγεται σαν να μιμείται τη φωνή ενός καλού τραγουδιστή. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές βιμπράτο και μπορείτε πάντα να ξεκινάτε αργά και να επιταχύνετε για να είστε ακριβείς σε τόνο και χρόνο.

Η σίγαση και με τα δύο χέρια είναι απαραίτητη για να γίνονται καθαρότερες οι μελωδίες σας και να ξεχωρίζουν.

Απολαύστε την τεχνική και να θυμάστε οτι η μουσική είναι διασκέδαση και όχι διαγωνισμός!

Να είστε όλοι χαρούμενοι και ασφαλείς.
Μάριος

Αφήστε μια απάντηση