Τεχνικές Σίγασης Παλάμης Πάνω σε Πέμπτες και σε Ακόρντα από Μείζονες-Ελάσσονες Κλίμακες

You are currently viewing Τεχνικές Σίγασης Παλάμης Πάνω σε Πέμπτες και σε Ακόρντα από Μείζονες-Ελάσσονες Κλίμακες

Γειά σας metalheads!

Σ’ αυτό το νέο μάθημα χρησιμοποιώ «σίγαση παλάμης», για να δημιουργηθούν μερικά heavy riffs πάνω σε τριπλέτες μαζί με πέμπτες και ακόρντα σε μείζονες-ελάσσονες κλίμακες.

Όταν πρόκειται για metal, τα riffs είναι το παν και μαζί με ένα υπέροχο riff έρχεται η «σίγαση παλάμης», μια εξαιρετική τεχνική που χρησιμοποιούν όλοι οι metal κιθαρίστες για να δημιουργήσουν αυτόν τον «ωμό» και «μοχθηρό» ήχο. Στο βίντεο παρακάτω θα δείτε κάποια γρήγορα riffs στα οποία χρησιμοποιώ την τεχνική «σίγασης παλάμης» πάνω σε γρήγορα εναλλακτικά χτυπήματα (πενιές κάτω-πανω και ξανά προς τα κάτω-κάτω κτλ.)

Οι συγχορδίες που χρησιμοποιώ εδώ είναι πέμπτες και μερικές μείζονες-ελάσσονες κλίμακες για να παράγω έτσι έναν πιο αρμονικό και μελωδικό ήχο, δίνοντας περισσότερο «χαρακτήρα» και μελωδία στο παίξιμο μου.

Το μυστικό στη «σίγαση  παλάμης» είναι να πιεστούν οι χορδές τόσο, ώστε να έχουν ακόμα λίγη ταλάντωση πάνω τους, χωρίς να γίνουν εντελώς σε κατάσταση «σίγασης».

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, το εξωτερικό του δεξιού χεριού (η περιοχή στην άκρη της παλάμης, στην ίδια πλευρά με το μικρό δάχτυλό σας) ακουμπάει στις χορδές που πρέπει να παίξετε, ακριβώς δίπλα στη γέφυρα της κιθάρας.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακουμπήσετε απαλά το δεξί σας χέρι στις χορδές (πολύ ψηλά, για να μην τις «ακυρώσετε» εντελώς). Επιπλέον, πρέπει να είναι τέτοια η τοποθέτηση του δεξιού σας χεριού, ώστε να μπορείτε να παίζετε τις χορδές που απαιτούνται ευχερώς…

Όσο πιο κοντά βρίσκεται η «ψύχα» του χεριού σας στην γέφυρα, τόσο περισσότερο «καθαρός» θα είναι ο ήχος, με διατήρηση των νοτών στο ακέραιο. Από την άλλη, όσο πιο κοντά τοποθετούμε την παλάμη στο λαιμό της κιθάρας, τόσο περισσότερο «μουντός» θα είναι ο ήχος. Ανοίξτε τον ενισχυτή σας, ενεργοποιήστε κάποια «παραμόρφωση» ή overdrive και δοκιμάστε τη σίγαση με κάποιες πέμπτες. Θα έχετε αυτό το ξεχωριστό εφέ «chugga-chugga» που χρησιμοποιείται εκτενώς σε heavy-rock μουσική.

Ανοίξτε τον ενισχυτή σας και καλή διασκέδαση!!!!!!!!!
Μάριος

* Τι είναι η «σίγαση παλάμης»;
Η σίγαση είναι στην πραγματικότητα η διαδικασία περιορισμού μιας χορδής από την συνεχή δόνηση. Όταν βάζετε την παλάμη σας στις χορδές, στο σημείο που συνδέονται με τη γέφυρα, σιγά σιγά ελαττώνετε λίγο τη δόνηση – τη «σβήνετε». Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται σίγαση παλάμης.

Copyright © 2020 by THEGALLERY.GR

Αφήστε μια απάντηση