Συγχορδίες Αρμονίας Και Καθαρά Σόλο Με Μπλουζ Αισθητική

You are currently viewing Συγχορδίες Αρμονίας Και Καθαρά Σόλο Με Μπλουζ Αισθητική

Γειά σας αγαπητοί μεταλλάδες/μεταλλούδες!

Σε αυτό το νέο μάθημα χρησιμοποιώ την ΕSP LTD κιθάρα μου με τους μαγνήτες στην μεσαία θέση και το ποτενσιόμετρο του τόνου στην πάνω θέση, ώστε να να πάρω αυτό τον γνωστό «Strat» ήχο. Στις συγχορδίες στο πρώτο μέρος παίζω Λα μινόρε εβδόμης, Ρε μινόρε εβδόμης και Μι μινόρε εβδόμης (πολύ απλά ακόρντα), χρησιμοποιώντας την πένα κάτω-πάνω, κάτω-πάνω συνεχώς, με το δεξί χέρι. Στα ηχεία μου έχω τοποθετήσει-μοιράσει τα ακόρντα. Το πρώτο βρίσκεται εντελώς αριστερά ενώ το δεύτερο εντελώς δεξιά (για να πάρω καλύτερη στερεοφωνία). Στο δεύτερο ακόρντο παίζω με τα δάχτυλα χωρίς πένα, χρησιμοποιώντας λίγο διαφορετικά τα ακόρντα (είναι τα ίδια ακόρντα, απλά σε άλλες θέσεις) για να πάρω αυτήν την ωραία αίσθηση αρμονίας που δημιουργείται από την αρχή!

Στο δεύτερο μέρος επαναλαμβάνω τις συγχορδίες Λα μινόρε εβδόμης, Ρε μινόρε εβδόμης και Μι μινόρε εβδόμης, όντας μοιρασμένες εντελώς δεξιά στα ηχεία, δημιουργώντας έτσι αίσθηση στερεοφωνίας, γεγονός που δίνει περισσότερη μελωδία, χρώμα και χαρακτήρα στον ήχο. Μπορείτε να πειραματιστείτε με τα ακόρντα και τις διάφορες αρμονίες. Εφόφον ακούγονται καλά στ’ αυτιά σας, ειναι 100% αποδεκτό να τις χρησημοποιήσετε (ακόμα κι αν θεωρητικά δεν είναι κάτι σωστό αρμονικά, αφήστε την θεωρία έξω όταν συνθέτετε ένα νέο τραγούδι).

Ύστερα, στο σόλο μου παίζω την Λα μινόρε πεντατονική, μαζι με την Λα φυσική μινόρε σκάλα, προσπαθώντας να παίξω με αρκετό συναίσθημα και να κάνω τις νότες να ξεχωρίζουν! Είναι καλό να ακούς την μουσική προσεκτικά στην αρχή, ώστε αυτό να σου δίνει έμπνευση να ακολουθείς τα ακόρντα και να βρεις όμορφους δρόμους για τις κλίμακές σου. Στο τέλος κάθε φράσης μου, χρησιμοποιώ έντονο δυναμικό βιμπράτο για να προσθέσω δυναμικές και χαρακτήρα στο σόλο μου, προσπαθώντας πάντα να παίζω για το τραγούδι και όχι για να κάνω επίδειξη. Σε βάθος χρόνου έχω καταλάβει πως τα «εύκολα» σόλο ειναι τελικά και τα πιο δύσκολα να παίζει κανείς…

Να περνάτε καλά και ποτέ μην σταματήσετε να τζαμάρετε με τα αγαπημένα σας τραγούδια, ή οτιδήποτε σας κάνει να νιώθετε έμπνευση. Μείνετε πάντα υγιείς και μεταλλικοί! Τα λέμε στο επόμενο μάθημα.

Με εκτίμηση
Μάριος

Αφήστε μια απάντηση