Πως κατάφερε το “The Nightmare Before Christmas” να στοιχειώσει μια ολόκληρη γενιά

You are currently viewing Πως κατάφερε το “The Nightmare Before Christmas” να στοιχειώσει μια ολόκληρη γενιά

Για αρκετό κόσμο εκεί έξω, το “The Nightmare Before Christmas” αποτελεί ένα γοτθικό ποίημα, από αξιαγάπητους χαρακτήρες και τέρατα. Την περίοδο της κυκλοφορίας του, η Disney είχε φτάσει στο επίπεδο ταινιών του στυλ “Η πεντάμορφη και το τέρας”, οπότε σίγουρα θα ήθελε να πάρει αποστάσεις, σε περίπτωση που ένα τόσο εναλλακτικό “σκοτεινό” φιλμ δεν θα πήγαινε καλά. Αντίθετα όμως, το The Nightmare Before Christmas, έγινε τεράστια επιτυχία και το μοναδικό του στυλ, έχει καταφέρει να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους ανά τον κόσμο.

Αυτό που ίσως όμως να μην έχουν καταφέρει να αντιληφθούν ο Tim Burton και η ίδια η Disney, έιναι η τεράστια επιρροή που είχε η ταινία στη Goth, την Punk και τη Heavy Metal σκηνή. Εξαλλου το μόνο που ήθελαν οι εκκεντρικοί χαρακτήρες, ήταν να γίνουν κατανοητοί για το ιδιαίτερο τους στυλ και όχι να κριθούν γι’ αυτό

Αν για κάποιο λόγο δεν το έχεις δεί, σου προτείνουμε να το κάνεις άμεσα.

Η ταινία λοιπόν πραγματεύεται την ιστορία του Jack Skellington, ενός βασιλιά σε ένα κόσμο όπου λατρεύει το Halloween. Ο Jack έχει βαρεθεί τη ζωή του, πλήττει και αποφασίζει να κάνει μια βόλτα στο δάσος με μεγάλο πόνο στην καρδιά, μήπως μπορέσει να σκεφτεί κάτι καινούριο ώστε να του κεντρίσει το ενδιαφέρον. Από μια περίεργη σύμπτωση θα βρεθεί στην Christmas Town και από κει και πέρα θα αποκτήσει μια τρελή εμμονή, ώστε να κάνει δικά του τα Χριστούγεννα.

Δε θα διστάσει ακόμα και να επιστρατεύσει όλα του τα τερατάκια για να το καταφέρει, ενώ φτάνει στο σημείο να απαγάγει ακόμα και τον Άγιο Βασίλη, ώστε να μπορέσει άφοβα να παίξει το “ρόλο” του. Μέσα σε όλη την παράνοια η φωνή της λογικής θα είναι η πάνινη κούκλα “Sally” που προσπαθεί να φέρει το Jack στα λογικά του, καθώς δεν έχει καθόλου καλό προαίσθημα για το καινούριο του εγχείρημα.

Αυτό που σίγουρα κέντρισε τους φαν, είναι ότι η ταινία αποτελεί μια ωδή στις γιορτές του κάθε “παρείσακτου” χαρακτήρα εκεί έξω. Μια διέξοδο στο “weirdo” που κρύβουμε μέσα μας.

Η αίσθηση της ανορθόδοξης αθωότητας που βγάζει η ταινία δεν άφησε κανένα ασυγκίνητο και μας απέδειξε ότι μερικές φορές τα τέρατα δεν θέλουν να πειράξουν κανένα, θέλουν απλά να γίνουν κατανοητά. Μας έπεισε ότι μπορούμε ζούμε τη ζωή μας με τον τρόπο που θέλουμε, ακόμα και αν θεωρείται τρομακτικός για τα κοινωνικά δεδομένα.

Ακόμα και σήμερα 26 χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας, οι επιρροές της είναι ολοφάνερες στον κινηματογράφο, στη μουσική και στο καθημερινό μας στυλ. Καλλιτέχνες όπως Marilyn Manson, Korn, Rise Against, και Evanescence έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τη γοτθική ατμόσφαιρα της ταινίας στις εμφανίσεις τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν ασχοληθεί με cover των τίτλων της.

Σίγουρα οι μόδες έρχονται και φεύγουν, αλλά μερικά παραμύθια τείνουν να μείνουν στο μυαλό μας για πάντα. Η ομορφιά του Halloween εξακολουθεί να γοητεύει όλους όσους νιώθουν μια γοητεία για το άγνωστο και μας διδάσκει να είμαστε ο εαυτός μας, πέρα από στερεότυπα και κανόνες. Δεν είναι κακό εξάλλου να κάνουμε την προσωπική μας επανάσταση όταν κάτι δεν μας ταιριάζει, χωρίς βέβαια να χρειαστεί να κλέψουμε τα “Χριστούγεννα” κάποιου άλλου.

Χρύσα Αντωνιάδη

Αφήστε μια απάντηση