Κούρδισμα «Nashville» ή «Ψηλό Κούρδισμα» σε Ντο Κανονικό (2 Τόνους Κάτω) Ακουστικής Κιθάρας

You are currently viewing Κούρδισμα «Nashville» ή «Ψηλό Κούρδισμα» σε Ντο Κανονικό (2 Τόνους Κάτω) Ακουστικής Κιθάρας

Εδώ θα δούμε πολύ ωραία κόλπα ώστε να κάνετε τα ακουστικά σας κομμάτια να ακούγονται πιο γεμάτα, με περισσότερο βάθος χωρίς να χρησιμοποιείτε την κανονική δωδεκάχορδη κιθάρα (σε περίπτωση που δεν έχετε και θέλετε να πετύχετε αυτόν τον ήχο).

Σε αυτό το μάθημα παίζω με την εξάχορδη ακουστική κιθάρα και χρησιμοποιώ το κούρδισμα Nashville*. Χρησιμοποιώ alternate picking – εναλλασσόμενο άρπισμα (κάτω-πάνω, κάτω-πάνω) ώστε να δουλεύω πιο γρήγορα με το δεξί χέρι.

Επίσης χρησιμοποιώ μία πιο λεπτή πένα έτσι ώστε οι συγχορδίες μου να έχουν καλύτερο ήχο και να είναι πιο εύκολες στα χτυπήματα. Δοκιμάστε το και θα δείτε μεγάλη διαφορά στον ήχο! Χρησιμοποιώ τις συγχορδίες: Μι μινόρε, Ρε/Φα#, Cadd9, Λα μινόρε7, Ρεsus, Ρεsus2.

Ακούστε πόσο διαφορετικές είναι οι συγχορδίες σε σχέση με το κανονικό κούρδισμα στην ακουστική κιθάρα. Είναι όμορφο να το συνδυάζετε στις ηχογραφήσεις σας για να προσθέτετε βάθος και χρώμα στον ήχο σας, με το να έχετε το κούρδισμα Nashville στο αριστερό ηχείο και την κανονική ακουστική στο δεξί ηχείο. Με αυτο το τρόπο έχετε σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχατε με μια δωδεκάχορδη κιθάρα.

Αρχίστε να παίζετε τις συγχορδίες αργά και αυξήστε την ταχύτητα όταν αισθανθείτε έτοιμοι. Πάντα να χρησιμοποιείτε μετρονόμο για καλή αναφορά και ποτέ να μη βιάζεστε ή να μην προσπαθείτε να παίξετε γρηγορότερα, εφόσον δεν νιώθετε έτοιμοι για κάτι τέτοιο.

Δοκιμάστε το εναλλασσόμενο άρπισμα και μετά από λίγο καιρό θα δείτε μεγάλη βελτίωση στο δεξί σας χέρι. Το γρηγορότερο παίξιμο θα έρθει χωρίς κόπο και χωρίς να κολλήσετε στις «μόνο προς τα πάνω» και «μόνο προς τα κάτω» ρουτίνες αρπίσματος συγχορδιών!

*Το κούρδισμα Nashville ή ψηλο κούρδισμα  αναφέρεται στην αντικατάσταση των χορδών Μι, Λα, Ρε και Σολ στην εξάχορδη κιθάρα με χορδές χαμηλότερου διαμετρήματος και επιτρέποντας έτσι το κούρδισμα σε υψηλότερη οκτάβα από το κανονικό.
Γενικά, χρησιμοποιούνται χορδές δωδεκάχορδης κιθάρας. Το σχεδιο κουρδίσματος είναι αυτό: οι δύο πρώτες χορδές της κιθάρας (η υψηλή Μι και η Σι) παραμένουν ως έχουν και οι χαμηλότερες χορδές (απο Σολ μέχρι Μι) κουρδίζονται μία οκτάβα παραπάνω. Το κούρδισμα Nashville είναι ιδιαίτερα καλό ως τρόπος για να δώσει μία λαμπερή υφή στον ήχο σας και μερικές φορές αναφέρεται ως «η δωδεκάχορδη κιθάρα του φτωχού»!!

This Post Has 2 Comments

  1. Nikos M

    Από τις πιο ενδιαφέρουσες στήλες με αρκετά χρήσιμες πληροφορίες και tips!!! Συγχαρητήρια για ακόμη μία φορά!

Αφήστε μια απάντηση