Οι γυναίκες με τα μαύρα έχουν άλλη αύρα

You are currently viewing Οι γυναίκες με τα μαύρα έχουν άλλη αύρα

Μαύρο, το ωραίο το μαύρο. Όλα χάνονται μέσα του και γίνονται ένα αίνιγμα μέσα στην ψυχή του. Πολλοί θα έλεγαν ότι είναι απλά η απουσία χρώματος, αλλά θα συμφωνήσουμε με τον Henri Matisse που υποστήριξε ότι “Το μαύρο είναι το χρώμα του φωτός, και όχι του σκοταδιού”.

Γιατί καλό το φως δε λεμε, αλλά κατάφερες ποτέ να χαλαρώσεις τη μέρα; Φοβόμαστε τελικά αυτό που δε μπορούμε να δούμε, ή το αντίθετο;

Στην αιώνια καριέρα του έχει καταφέρει να εμπνεύσει ζωγράφους, ηθοποιούς, τραγουδιστές, σχεδιαστές και αν κάποιος υποστηρίξει το αντίθετο, θα πέσει μαύρη φωτιά να τον κάψει. Εξάλλου “Black is not so sad, black is poetic”….

Στο σημερινό μας αφιέρωμα λοιπόν μάζεψα για εσάς μερικές από τις πιο όμορφες Dark αιθέριες υπάρξεις, σύμβολα της κομψότητας πέρα από τα συνηθισμένα. 

Τις αγαπήσαμε, τις λατρέψαμε και η αλήθεια είναι ότι αποκτήσαμε μια εμμονή μαζι τους. Ποιές είναι όμως και πως κατάφεραν να αποκτήσουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας;

Vampira

Βρισκόμαστε στο 1954 και αρνούμαστε να κλείσουμε την τηλεόραση. Η Maila Nurmi αποφασίζει να γίνει η Goth μαμά μας, και μεταμορφώθηκε στην πρωτοπόρο του μαυροντυμένου κινήματος. Το “The Vampira Show” έκανε πρεμιέρα την 1η Μαίου του 1954 και από τότε η Darkila δεν θα ήταν ποτέ ξανά η ίδια. Το show ξεκινούσε με την Vampira να περπατάει κατά μήκος ενός διαδρόμου γεμάτο καπνό, και τελείωνε με τη χαρακτηριστική της τσιρίδα.

Η ίδια σημείωσε τηλεοπτική ιστορία σαν την πρώτη παρουσιάστρια ταινιών τρόμου. Μπορεί σαν χαρακτήρας να εξαφανίστηκε κάπου στα τέλη του ’50, αλλά άφησε πίσω της μια γοητευτική κληρονομιά για τη goth κονότητα.

Περιέγραφε εξάλλου τον χαρακτήρα της σαν ένα “τέρας” που δημιουργήθηκε από τα απομεινάρια της Αμερικάνικης ιστορίας. H Nurmi πέθανε από φυσικά αίτια στα 85 της χρόνια το 2008, αλλά η Vampira θα ζεί για πάντα στη σκοτεινή καρδιά μας.

The Bride of Frankenstein

Κάποια στιγμή το “τέρας” του Victor Frankenstein, ένιωσε μοναξιά και ζήτησε από το δημιουργό του μια σύζυγο. Η πρόταση έγινε ακόμα πιο δελεαστική όταν του υποσχέθηκε πως αν πραγματοποιούσε την συγκεκριμένη του επιθυμία θα εξαφανιζόταν μαζί της, και έτσι θα τους ερχόντουσαν πιο οικονομικά οι λογαριασμοί, το ενοίκιο στο σπίτι κ.τ.λ. Αστειεύομαι.

Ο Frankenstein από τη μία δέχτηκε καθώς φοβόταν για την οικογένεια του, αλλά από την άλλη τον τρόμαξε μάλλον περισσότερο το ενδεχόμενο να γεμίσει ο κόσμος μικρά τερατάκια, και ίσως κλασσικά να απειληθεί και λίγο η ανθρωπότητα.

Ο Frankenstein κατέστρεψε τελικά τη νυφαδιά και τελικά ενώ το “τέρας” του υποσχέθηκε να μείνει στο πλευρό του, σκότωσε την καινούρια του σύζυγο Elizabeth σε αντίποινα.

Το χαρακτήρα ερμήνευσε η Elsa Lanchester, και σίγουρα αποτελεί μια από τις πιο καλτ γκόθικ μορφές του σινεμά, μέχρι και σήμερα.

Morticia Addams

Δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσεις γυναίκα με μαύρα ρούχα και να μην πάει το μυαλό σου στη Morticia. Η Morticia αποτελεί την κεφαλή της οικογένειας Addams, είναι η σύζυγος του Gomez και μαζί έχουν χτίσει ένα σκοτεινό κόσμο όλο αγάπη, για την οικογένεια τους και μόνο.

Είναι αδύνατη, έχει χλωμό δέρμα και μακρυά ίσια μαύρα μαλλιά. Είναι η “Cara mia” μας, η αιώνια μελαχρινή φαντασίωση που κάνει τις ξανθιές, να φαίνονται τριτοκοσμικές μπροστά της. Είμαι ξανθιά, δε με συμφαίρει αλλά η αλήθεια φίλοι μου πρέπει να λέγεται.

Αρχικά τον ρόλο υποδύθηκε η Carolyn Jones το 1960, ενώ το 1991 τη σκυτάλη πήρε η θεά Anjelica Huston που στην κυριολεξία τον αποθέωσε. Ο χαρακτήρας της Morticia υπάρχει σαν brand στην καθημερινότητα μας, ενώ σίγουρα το ύφος της εμπνεέι τους απανταχού wanna be goths ανά τον κόσμο. Εξάλλου να τα δεχτούμε όλα σε αυτή τη ζωή, αλλά “Pastels”;

Elvira: Mistress of the Dark

Αν θες μια εκρηκτική μελαχρινή, μέσα στα σκοτάδια αλλά να είναι και του “γιατρού” τότε μάλλον την βρήκες. H Elvira εμφανίστηκε στις οθόνες μας το 1981, και μας σύστησε στον κόσμο του horror comedy. 

H Cassandra Peterson αποτέλεσε το τοτέμ του ρόλου καθώς καμία δεν μπόρεσε να την αντικαταστήσει. Η παρουσία της εκκεντρική, το μαλλί είχε δικό του ΤΚ, και το μπούστο της μπορούσε να φανεί από δορυφόρο. H Peterson κατάφερε να δημιουργήσει ένα sex symbol, με σαρκαστικό χιούμορ και μέχρι σήμερα αποτελεί πρότυπο ομορφιάς για αρκετούς εκεί έξω.

Σύμφωνα με την ίδια ο χαρακτήρας της Elvira εκφράζει όλους όσους θεωρούν ότι ανήκουν στο περιθώριο, με τη μόνη διαφορά ότι εκείνη δεν την νοιάζει η γνώμη των άλλων. Σημασία έχει να είσαι ο εαυτός σου άσχετα από το τι θεωρούν σωστό όλοι οι υπόλοιποι. Όπως λέει λοιπόν και ο αφηγητής στο cult trailer της ταινίας “She’s everything you really want in a movie. A woman… and a casserole!”.

Lydia Deetz

Η Lydia είναι ο ορισμός του goth girl. Ο πατέρας της και η μητριά της δεν την παίρνουν καν στα σοβαρά, με αποτέλεσμα να νιώθει ότι δεν ανήκει σε αυτό τον μάταιο κόσμο.

Όλα αλλάζουν μέχρι τη στιγμή που ο Beetlejuice  σχεδιάζει να την παντρευτεί για να επιστρέψει στον κόσμο των ζωντανών. Παρόλα αυτά η Lydia λατρεύει την ποίηση και την φωτογραφία, ενώ είναι το πιο ευαίσθητο μέλος της οικογένειας Deetz. Μιας και αναφερθήκαμε στην συγκεκριμένη ταινία, κάνουμε μια παρασπονδία στο αφιέρωμα και προσθέτω μια από τις πιο iconic σκηνές στο σινεμά.

Στο τέλος της ταινίας βλέπουμε την Lydia πιο ευτυχισμένη από ποτέ, καθώς την υιοθετούν παράλληλα με τους δικούς της οι Adam και Barbara Maitland, και από εκείνη τη στιγμή και μετά ο “λαχανόκηπος” της θα είναι δυστυχισμένος μόνο με την καλή την έννοια.

Nancy Downs

Το 1996 η απίθανη φυσιογνωμία της Fairuza Balk, μας σύστησε τον ρόλο της Nancy Downs στο εφηβικό θρίλερ The Craft.

Η Nancy λοιπόν μαζί με άλλες τρείς φίλες της δημιουργούν ένα coven κάνοντας επίκληση στον “Manon” για να κερδίσουν δυνάμεις, πλούτη, παλάτια και λεφτά, η κατάσταση όμως στραβώνει αφόρητα τη στιγμή που η Nancy θα “χαιρετήσει” περισσότερο από όλες.

Το φιλμ συγκεντρώνει όλη τη ’90s καλτίλα και σίγουρα στιγμάτισε αρκετές αθώες ψυχούλες εκείνη την περίοδο.

Ο χαρακτήρας της Nancy σε συνδυασμό με τα έντονα χαρακτηριστικά της Fairuza Balk, άφησαν μια ιστορία απέναντι στις μάγισσες της μεγάλης οθόνης, ενώ το παρανοικό της βλέμμα τρομάζει ακόμα και σήμερα τον τηλεθεατή.

Η γοητεία μιας σκοτεινής γυναίκας λοιπόν, δεν περνά ποτέ απαρατήρητη και το σίγουρο είναι πως το μυστήριο που αφήνει στο πέρασμα της, αποτελεί ένα γρίφο για δυνατούς λύτες. Η γυναίκα με το μαύρο χρώμα είναι δελεαστική, πιο κλειστή και δύσκολα προσεγγίσιμη. Για εκείνες τις γυναίκες λοιπόν, το μαύρο χρώμα είναι η άμυνά τους σε οτιδήποτε τις ενοχλεί.

Να ξέρετε ότι το παραπάνω κείμενο γράφτηκε από μια φανατική ξανθιά, πλατινέ. Ω ναι..

Χρύσα Αντωνιάδη

Αφήστε μια απάντηση