Επίκαιρο Θέμα: Γιατί Δε Θες Να Κάνεις Live Streaming!

You are currently viewing Επίκαιρο Θέμα: Γιατί Δε Θες Να Κάνεις Live Streaming!

     Πολλά ακούγονται και πολλές μπάντες προσπαθούν και τελικά το κάνουν, το να παρουσιάσουν τη δουλειά τους ζωντανά μέσω internet. Κοινώς να κάνουν live streaming.  “Ωραίο!» θα πείς φιλαράκι μου σε πρώτη φάση… Εποχή κορονοϊού έχουμε, όλοι –θεωρητικά βέβαια- είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους….Γιατί να μην το κάνω; Εγώ λοιπόν, παρακάμπτοντας τη συνέχεια του “Management Topic” που κανονικά θα ακολουθούσε σαν θέμα, θα σου πώ γιατί ΔΕΝ θέλεις να το κάνεις…τουλάχιστον αν δε λέγεσαι «ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ» ή «ΑΪΡΟΝ ΜΕΪΝΤΕΝ»… και έχεις χρήμα με ουρά να σπρώξεις.

     Θα στα θέσω απλά τα θέματα και εσύ βάλε τα στη σειρά προτεραιότητας  που επιθυμείς… Πάμε. Live στο internet με τι ήχο και τι εικόνα; Γιατί σαφώς από τη στιγμή που παρουσιάζεσαι «ζωντανά» πρέπει και οφείλεις να έχεις ποιότητα ήχου και επειδή αυτοί που θα σε δουν θα το κάνουν μέσω υπολογιστή/κινητού –και όχι ζωντανά μπροστά τους- πρέπει και οφείλεις να έχεις ΚΑΙ ποιότητα εικόνας! Ποιος θα στα διασφαλίσει αυτά; Ποιος θα διασφαλίσει το ότι αυτό που θα δώσεις να ακούσουν και να δουν μέσω internet θα δείχνει την πραγματική εικόνα της μπάντας σου ηχητικά και οπτικά; Με τί εξοπλισμό θα γίνει το streaming και πώς θα ελέγξεις την ποιότητα αυτού που θα δώσεις «στον αέρα» και πως θα είσαι σίγουρος ότι η ποιότητα αυτή θα διατηρηθεί καθ’όλη τη διάρκεια του live streaming σου, την ίδια στιγμή που εσύ θα πασχίζεις να παρουσιάσεις τη δουλεία σου; Ποιος θα στα εγγυηθεί όλα αυτά; ΚΑΝΕΝΑΣ!

Η υπόθεση “Live” είναι κάτι που όσοι το έχουν ζήσει, λίγο-πολύ καταλαβαίνουν τι είναι. Είναι πάνω από όλα ΕΝΕΡΓΕΙΑ! Ενέργεια που ανταλλάσσει ο καλλιτέχνης με το κοινό, ενέργεια που το ίδιο το κοινό προσφέρει στον καλλιτέχνη, ενέργεια που αναλόγως των περιστάσεων μεταφράζεται διαφορετικά. Τι είδους ενέργεια θα «στείλεις» και θα «λάβεις» με ένα live performance μπροστά σε 1-2 3-5-10 κάμερες; ΚΑΜΙΑ! Είτε live show είτε δελτίο ειδήσεων…Ένα Και Το Αυτό!

     Πέραν της επαφής με τον κόσμο σε ένα live show –επαφής που οφείλει να διατηρήσει ο καλλιτέχνης- έρχονται και κάποια άλλα πράγματα…Ένα από αυτά είναι το γνωστό Merch. Στο live η μπάντα σου θα έρθει σε επαφή με τον κόσμο, ο κόσμος θα δει τη δουλειά της, θα ενδιαφερθεί να την αγοράσει, κάτι που θα επιφέρει κάποιες απολαβές, μικρές ή μεγάλες δεν έχει σημασία, ή τουλάχιστον θα την κάνει να καλύψει τα έξοδα παραγωγής του merch, θα υπάρξει μια σχετική ζύμωση για τα «μελλοντικά σχέδια» για το «δε σας ξέραμε αλλά τώρα που σας μάθαμε θα σας παρακολουθούμε…» και ένα σωρό τέτοια πράγματα… Στο live streaming τι από αυτά μπορεί να γίνει εφικτό; ΤΙΠΟΤΑ! Γιατί απλά δεν έχεις άμεση επαφή με τον όποιο κόσμο σε βλέπει…

     Όταν το live είναι δικό σου, φυσικά και θα έρθεις σε επαφή με το venue, θα κανονίσεις τις λεπτομέρειες, θα συμφωνήσεις  με ποιους όρους θα πραγματοποιηθεί το event, ποιος θα κάνει τη διαφήμιση, τι κόστος θα έχει το κάθετι,τι απολαβές θα έχεις εσύ ως μπάντα…Μπορεί οι απολαβές αυτές να είναι απλά ένα καφάσι μπύρες! Θα το έχεις συμφωνήσει αυτό όμως! Στην περίπτωση του live streaming, ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις σου –κυρίως οικονομικές- και τι απολαβές θα έχεις; Θες να σου πώ; Καμία απολαβή και το κόστος το πληρώνεις όλο εσύ.

….Βέβαια αν το όνομά σου είναι ιδιαίτερα βαρύ –βλέπε στην αρχή του κειμένου- ορισμένα από αυτά να είναι εντελώς διαφορετικά…. Επειδή όμως δεν είναι εγώ σου προτείνω να κάτσεις στα αυγά σου και να περιμένεις να τελειώσει η κατάρα που περνάμε…Γιατί σίγουρα θα τελειώσει κάποια στιγμή. Γιατί όλα κάποτε τελειώνουν…Και τα καλά και τα κακά και τα ακόμα χειρότερα.

Κάνε απλά υπομονή…και ετοίμασε καινούριο υλικό αξιοποιώντας τον κενό χρόνο.
Καλή συνέχεια!

Μουσικάρες Πάνω Από Όλα!
Σάββας

This Post Has One Comment

  1. Vassiliki Pantazi

    Υπεροχο αρθρο οπως πάντα!!!

Αφήστε μια απάντηση